La Fundació Oncolliga és una entitat sense ànim de lucre que ofereix atenció psicosocial a persones amb càncer i als seus familiars, durant tot el procés de la malaltia, amb l’objectiu de millorar el seu benestar i la seva qualitat de vida. Alhora també realitza activitats de sensibilització, divulgació i prevenció.
Ivó Valdivielso, director de la Fundació Oncolliga ens explica amb detall quina és la tasca de l’entitat i quins projectes té en marxa.
Quan va néixer l’entitat i amb quins objectius principals?
Fundació Oncolliga és una entitat sense afany de lucre que va néixer ara farà 17 anys amb l’objectiu de proporcionar un suport gratuït al malalt de càncer, als seus familiars i als seus cuidadors des de la vessant psicosocial.
Dins de l’acció per combatre el càncer hi ha 3 vies diferenciades. La primera seria la investigació que tothom té molt present i és la via que capta més fons. La segona és la via clínica: els tractaments mèdics, quimioteràpia, radioteràpia, medicaments, etc.. I la tercera és la gran oblidada pels pacients i per la societat que és la via psicosocial.
Per què és necessària la via psicosocial?
Quan a algú li diagnostiquen un càncer, aquesta persona i el seu entorn tot canvia de la nit al dia. La dimensió personal i social canvia. Apareixen canvis emocionals, dubtes, pors, nous problemes amb la parella, persones que han de deixar la feina o la perden… I quan la malaltia sorgeix en nuclis vulnerables és encara pitjor.
Quins serveis oferiu a Fundació Oncolliga?
Oferim serveis que van des de consultes de psicologia, tant per a persones malaltes com pels seus familiars. O acompanyament al dol. Tractem tota la durada de la malaltia des del diagnòstic fins a la pèrdua i dol.
Comptem amb servei d’atenció a domicili, professionals que donen assistència en estats avançats de la malaltia (higiene, cures, cures pal·liatives) oferint un acompanyament en l’últim tram de vida.
Ens focalitzem en persones en estat d’especial vulnerabilitat.
Oferim orientació social a través d’un equip de treballadors socials. Fem diagnosi i derivem els pacients a serveis propis interns com psicologia o oferim préstecs de material clínic o derivem a serveis de dietètica o de relació de parella, que també es veu molt afectada, serveis d’estètica oncològica, etc.
A més, tenim un servei molt especial i únic de recuperació de la veu per pacients operats de la laringe. Persones que han patit un càncer de laringe i que pel sistema sanitari estan curades, però la realitat és que li han tret la veu i capacita de comunicar-se. Al centre de rehabilitació de la veu els ensenyem la veu esofàgica amb una tècnica amb logopedes. Fem activitats perquè els pacients es relacionin entre ells i això és bo per la seva estabilitat psicològica. I a més la coral ‘noves veus’ en la que es veu reflectida tota la feina, la recuperació física, psicològica i social.
Compteu a més amb una àmplia xarxa de voluntaris. Quina és la seva tasca dins la fundació?
Tenim un gran equip de voluntariat que realitza diferents tasques, una d’ella és acompanyament a malalts. Són voluntaris especialitzats que passen per un procés de selecció i tenen una formació molt especialitzada. Tenen un mentoratge abans de sortir a fer acompanyaments i així podem accedir a estar amb malalts a hospitals, domicilis, acompanyar-los al metge, a cures pal·liatives… Aquests voluntaris és un dels grans actius que tenim a l’entitat perquè complementen la tasca que fem amb els professionals.
També tenim voluntaris que, més enllà de tasca assistencial, organitzen campanyes de captació de fons, sessions informatives, esdeveniments, xerrades de divulgació… Això fa que puguem estar presents a molts territoris on no tenim oficina, connectar amb l’administració local i estar a prop de la gent d’una forma més efectiva.
Quants centres d’actuació teniu actius actualment a Catalunya?
El nostre àmbit d’actuació és la província de Barcelona. Tenim dos seus d’atenció, una a Barcelona i una altra a Terrassa. També comptem amb centres d’atenció local a Sabadell, Sant Cugat, Calella, Premià de Dalt, Rubí, Matadepera i Vilassar de Mar.
Quin volum de malalts de càncer i familiars ateneu al llarg de l’any?
És una xifra que varia cada any però l’any passat, que va ser una mica atípic pel tema de la Covid-19, els nostres professionals van realitzar 11.262 visites individuals, que responen a 1.700 persones.
Aquestes dades no inclouen les persones beneficiades per l’acció dels voluntaris ni els participants a xerrades i esdeveniments.
