Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM) va ser constituïda l’any 1977. És l’organització patronal de les empreses, les entitats territorials i les entitats sectorials de la indústria i dels serveis del metall de la província de Barcelona. El gran volum d’empreses del sector ubicades a la província fa que la UPM sigui la patronal regional del metall més important del sud d’Europa i lideri el conjunt de l’activitat a Catalunya.
Directa i indirectament a través de les entitats associades agrupa i representa unes 18.500 empreses, que ocupen un total de prop de 250.000 treballadors, la qual cosa converteix UPM en un interlocutor imprescindible en el món empresarial i en el representant més important del metall. Per saber-ne més detalls, parlem amb Jaume Roura, president de la UPM.
Després de la pandèmia va arribar la guerra a Ucraïna, l’augment dels preus de l’energia i la dificultat per abastir-se de matèries primeres. Quin estat de salut tenen avui en dia les empreses del sector metall?
Com tot el món empresarial, hi ha preocupació per la incertesa. I com a empresaris, ens cal planificar el present i futur. Sabem que avui no és possible, tot i així, estem funcionant ajustant-nos a les circumstàncies.
Quines són les principals necessitats i reivindicacions de la indústria del metall?
Ens calen polítiques industrials que tornin els preus energètics a un estat normal i òptim. Per tant, que el govern i les seves administracions ajudin a les empreses. Vull recordar que som la base social i laboral del país i en aquest sentit, percebem que estem abandonats.
El passat mes de juny denunciaven retards injustificables en l’administració municipal arreu de Catalunya. Quan es triga a aconseguir una llicència pública a Catalunya i quins passos caldria fer per agilitzar les gestions?
Continua sent inadmissible que els ajuntaments triguin entre dos i tres anys per donar una llicència d’obres. Però hi ha més exemples, també per una reforma puntual en una indústria, entre d’altres. Tot plegat frena la inversió i perjudica la producció.
Fa uns mesos vam veure protestes dels treballadors del metall reclamant l’actualització salarial. En quin punt es troben les negociacions?
Estem en plena negociació, però la disparada que ha experimentat l’IPC, amb una inflació en general indomable, complica tancar un acord que vagi bé a les dues parts. Malgrat tot, la voluntat és arribar a un consens el més aviat possible.
Consideren que els Fons Next Generation són una oportunitat per donar un impuls al sector?
Tots els ajuts a les empreses són positius. A partir d’aquí s’haurà de veure com el govern els reparteix perquè percebem que no arriba a tots els sectors necessitats.
La industria del metall també troba dificultats, com passa amb la construcció o la fusta, per incorporar treballadors qualificats?
La formació laboral és bàsica, des de la UPM treballem oferint cursos d’especialitats i qualificats per cobrir la demanda actual: llocs vacants d’aquells que es van jubilant i noves línies de treball. Cal fer campanyes de motivació des dels governs i que ens escoltin com aconseguir un model d’èxit i ser efectius.
Quins són els seus principals reptes al capdavant de la UPM de cara al futur?
La UPM sempre ha estat una patronal referent en el metall. En aquests moments estem treballant per seguir donant recolzament a les empreses metal·lúrgiques i esdevenir una patronal de servei i referència.
Comments are closed.