- El diàleg ‘Cap a on va el món?’, impulsat per la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, s’ha celebrat aquest matí al Palau Macaya de Barcelona en el marc del cicle de conferències ‘El Progrés en el S.XXI’.
- La trobada ha consistit en un debat entre Javier Solana, president d’EsadeGeo i exsecretari general de l’OTAN, i Enric Juliana, director adjunt de La Vanguardia. L’acte ha estat presentat per Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball.
- Al llarg de l’acte s’ha fet un repàs de la relació històrica entre Ucraïna i Rússia per arribar a la situació d’avui, així com un anàlisi de les conseqüències que tindrà sobre els reptes econòmics, socials i mediambientals ja existents.
Aquest migdia s’ha celebrat el diàleg impulsat per RethinkBCN, òrgan de la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, en el marc del seu cicle de conferències ‘El Progrés en el S.XXI’. En aquesta ocasió, sota el títol de ‘Cap on va el món?’, el president d’EsadeGeo i exsecretari general de l’OTAN, Javier Solana, i el director adjunt de La Vanguardia, Enric Juliana, han analitzat els principals reptes als quals ens enfrontem i les estratègies que calen impulsar per fer front a la incertesa. L’acte ha estat presentat per Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball.
Al llarg del diàleg s’han abordat temes com la seguretat internacional, centrat en la situació que està vivint Europa arran del conflicte armat entre Rússia i Ucraïna, així com l’impacte mundial que pot tenir aquest conflicte. Durant l’acte s’ha fet un repàs de la relació històrica entre els dos països i les altres potències mundials, així com els esdeveniments més recents. En aquest sentit, el president d’Esade Geo i exsecretari general de l’OTAN, Javier Solana apuntava que “no veurem canvis a curt termini, seguirem veient com la gent pateix. En aquest moment em costa veure-ho. Putin té en ment quedar-se amb tot el que pugui d’Ucraïna”.
Solana considera que ‘Xina ha de seure a la negociació’. En aquest sentit l’exsecretari general de l’OTAN ha recordat la història en que Xina i els Estats Units es van posar d’acord en el seu moment per frenar a Rússia, i ara s’han girat els acords i Xina està en una posició de recolzar a Rússia vers els Estats Units, mateixos actors però diferents aliats. Javier Solana ha parlat en aquest sentit, d’una nova triangulació a les relacions internacionals. A més, considera que Rússia “no és en aquests moments un país modern i tecnològic com Xina, i li pot costar sortir-se’n”.
D’altra banda, Solana ha destacat que la situació actual suposarà un abans i un després en la història mundial, assegurant que estem davant una situació global molt complicada que se suma al repte de la pandèmia, el canvi climàtic i la crisi energètica. “Estic molt orgullós del comportament que està tenint l’UE i de la resposta de qualitat que estan oferint davant la situació tan difícil. Hem de ser capaços de respondre correctament a la crisi dels refugiats, a la crisi energètica a la vegada que responem al canvi climàtic, així com millorar les capacitats d’acció per ajudar a la seguretat internacional, i preparar-nos per a la crisi d’aliments degut a la producció de gra d’Ucraïna. Aquests problemes nous s’uneixen als que ja teníem, una situació que ens obliga a tenir el cap fred, a pensar bé les coses i establir consensos entre països per poder fer front a la situació”. Així, Solana ha volgut destacar també la necessitat de que la ciutadania espanyola s’impliqui en la resposta d’aquests reptes, posant de relleu la responsabilitat que tenen al pertànyer a la Unió Europea.
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, que ha presentat el diàleg, ha elogiat la qualitat humana de Solana i la seva extensa experiència en la política Europea: “La seva cultura i la seva vocació acadèmica configuren una personalitat de mirada oberta, inclusiva i, en absolut, sectària, el que sumat a la seva gran experiència el converteix en un bon intèrpret de la realitat i, a nosaltres, en uns privilegiats per poder-lo escoltar”.
L’esdeveniment al Palau Macaya de Barcelona ha comptat amb la presència d’autoritats de l’àmbit polític, social, econòmic i cultural del país. Tots ells coincideixen que, sense una lluita decidida contra les desigualtats, el progrés econòmic, científic, tecnològic i cultural no serà possible en el Segle XXI.
Conferències sobre el progrés en el segle XXI
Tenint en compte el context actual, les trobades emmarcades en el cicle ‘El Progrés en el Segle XXI’ pretenen destacar que, sense una lluita decidida contra les desigualtats aquest progrés econòmic, científic, tecnològic i cultural no serà possible en el S.XXI. La Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball creu que els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030, que s’estableixen com a factors clau en la lluita contra la pobresa, la fam, la salut, l’energia, la lluita contra el canvi climàtic o la producció i consum responsable, ens posen sobre avís de que no serà possible mantenir l’ideal de progrés sense una agenda social capaç d’abordar el problema de les desigualtats.
El cicle de conferències ha consistit en diàlegs amb les veus més autoritzades de l’àmbit polític, social, econòmic i cultural del país. En aquestes trobades s’ha abordat la relació directa entre el progrés i la lluita contra les desigualtats socials des de diferents angles polítics i socials, buscant la recuperació de valors cívics com la solidaritat, la fraternitat, la col·laboració o la cooperació per a fer front als reptes que tenim com a societat per encarar el futur.
Comments are closed.