El president de Foment i vicepresident de la CEOE, Joaquim Gay de Montellà, ha participat aquest dilluns en una trobada empresarial a Bogotà, en el marc de la visita que han realitzat a Colòmbia el ministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria; el secretari d’Estat de Comerç, Jaime García-Legaz; el president de la Cambra de Comerç, José Luis Bonet; el director de Gabinet de Presidència, Relacions Internacionals i Institucionals de la CEOE, Narcís Casado Martín; i una destacada delegació de presidents d’empreses espanyoles amb interessos en aquest país. Amb motiu d’aquest viatge, la delegació es va reunir, el passat dissabte 19, amb el president de la República, Juan Manuel Santos, a Cartagena d’Índies. Durant la trobada d’avui, el vicepresident de CEOE ha destacat el procés d’Aliança del Pacífic i l’Acord multipartit signat entre la UE amb el Perú i Colòmbia, com a factors clau per promoure encara més el comerç bilateral i potenciar les inversions de les empreses espanyoles en la zona.
Gay de Montellà ha assenyalat que el potencial de les nostres relacions econòmiques és molt significatiu si tenim en compte el marc que ofereix l’Acord multipartit signat entre la UE amb el Perú i Colòmbia. “Aquest acord, que en el cas de Colòmbia va entrar en vigor el 2013, no només implica l’eliminació aranzelària sobre la majoria dels productes, sinó també avenços substancials relacionats amb les barreres tècniques al comerç, mesures sanitàries i fitosanitàries, propietat intel·lectual i millora de les condicions d’accés als mercats de contractació pública i de serveis “, ha informat.
Alhora, el vicepresident de CEOE ha explicat que els empresaris espanyols segueixen amb molt d’interès el procés de l’Aliança del Pacífic, que persegueix una àrea de lliure circulació de béns, serveis, capitals i persones entre Xile, Perú, Colòmbia i Mèxic. Ha puntualitzat que les possibilitats que ofereix aquest mercat, que suposa el 40% del PIB llatinoamericà i que forma part de la Conca del Pacífic, és una de les zones econòmiques més dinàmiques del món. “Això permet que les empreses d’ambdós països puguin competir en el món, i l’empresariat espanyol valora molt positivament els esforços de Colòmbia per adherir-se a l’OCDE, el que suposarà compartir amb els trenta-quatre països més avançats del món normes comunes en la governança econòmica “, ha indicat.
CEOE i ANDI
El vicepresident de CEOE ha subratllat que CEOE manté des de fa anys una estreta vinculació amb l’Associació d’Industrials de Colòmbia (ANDI), en el si de l’Organització Internacional de empleadors (OIE), el Comitè Consultiu Empresari i Industrial de l’OCDE i el Consell d’Empresaris Iberoamericans (CEIB). Segons Gay de Montellà “oferim una magnífica plataforma per desenvolupar projectes conjunts en diversos àmbits i impulsar la competitivitat de les nostres empreses”, va assegurar. En aquest sentit, ha puntualitzat que les empreses d’ambdós països afronten reptes comuns en sectors com el científic, el tecnològic, l’educatiu i el formatiu, que són cada vegada més necessaris per garantir la competitivitat de les empreses en una economia globalitzada.
Programa de reunions
En la Trobada han participat, a més del vicepresident de CEOE i president de la Comissió de Relacions Internacionals, Joaquim Gay de Montellà; el secretari d’Estat de Comerç, Jaime García-Legaz; la ministra de Comerç, Indústria i Turisme de Colòmbia, Cecilia Álvarez-Correa; així com diversos representants de diferents ministeris del govern colombià. Els empresaris van mantenir també una reunió amb el president de la República, Juan Manuel Santos dissabte a Cartagena d’Índies, i una altra amb ANDI, que té un destacat paper dins de Consell d’Empresaris Iberoamericans, CEIB.
Relacions bilaterals
Gay de Montellà ha assegurat que les relacions econòmiques i comercials entre els nostres països travessen un bon moment, ja que les exportacions espanyoles a Colòmbia en 2014 van augmentar un 8,2% respecte a l’any anterior, arribant als 791 milions d’euros. Les importacions, al seu torn, van sumar 2.335.000 d’euros, creixent en el mateix període un 15%.
El vicepresident de CEOE ha informat que, juntament amb la forta presència inversora espanyola a Colòmbia, l’estoc d’inversions se situava el 2013 en 6.700 milions d’euros, cal destacar la creixent implantació d’empreses colombianes al nostre país, les inversions s’han multiplicat per més de vuit vegades en els últims cinc anys, assolint els 4.111.000 d’euros.
Comments are closed.