Ser capaços d’accedir als mercats exteriors és una oportunitat per a les empreses amb vocació de desenvolupament.
Per això l’objectiu de la Comissió d’ Internacional és promocionar i acompanyar a les empreses catalanes en la seva activitat exportadora, a través de programes d’iniciació per a l’obertura de nous mercats i de missions empresarials, amb la suma de tots els actors implicats.
Foment és Agent de Suport a la Internacionalització acreditat per ACCIÓ.
ACTUALITAT
ACTUALITAT
- Promoció de l’activitat exportadora de les empreses catalanes: en clau de noves destinacions per a les que han obert mercat o afavorint la iniciació en el cas d’aquelles empreses que es plantegen la projecció exterior per primera vegada.
- Organització de missions empresarials per a l’obertura de nous mercats.
- Seguiment d’activitats, de la normativa europea i dels acords internacionals.
- Reforç i manteniment de relacions institucionals internacionals, a nivell de delegacions empresarials, autoritats, ambaixades i consolats, així com amb les cambres internacionals de comerç.
- Especial atenció als reptes en matèria de Logística Internacional.
CATALAN OBSERVATORY
El Catalan Observatory és un programa establert el 2009 per l’Institut Europeu de la London School of Economics and Political Science arran del creixent interès del Regne Unit per Catalunya. Els seus objectius són la projecció de Catalunya i els seus actors destacats en un context internacional, així com la promoció, la recerca, el debat i la difusió de les principals qüestions que l’afecten.
FODERE
El Fòrum per al Desenvolupament de les Empreses de les Regions Europees (FODERE) agrupa les patronals de les cinc regions europees més industrialitzades: Catalunya, Baden-Würtemberg, Piamont, Rhône-Alps i Suïssa Romanda.
FODERE va ser creat el 1987 a iniciativa de la Unió Patronal del Rhône-Alpes amb la intenció de reunir les organitzacions empresarials de les cinc regions més dinàmiques i industrialitzades de Europa i més entrellaçades greogràficament. Té com a objectiu prioritari actuar davant les institucions europees i les administracions públiques per promoure accions que afavoreixin el desenvolupament de les empreses.
Actualment, formen part d’aquesta organització, a banda de Foment del Treball Nacional:
- Confindustria Piemonte
- Fédération des Entreprises Romandes Genève (FER-Genève)
- Landesverband der Baden-Württembergischen Industrie ev
- Landesvereinigung Baden-Württembergischer Arbeitgeberverbande ev
- Mouvement des Entreprises de France-MEDEF-Rhône-Alpes.
La presidència de Fodere recau cada any rotatòriament en una de les organitzacions empresarials que la integren. Les sessions plenàries se celebren a la seu de la patronal que té la presidència. Foment del Treball ha presidit Fodere els anys 1990, 1995, 2000, 2005 i 2011.
Contacte: secretaria.general@foment.com (telf: 93 484 12 03)
ACTIVITATS DESTACADES
Horari
Novembre 25 (Dilluns) 10:00 - Desembre 4 (Dimecres) 14:00
Detalls
Detalls
Actualment, hi ha un marc normatiu ampli que estableix obligacions específiques a les empreses per prevenir l’assetjament sexual i les violències masclistes, incloses des de la Llei Orgànica 3/2007, d’igualtat efectiva d’homes i dones, requerint mesures contra l’assetjament sexual i per raó de sexe en totes les empreses, seguint per la Llei Orgànica 10/2022, de 6 de setembre, de garantia integral de la llibertat sexual, que exigeix la creació d’entorns laborals segurs i l’establiment de procediments de prevenció i denúncia d’aquestes conductes, també en l’àmbit digital.
A més, el recent el Reial decret 1026/2024, que desenvolupa l’article 15.1 de la Llei 4/2023, que estableix l’obligació, a les empreses de més de 50 persones treballadores, de comptar amb mesures, incloent-hi un protocol contra l’assetjament i la violència, amb pràctiques preventives i mecanismes de detecció i actuació.
En aquest sentit, és destacable que aquesta obligació es considera complerta si l’empresa té un protocol general que inclogui mesures per a persones LGTBI o si l’amplia específicament per a això.
D’altra banda, la Llei Orgànica 10/2022, estableix que les empreses han de promoure la sensibilització i oferir formació per a la protecció integral contra les violències sexuals a tot el personal.
