- El primer tinent d’Alcaldia a l’Ajuntament de Barcelona ha posat de relleu la capacitat de l’Àrea Metropolitana per convertir-se en un potent productor d’energia solar i ha reiterat la necessitat d’ampliar el projecte publico-privat ‘MESBarcelona’, engegat des de l’Ajuntament i amb objectiu 2030.
- Les declaracions han estat en el marc del cicle ‘Fer metròpoli’, impulsat per Rethink i pel que hi passen els principals actors de la metròpoli de Barcelona.
RethinkBCN, òrgan de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, ha celebrat avui un nou diàleg en el marc del seu cicle de conferències ‘Fer metròpoli’ a la seu de Foment del Treball. Jaume Collboni, primer tinent d’alcaldia i president del Grup municipal del PSC de Barcelona, ha estat el protagonista de la trobada amb la seva ponència ‘Un pacte per a les infraestructures metropolitanes necessàries pel creixement econòmic i la inclusió social’.
L’acte, presentat per Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, ha estat conduït per la periodista Mónica Günther. Al llarg del diàleg s’han abordat els nous reptes i oportunitats pel desplegament de les infraestructures necessàries a l’Àrea Metropolitana, com son la transició digital, la transició verda, l’habitatge o l’energia.
Per la seva part, Josep Sánchez Llibre destacava que: ‘tots els agents que han passat per les conferències de Rethink han anat coincidit en la necessitat de potenciar, ampliar i reforçar el desenvolupament de la metròpoli per aconseguir una modernització de les prestacions dels serveis en el mínim temps possible. Cal ser més eficients en aquells camps com l’habitatge, la lluita contra les desigualtats, l’educació, els avenços tecnològics, les noves logístiques, amb l’objectiu de garantir una millor cohesió social d’aquesta gran àrea metropolitana’.
La necessitat d’un gran pacte per a les infraestructures metropolitanes
El número u del grup municipal socialista ha remarcat la necessitat d’impulsar un gran pacte per a les infraestructures metropolitanes per garantir el progres econòmic del territori i la inclusió social. En aquest sentit, el tinent d’Alcaldia deia que es tracta d’un pacte fonamentat en la transformació digital i la lluita contra el canvi climàtic, dos grans reptes que impacten a la cohesió de les ciutats i que s’han de combinar amb el creixement inclusiu.
Tal com s’ha apuntat al llarg de la jornada, Collboni assegurava que aquest pacte permetria a les empreses seguir essent competitives en un entorn econòmic global incert, així com assegurar a les persones uns estàndards de qualitat de vida adequats i unes perspectives de futur millor. ‘Resoldre els dèficits en relació a les infraestructures ha de permetre garantir una societat més justa i una economia més forta. Aquestes infraestructures han de contribuir a la superació dels reptes: canvi climàtic, transició energètica, transició digital, competitivitat urbana i recuperació econòmica. Les infraestructures clau han d’estar lligades a la mobilitat, l’energia, les telecomunicacions, el medi ambient i les infraestructures productives’.
D’altra banda, Jaume Collboni deia que els reptes als quals fa front la capital catalana són els mateixos que les ciutats de l’entorn i tota la zona d’influència territorial de Barcelona des de fa temps. En aquest sentit, afirmava que les infraestructures metropolitanes de la ciutat són clau per a garantir la cohesió social i la competitivitat econòmica del territori metropolità.
L’Àrea Metropolitana ha d’aprofitar la seva capacitat de produir energia sostenible
En referència a les polítiques energètiques que competeix als Ajuntaments, Jaume Collboni ha apuntat una evolució degut al canvi de model energètic, producte de la lluita contra el canvi climàtic i la inestabilitat geopolítica. En aquest sentit, Collboni deia que ‘a nivell local hem hagut de començar a pensar com produïm energia renovable des del territori’.
Posant com a exemple el treball que s’ha fet en aquesta línia des de l’Ajuntament de Barcelona, el socialista ha parlat del projecte ‘MESBarcelona’, un projecte publico-privat que per instal·lar plaques fotovoltaiques a les cobertes dels edificis de la ciutat. Amb una inversió de més de 50 milions d’euros, actualment s’estan revisant les 1.432 sol·licituds dels veïns i veïnes. Collboni explicava que aquesta és una inversió de l’Ajuntament a fons perdut, que permetrà reduir als ciutadans els costos de generar energia solar en un 30%, ja que no han d’assumir la instal·lació.
