El president de Foment, com a vicepresident de CEOE i president de la Comissió de Relacions Internacionals de la mateixa, Joaquim Gay de Montellà, ha mantingut una trobada una reunió amb el director general per a Iberoamèrica del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació, Pablo Gómez de Olea i amb el seu homòleg a Comerç Internacional del Ministeri d’Economia i Competitivitat, Antonio Fernández-Martos. Hi han participat també el president de WENCE, Vicente Codés i representants d’organitzacions i empreses espanyoles. El principal objectiu ha consistit a analitzar les relacions bilaterals amb Cuba.
Joaquim Gay de Montellà ha destacat que la celebració d’aquesta trobada és per donar seguiment a les diverses activitats que el departament de Gabinet de Presidència, de Relacions Internacionals i Institucionals de CEOE ha dut a terme durant l’últim any amb el govern cubà, els ministeris d’Economia i d’Afers Exteriors, la secretaria d’Estat de Comerç i la Cambra d’Espanya. Ha explicat, a més, que Cuba és una “finestra” que s’obre al Carib i la costa est dels Estats Units, el que suposa un gran mercat per a la inversió estrangera.
El vicepresident de CEOE ha posat de manifest la gran presència d’empreses espanyoles presents a l’illa, especialment en el sector hoteler i en el turisme en general. Ha insistit en les oportunitats que es presenten amb el projecte de la Zona Especial de Desenvolupament de Mariel, situada a 45 quilòmetres de l’Havana, i que ofereix bones comunicacions, així com avantatges fiscals i corporatives molt importants per a les empreses que decideixin instal·lar-s’hi. “L’objectiu és convertir Mariel al hub de la logística del Carib”, ha subratllat.
Procés d’obertura de l’illa
El director general per a Iberoamèrica, Pablo Gómez de Olea, ha informat del recent procés d’obertura de Cuba i l’impacte en les relacions bilaterals. Ha assenyalat que en aquest procés influeixen tres factors clau: la normalització diplomàtica, la reforma econòmica i l’adaptació del sistema polític existent. Ha fet també èmfasi en el creixement i la modernització interna que s’està desenvolupant a l’illa. Pel que fa a les relacions amb Espanya, ha explicat que el nostre país ha activat tots els recursos comercials i crediticis disponibles per contribuir al desenvolupament de Cuba. “En els 9 primers mesos de 2015, les exportacions espanyoles a l’illa es van incrementar en un 40% i les importacions un 3%”, ha assenyalat.
Relacions comercials bilaterals
El director general de Comerç Internacional, Antonio Fernández-Martos, ha abordat el present i el futur de les relacions comercials bilaterals. He posat l’accent en el treball realitzat per CEOE per intensificar les relacions institucionals i empresarials amb el govern cubà, i bona mostra d’això és que Gay de Montellà va acompanyar al secretari d’Estat de Comerç, Jaime García-Legaz, en els seus tres últims viatges a Cuba el 2015.
Fernández-Martos s’ha referit a les diverses reformes empreses a l’illa, com la nova Llei d’Inversió Estrangera o el projecte de Mariel, que sens dubte, atreuen a inversors amb interessos a la zona. Ha destacat, a més, el gran impuls que han donat les empreses espanyoles al turisme a l’illa, que va arribar als 3 milions de visitants en 2015 i va duplicar els ingressos en el sector.
El director de Comerç Internacional ha recalcat la importància dels instruments de suport que s’han posat en marxa per a les empreses espanyoles interessades a invertir a Cuba. Ha posat de relleu l’Acord de Protecció i Promoció Recíproca d’Inversions, l’acord per evitar la doble imposició o la línia de finançament de 40 milions d’euros instaurada per COFIDES per impulsar projectes d’empreses espanyoles al país. Ha esmentat també la signatura de quatre memoràndums d’entesa per col·laborar en diversos sectors d’interès a l’illa. “S’ha renegociat el deute a curt termini amb el govern cubà i encara cal valorar la possibilitat d’atorgar ajudes a llarg i mitjà termini i incrementar l’activitat de COFIDES a la zona”, ha subratllat.
El president de WENCE, Vicente Codés, al seu torn, va parlar de les oportunitats i reptes de l’empresa espanyola a l’illa.
Comments are closed.