En aquest context normatiu, la formació de la plantilla adquireix un paper fonamental, ja que permet a les empreses complir amb les responsabilitats imposades i sensibilitzar les persones treballadores sobre la importància d’un entorn laboral segur i inclusiu.
En resposta a aquestes exigències, Foment del Treball Nacional organitza un cicle de jornades formatives orientades a capacitar les empreses en el reconeixement, prevenció i abordatge de les violències masclistes i LGTBIfòbiques.
Ponent: Beatriz Fernández-Tubau, Advocada, experta en Igualtat, Diversitat i Empresa, presidenta de la Comissió d’Igualtat de Foment, secretària general d’AFAEMME i representant de Foment del Treball en el Consell de Relacions Laborals de Catalunya.
Programa
Sessió 1: Marc conceptual i normatiu sobre les violències masclistes i LGTBIfòbiques
- Sensibilització i context cultural.
- Definicions clau: violències masclistes, LGTBI fòbia, discriminació i la seva interseccionalitat.
- Micromasclismes.
- Legislació vigent en la protecció contra la violència masclista i LGTBI fòbica, i el rol de les empreses segons la normativa.
- Casos pràctics.
Sessió 2: Detecció i abordatge de les violències masclistes i LGTBIfòbiques
- Indicadors de violència masclista i LGTBIfòbica.
- Tipologies d’assetjament: sexual, per raó de sexe, per orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere.
- Educació en igualtat i diversitat de gènere: eines i recursos per a empreses.
- Estratègies de tolerància zero davant conductes discriminatòries i d’assetjament.
- Disseny de campanyes de conscienciació.
- Casos pràctics.
Sessió 3: Estratègies de prevenció de les violències masclistes i LGTBI fòbiques
- Creació d’espais segurs dins les organitzacions.
- Protocols d’intervenció, incloent-hi el rol de la “persona de referència” i altres actors clau a l’empresa.
- Comunicació i enfocament centrat en la persona afectada i com tractar les altres persones implicades (llenguatge no verbal i comunicació no violenta).
- Cas pràctic d’actuació de la persona de referència.
Sessió 4: Pràctiques per a la implementació de les polítiques i protocols de prevenció i abordatge de l’assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere i/o expressió de gènere en les empreses.
- Implementar polítiques i protocols que promoguin la igualtat i la diversitat en els entorns laborals, seguint les directrius dels protocols de prevenció de l’assetjament.
- Casos pràctics relacionats amb l’aplicació del protocol.
Certificació: En finalitzar el cicle de jornades, es lliurarà un certificat acreditatiu de participació, sempre que s’assisteixi a totes les sessions.
Organitzador
Relacions Laborals
28nov9:3011:00ÀSIA CENTRAL I CAUCAS: ANÀLISI DE LA SITUACIÓ ACTUAL I OPORTUNITATS9:30 - 11:00 Zoom
Horari
(Dijous) 9:30 - 11:00
Localització
Zoom
Detalls
Detalls
La complicada situació que Ucraïna porta experimentant durant els últims anys, ha repercutit en l’ordre econòmic mundial des de diferents prismes. La conseqüència més evident ha estat el moviment del flux de les mercaderies i les cadenes de subministraments, que anteriorment tenien com a epicentre al gegant euroasiàtic (Rússia), donant un gir exponencial cap a Caucas i Àsia Central. En aquest marc geopolític i econòmic, tant és sector privat com les Institucions Financeres Internacionals concentren tots els seus esforços a enfortir els llaços amb aquests mercats, implementant mesures per a reduir les barreres aranzelàries, apostant per noves rutes de transport (Middle Corridor) o invertint en la implantació comercial o productiva en països com l’Azerbaidjan, Geòrgia, el Kazakhstan o Uzbekistan.
Aquestes repúbliques, anteriorment en un segon pla, estan protagonitzant en el present un paper crucial en aquest equilibri comercial entre Europa i Àsia, i estan destinats a protagonitzar el desenvolupament regional en la dècada vinent, amb creixements en 2023 superiors al 5.5% de mitjana. Els dos països més importants del bloc, Kazakhstan i Uzbekistan, van créixer concretament al 5.1% i 5.8% respectivament.
Sectors com els béns d’equip, agricultura, construcció, automoció, TIC, energies renovables, mineria o el multilateral, llancen oportunitats en tots els mercats de Caucas i Àsia Central.