Segons ha apuntat el tinent d’Alcaldia, estendre aquest projecte a tots els municipis de la regió metropolitana permetria generar fins a 830 MW de potència, que cobririen el consum d’1 milió de persones a l’any al 2030. Segons Collboni, aquesta iniciativa, que requereix de la inversió de 1.600 milions d’euros, permetria que la regió es convertís en un autèntic productor d’energia i generaria uns 60.000 llocs de treball.
Posant de relleu l’important paper de la ciutat de Barcelona en la producció energètica renovable i la contribució d’això a lluitar contra el canvi climàtic, el socialista ha reiterat que ‘Catalunya està a la cua de la producció de renovables a Espanya, quan fa anys estàvem a la capdavantera. Això és fruit de la falta de pactes i projectes, pel que els Ajuntaments hem d’anar junts a l’hora de crear instruments i recursos que ens permetin millorar la capacitat de generar i distribuir energia’.
La Generalitat ha de fomentar els pactes per resoldre problemes locals
En una segona part, s’ha generat un espai de debat on tres alcaldes de ciutats pertanyents a la província de Barcelona han pogut analitzar amb Collboni la implicació d’aquest pacte a les ciutats que ells presideixen. Al diàleg hi ha participat David Bote, alcalde de Mataró; Lluïsa Moret, alcaldessa de St. Boi de Llobregat; i Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell.
Tots els participants han coincidit en afirmar que, en els últims 10 anys, la Generalitat ha estat centrada en els “problemes de país”, deixant de banda la necessitat d’establir polítiques cohesionades que permetin donar respostes als “problemes de municipi”. En aquest sentit, l’alcaldessa Moret assegurava que ‘hem d’anar cap a una mirada estratègica que permeti incorporar totes les singularitats locals en un gran pacte, que suposi un element de valor global i que contribueixi a la projecció de la regió metropolitana’.
Per la seva part, Marta Farrés apuntava que ‘la falta de lideratge de la Generalitat de Catalunya ha comportat que els municipis de l’Àrea Metropolitana haguem vist la necessitat d’articular polítiques públiques coordinades. Nosaltres sempre mirem cap a Barcelona, però s’ha de ser conscient que hi ha una realitat més enllà de la ciutat comtal i moltes polítiques no tenen sentit si no es té en compte’. Remarcant aquesta falta de coordinació entre els municipis, l’alcaldessa de Sabadell afegia que ‘des dels municipis farem nacionalisme ciutadà per fer transformacions des de les ciutats i poder donar així resposta als reptes globals que tenim’.
En línia amb això, David Bote assegurava que ‘la prosperitat de Barcelona depèn del que passa al seu entorn, hem de treballar de manera conjunta per evitar que les desigualtats socials i territorials delimitin el creixement econòmic de la regió. L’absència de lideratge ha comportat una cooperació municipal per poder fer front a aquests reptes’.
Finalment, Jaume Collboni reiterava la necessitat d’aquest pacte ja que ‘aquest país s’ha dedicat a trencar pactes ja establerts per a respondre als reptes de la ciutadania. Ara hem de respondre als problemes de com generem i distribuïm energia, la nova mobilitat o el desenvolupament de les infraestructures que necessitem. Necessitem establir pactes, fer consensos, donar resposta als problemes i centrar-nos en allò que és important per a la gent, els territoris i la metròpoli’.
Fer metròpoli
Aquest cicle, impulsat per RethinkBCN, òrgan de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, desenvolupar aquestes ponències per a contribuir a fer visible la importància del fet metropolità seguint la línia de la publicació ‘Repensar la metròpoli. Fer metròpoli’ de RethinkBCN. Aquest espai web, posat en marxa el març del 2021, ha publicat els punts de vista de més d’una cinquantena d’autors a través de ponències, entrevistes, articles i/o trobades, sobre quines haurien de ser les actuacions que s’han d’abordar per millorar el desenvolupament de la regió metropolitana i fer-la visible a la ciutadania. Tots ells consideren la metròpoli com l’espai per impulsar la recuperació econòmica, l’aposta tecnològica, el creixement econòmic i la millora dels serveis als ciutadans.
Per aquest cicle de conferències d’enguany ja hi ha passat el Sr. Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Comments are closed.