La Federació Empresarial Catalana del Sector Químic (FedeQuim) és l’entitat defensa els drets i interessos del Sector Químic, especialment a Catalunya, a través d’un seguiment de l’activitat legislativa, a nivell comunitari, estatal i autonòmic.
FedeQuim vetlla pel progrés de les empreses del sector i la millora de la seva competitivitat i imatge pública en col·laboració amb FEIQUE, la Federación Empresarial de la Indústria Química Española i altres associacions vinculades al Sector.
Acualment, FedeQuim té 220 empreses associades directament i 5 associacions vinculades, agrupant en el seu conjunt a un col·lectiu que supera les 500 empreses.
Parlem amb Joan Roget, president de FedeQuim.
El sector químic és un dels que menys ha sofert la crisi provocada per la pandèmia. Com han viscut els últims dos anys les empreses del sector i en quin punt es troben actualment?
El sector químic, com a part essencial de la solució a la pandèmia, s’ha hagut d’adaptar amb responsabilitat a les necessitats urgents de la societat. Ja sigui desenvolupant ràpidament productes per higiene, ja sigui per a produir components crítics per a medicaments, aparells, vacunes… Tot això en una situació altament complexa per als nostres treballadors i els dels nostres proveïdors.
Els endarreriments en els subministraments han afectat la indústria química?
Això s’ha sumat a les dificultats de l’entorn més proper (logística, energia, disponibilitats treballadors…) Estem encara patint moltíssim l’escassetat de matèries essencials. En nombrosos casos hem perdut produccions de matèries crítiques que ara han de venir de molt lluny (per exemple Àsia) si els països d’origen ho permeten i els transports logístics (saturats) ho permeten.
La reducció d’emissions de CO2 de la indústria és bàsica per assolir els objectius del Pacte Verd Europeu. Com pot contribuir el sector químic per tal que Europa sigui climàticament neutra?
La química és part de la solució per a la reducció d’emissions. Fa molts anys que estem mirant l’horitzó 2050. I s’estan ja produint inversions, fa anys, milionàries per a implementar nous processos productius sostenibles. A més, la indústria desenvolupa inclús processos innovadors de captació de CO2. No oblidem la gran contribució dels plàstics a la reducció del pes de vehicles (públics i privats i industrials) que ha permès reduir ja una quantitat impressionant d’emissions.
La química és una ciència fonamental en la investigació i la innovació per tal de substituir les energies fòssils i trobar alternatives sostenibles. Es destina prou inversió a la R+D+i del sector químic?
La inversió en innovació de la indústria química és de l’11,3% del valor afegit Brut a l’Estat. La mitjana de la indústria és el 6,3% i el total a l’Estat és del 1,7%. Podem dir que liderem la inversió en R+D.
Com valoren des de FedeQuim els avenços en matèria de vehicles elèctrics?
En un període curt de temps s’estan produint molts avenços tecnològics! Això sempre és molt engrescador per a la recerca i la innovació.
El fort augment de la tarifa elèctrica i del preu del gas està restant competitivitat a les empreses del sector a Catalunya?
És evident que estem castigats pels elevats costos de l’energia. Comparativament amb el que paguen els nostres competidors a la resta d’Europa, és un argument addicional que dificulta la continuïtat de les empreses.
Considereu que els Fons Next Generation seran una ajuda per la indústria química catalana?
Segur. Però cal un treball conjunt amb els centres d’innovació per a ajudar les petites i mitjanes empreses amb limitats recursos per a desenvolupar aquests projectes.
El sector químic necessita professionals altament qualificats. Teniu dificultats per trobar aquests perfils?
El fet que la Química té uns salaris uns 30% superiors a la mitjana de la indústria ens fa atractius. Ens preocupa assegurar la formació que reben els nostres joves tant de carreres superiors com de FP. Aquests darrers disposen de fantàstiques oportunitats professionals al sector químic.
Quins són els principals reptes de la indústria química catalana en el camí cap a un futur sostenible?
Sempre m’agrada parlar del que hem de fer nosaltres, primer. Assegurar la sostenibilitat de la indústria amb implementació de transformacions productives i Indústria 4.0. Fer entendre als governs que una societat industrial és més sana i forta. Ho hem vist durant la pandèmia. Crear l’entorn atractiu per a la producció propera. La química és peça fonamental per a assolir una societat sostenible. Estem amb risc d’acabar perdent aquest motor innovador amb iniciatives que creiem que no s’han acabat d’estudiar bé i que, en realitat, no milloren el medi ambient: el dit impost del CO2 o la paralització de la incineració. La industria té molta inèrcia: si avui prens mesures equivocades, no ho veus l’any següent. Però el dia que l’impacte es fa evident, ja no ho pots aturar. Estem en un moment de grans inversions per a, com hem dit, millorar processos productius i hem d’aconseguir que aquestes inversions es facin aquí.
Comments are closed.