La sessió té com a objectiu analitzar la situació d’aquesta regió explicant on estan les oportunitats en els 8 països que componen tots dos blocs, i posant el focus a Geòrgia i l’Azerbaidjan (Caucas) i Kazakhstan i Uzbekistan (Àsia Central), com a principals actors.
PROGRAMA
09:30 h. Benvinguda
Representant, Foment del Treball
09:40 h. Àsia Central i Caucas: Anàlisi de la situació actual i oportunitas
Adolfo Romero de Marcelo, director de ESKZ Global Eurasia
10:40 h. Q&A
11:00 h. Fi de la sessió
Organitzador
Internacionalinternacional@foment.com
Horari
Novembre 25 (Dilluns) 10:00 - Desembre 4 (Dimecres) 14:00
Detalls
Detalls
Actualment, hi ha un marc normatiu ampli que estableix obligacions específiques a les empreses per prevenir l’assetjament sexual i les violències masclistes, incloses des de la Llei Orgànica 3/2007, d’igualtat efectiva d’homes i dones, requerint mesures contra l’assetjament sexual i per raó de sexe en totes les empreses, seguint per la Llei Orgànica 10/2022, de 6 de setembre, de garantia integral de la llibertat sexual, que exigeix la creació d’entorns laborals segurs i l’establiment de procediments de prevenció i denúncia d’aquestes conductes, també en l’àmbit digital.
A més, el recent el Reial decret 1026/2024, que desenvolupa l’article 15.1 de la Llei 4/2023, que estableix l’obligació, a les empreses de més de 50 persones treballadores, de comptar amb mesures, incloent-hi un protocol contra l’assetjament i la violència, amb pràctiques preventives i mecanismes de detecció i actuació.
En aquest sentit, és destacable que aquesta obligació es considera complerta si l’empresa té un protocol general que inclogui mesures per a persones LGTBI o si l’amplia específicament per a això.
D’altra banda, la Llei Orgànica 10/2022, estableix que les empreses han de promoure la sensibilització i oferir formació per a la protecció integral contra les violències sexuals a tot el personal.
En aquest context normatiu, la formació de la plantilla adquireix un paper fonamental, ja que permet a les empreses complir amb les responsabilitats imposades i sensibilitzar les persones treballadores sobre la importància d’un entorn laboral segur i inclusiu.
En resposta a aquestes exigències, Foment del Treball Nacional organitza un cicle de jornades formatives orientades a capacitar les empreses en el reconeixement, prevenció i abordatge de les violències masclistes i LGTBIfòbiques.
Ponent: Beatriz Fernández-Tubau, Advocada, experta en Igualtat, Diversitat i Empresa, presidenta de la Comissió d’Igualtat de Foment, secretària general d’AFAEMME i representant de Foment del Treball en el Consell de Relacions Laborals de Catalunya.
Programa
Sessió 1: Marc conceptual i normatiu sobre les violències masclistes i LGTBIfòbiques
- Sensibilització i context cultural.
- Definicions clau: violències masclistes, LGTBI fòbia, discriminació i la seva interseccionalitat.
- Micromasclismes.
- Legislació vigent en la protecció contra la violència masclista i LGTBI fòbica, i el rol de les empreses segons la normativa.
- Casos pràctics.
Sessió 2: Detecció i abordatge de les violències masclistes i LGTBIfòbiques
- Indicadors de violència masclista i LGTBIfòbica.
- Tipologies d’assetjament: sexual, per raó de sexe, per orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere.
- Educació en igualtat i diversitat de gènere: eines i recursos per a empreses.
- Estratègies de tolerància zero davant conductes discriminatòries i d’assetjament.
- Disseny de campanyes de conscienciació.
- Casos pràctics.
Sessió 3: Estratègies de prevenció de les violències masclistes i LGTBI fòbiques
- Creació d’espais segurs dins les organitzacions.
- Protocols d’intervenció, incloent-hi el rol de la “persona de referència” i altres actors clau a l’empresa.
- Comunicació i enfocament centrat en la persona afectada i com tractar les altres persones implicades (llenguatge no verbal i comunicació no violenta).
- Cas pràctic d’actuació de la persona de referència.
Sessió 4: Pràctiques per a la implementació de les polítiques i protocols de prevenció i abordatge de l’assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere i/o expressió de gènere en les empreses.
- Implementar polítiques i protocols que promoguin la igualtat i la diversitat en els entorns laborals, seguint les directrius dels protocols de prevenció de l’assetjament.