Heu pogut continuar els projectes en marxa durant aquest any de pandèmia? Com us heu adaptat a la “nova normalitat”?
Com a entitat ens ha impactat molt des del punt de vista de captació de fons. I als malalts oncològics els ha afectat per l’endarreriment en el diagnòstic que fet créixer l’angoixa. Hem detectat un 20% d’increment en les sol·licituds de consultes de psicologia, amb la dificultat afegida que no podien ser presencials. Però ja al març de 2019 vam començar a programar visites online i hem estat capaços de donar resposta a aquesta demanda amb un format combinat. Ara som més àgils atenent les peticions.
Aquest mes de novembre se celebra el Dia Mundial del Càncer de Pròstata i heu posat en marxa una campanya especial. En què consisteix?
El càncer de pròstata continua sent el gran desconegut. Així com el càncer de mama té molta més visibilitat, se celebra un dia especial, i compta amb un gran suport i molta prevenció al respecte, això amb els homes no passa. Hi ha com un tabú, es desconeix el tipus de prevenció i també hi ha molta por a les proves, que en realitat són fàcils i efectives i el càncer de proposta té molt bon pronòstic si es detecta a temps.
Tenim en marxa una campanya perquè els homes majors de 50 anys prenguin consciència. Treballem conjuntament amb el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i l’Associació de Farmacèutics de Barcelona (AFB) perquè els farmacèutics facin un pas endavant i no siguin només dispensadors de medicaments sinó que puguin oferir informació útil.
També considerem bàsic difondre bons hàbits i fer prevenció a l’àmbit empresarial. En aquesta línia, el proper 25 de novembre farem un acte informatiu a Foment del Treball, a qui agraïm el suport constant, perquè la presència masculina és important a les empreses i volem fer una campanya pels responsables de les àrees de persones i prevenció perquè hi hagi sensibilització de la importància de la prevenció dins del món empresarial.
També farem una feina de divulgació a través de les xarxes socials i amb vídeos de testimonis.
Quins projectes de futur teniu a mig-llarg termini?
Sempre estem en moviment per arribar a més pacients per ajudar-los, per tenir més visibilitat i per potenciar les aliances amb les administracions públiques i els actors privats. Ara tenim en marxa el projecte educatiu “Encomana salut” per donar resposta a una assignatura curricular de 3r i 4t d’ESO on ja s’han interessat 1.600 alumnes de 20 escoles de la província de Barcelona.
Un altre programa és el de “Terrassa ciutat compassiva” que tenim en marxa juntament amb la Universitat Internacional de Catalunya i l’Ajuntament de Terrassa per conscienciar al territori de la importància de cuidar a les persones vulnerables en l’últim tram de vida. L’objectiu és crear una xarxa de ciutadans, entitats i administració pública per detectar casos i tenir cura d’aquestes persones que moltes vegades són invisibles.
I per últim, estem creant un grup d’acompanyament per als joves malalts de càncer. Són perfils que a les institucions infantils ja no tenen lloc perquè tenen més de 18 anys, però que tenen una diferència d’edat molt gran amb els acompanyants. Juntament amb l’Associació “Mi compañero de viaje” estem formant a voluntaris joves per fer aquest acompanyament als joves als hospitals.
També hem creat grups de conversa i ajuda, un lloc de trobada d’aquests joves per compartir dubtes i que està coordinat per professionals en l’àmbit de la psicooncologia.
Com poden col·laborar les empreses interessades en els valors de la Fundació Oncolliga?
A través de patrocinis d’alguna activitat. Les empreses que donen suport concret a alguna de les accions ens permet la sostenibilitat i creixement de l’entitat, ja que ens permet ajudar a més persones que ho necessiten. Els patrocinis estables ens ajuden a desenvolupar i incrementar l’atenció a més persones malaltes i/o familiars que estan passant per aquest procés. Per això, l’aliança d’Oncolliga amb el món empresarial és clau per poder ajudar a més persones amb càncer.
També poden fer difusió interna adherint-se i informant els treballadors per crear vincles entre la societat i les entitats. Si les empreses tenen programes de voluntariat corporatiu poden adherir-se a alguna de les nostres activitats.
I també poden col·laborar amb iniciatives internes, amb campanyes de fundraising que puguin destinar a la nostra entitat.
Per part nostra, ens oferim a fer xerrades en qüestions de lideratge emocional davant de casos de malaltia o adversitat o temes de relaxació amb les nostres doctores en psicologia.
Comments are closed.