- Casos pràctics relacionats amb l’aplicació del protocol.
Certificació: En finalitzar el cicle de jornades, es lliurarà un certificat acreditatiu de participació, sempre que s’assisteixi a totes les sessions.
Organitzador
Relacions Laborals
Horari
(Dimarts) 9:30 - 12:15
Detalls
Detalls
Empreses saludables: prevenció i abordatge de l’obesitat en l’àmbit laboral
L’obesitat és un problema de salut pública a nivell mundial, fins al punt d’haver estat denominada com la “pandèmia del Segle XXI” en països desenvolupats, per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Actualment hi ha més de 650 milions de pacients adults amb obesitat en el món (aprox. 13% de la població mundial adulta), i aquestes xifres augmenten any rere any. S’estima que el 2030 la població amb obesitat a nivell mundial serà de 1.025 milions d’adults (aprox. 18% de la població adulta mundial).
A més, és necessari reconèixer l’obesitat com la causa primària d’altres patologies (+ de 200 complicacions associades a l’obesitat), entre elles les malalties cardiovasculars, diabetis, malaltia metabòlica hepàtica, apnea obstructiva del somni, malaltia renal crònica, alguns tipus de càncer, etc., i, per tant, la necessitat de registrar variables (IMC, relació perímetre cintura/maluc…) que permetin determinar la prevalença i grau de la patologia.
A l’àmbit laboral, aquesta siguació pren especial rellevància, ja que pot afectar tant a la salut física com mental dels treballadors. Fets que posen de manifest la importància de promoure ambients de treball actius i saludables, que fomentin la prevenció de l’obesitat en l’entorn laboral.
Organitzador
Of. Tècnica de Prevenció de Riscos Laborals
Horari
3 (Dimarts) 15:30 - 4 (Dimecres) 14:00
Localització
Login required to see the information Login
Detalls
Detalls
La XX edició del Fòrum de Diàleg Espanya – Itàlia, organitzada conjuntament per la Confederación Española de Organizaciones Empresariales (CEOE), la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball (SEEB) i l’Agència de Recerca i Legislació (AREL), se celebrarà a Barcelona, en la històrica seu de Foment del Treball, el dimarts 3 i dimecres 4 de desembre de 2024.
Com cada any, aquesta edició de 2024 reunirà alts càrrecs institucionals dels governs de tots dos països, així com influents representants del món polític, acadèmic, empresarial, econòmic i de la comunicació, amb l’objectiu de tractar el Pla de recuperació europeu, els plans nacionals de reformes i inversions – centrats especialment en la transició verda i digital -, així com el Futur d’Europa i el seu paper en el món.
En la sessió inaugural comptarem amb la presència de:
▪Josep Sánchez Llibre, president de la SBEES i president de Foment de Treball
▪ Antonio Garamendi, president de CEOE
▪Giuseppe Buccino Grimaldi,ambaixador d’Itàlia en Espanya
▪ Miguel Ángel Fernández-Palacios, ambaixador d’Espanya a Itàlia
Organitzador
Internacionalinternacional@foment.com
Foment del Treball Sala MagnaVia Laietana, 32, 08003 Barcelona
10des12:0013:30CREATING U.S. WINNING STRATEGIES12:00 - 13:30 Webinar por Zoom
Horari
(Dimarts) 12:00 - 13:30
Localització
Webinar por Zoom
Webinar per Zoom
Detalls
Detalls
Join us for an exclusive, free online webinar designed to help businesses successfully navigate and thrive in the U.S. market. This Masterclass brings together a diverse panel of industry experts who can support your business journey in the U.S.!
Masterclass Agenda
12.00 h. Welcome
Mr. Kilian Garcia, Director International Department, Foment del Treball
12.10 pm. Select USA
Mr. John Coronado, Senor Officer, U.S. Commercial Service
12.20 pm. 12 Steps to U.S. Success
Dr. Frank Levene, Principal, Blue Link Worldwide
12.30 pm. A Complete Guide To Starting a U.S. Business
Mr. Jacob Willemsen, President, TABS
12.40 pm. The One Stop Shop For All Matters U.S. Legal
Mr. Tom Thorelli, Senior Partner, Thorelli & Associates
12.50 pm. Making The U.S. Complex Simple
Mr. Gabriel Guillaud, Director, International Management Solutions
13.00 pm. Virginia Beach, Where your Business needs to be
Mr. Vicenta Fanjul, Chief Representative, Virginia Beach & Director Geo Vardis FDI & Trade SL
13.10 pm. Q & A
All Speakers
13.25 pm. Wrap Up & Close
Amb la col·laboració de:
Organitzador
Internacionalinternacional@foment.com
16des12:0014:00Estalvia temps i recursos a la teva PIME amb ChatGPT12:00 - 14:00 OnlineC =Innovació
Horari
(Dilluns) 12:00 - 14:00
Localització
Online
Detalls
Us convidem a la pròxima jornada de Foment Oficina Accelera Pime: “Estalvia temps i recursos a la teva PIME amb ChatGPT“, que es durà a terme el 16 de desembre a
Detalls
Us convidem a la pròxima jornada de Foment Oficina Accelera Pime: “Estalvia temps i recursos a la teva PIME amb ChatGPT“, que es durà a terme el 16 de desembre a les 12.00h, en modalitat online.
Durant la sessió, descobriràs com la Intel·ligència Artificial pot transformar el teu negoci També obtindràs les eines i coneixements necessaris per començar a aplicar ChatGPT en el teu dia a dia.
Com a ponent de la sessió, comptarem amb la Laia Morales, sòcia fundadora de Bexperience, que ens guiarà i compartirà insights sobre com:
- Dominar els fonaments de la IA i ChatGPT sense necessitat de coneixements tècnics
- Crear continguts professionals en minuts (textos, emails, posts per xarxes socials)
- Automatitzar tasques repetitives per estalviar hores de feina
- Millorar l’atenció al client amb respostes ràpides i personalitzades
- Analitzar dades i obtenir insights valuosos pel teu negoci
La sessió es durà a terme de manera pràctica, per tal que pogueu aplicar el que es vagi explicant, mitjançant:
- Casos pràctics reals de PIMES
- Exercicis guiats pas a pas
- Plantilles i prompts “ready-to-use”
- Recursos exclusius per seguir aprenent
És imprescindible confirmar assistència en el següent enllaç:
Organitzador
Innovació
Inscriu-te ara
No et perdis aquest event
Vols assistir-hi?
Sí
No pots assistir?Canviar la meva reserva
Horari
Gener 30 (Dijous) 9:30 - Març 13 (Dijous) 18:00
Detalls
Detalls
Curs d’especialització jurídica i pericial per a professionals en PRL
La gestió de la prevenció exigeix, a més d’un coneixement tècnic de partida i de la seva integració en el propi funcionament de cada organització, un àgil maneig de conceptes jurídics que, en tot cas, hauran de ser observats i considerats de cara al disseny i implementació de qualsevol sistema de gestió en aquesta matèria.
Amb la finalitat d’aproximar aquests aspectes legals, conèixer de primera ma les diferents doctrines jurisprudencials en aquesta matèria i aconseguir integrar aquests aspectes en la gestió preventiva de les empreses, AJP organitza juntament amb Foment del Treball el “Curs d’especialització jurídica i pericial en PRL”.
El professorat està format per experts jurídics de primer nivell: jutges, fiscals, inspectors de treball, advocats i professors universitaris.
Places limitades. Es confirmarà la plaça personalment.
La inscripció es pot realitzar fins el 23/01/2025.
El preu de la matrícula son 1.800€ (IVA no inclòs) susceptible de bonificació parcial per la Fundación Estatal para la Formación en el empleo.
Inscriu-te ara
No et perdis aquest event
Vols assistir-hi?
Sí
No pots assistir?Canviar la meva reserva
Horari
Gener 30 (Dijous) 9:30 - Març 13 (Dijous) 18:00
Detalls
Detalls
Curs d’especialització jurídica i pericial per a professionals en PRL
La gestió de la prevenció exigeix, a més d’un coneixement tècnic de partida i de la seva integració en el propi funcionament de cada organització, un àgil maneig de conceptes jurídics que, en tot cas, hauran de ser observats i considerats de cara al disseny i implementació de qualsevol sistema de gestió en aquesta matèria.
Amb la finalitat d’aproximar aquests aspectes legals, conèixer de primera ma les diferents doctrines jurisprudencials en aquesta matèria i aconseguir integrar aquests aspectes en la gestió preventiva de les empreses, AJP organitza juntament amb Foment del Treball el “Curs d’especialització jurídica i pericial en PRL”.
El professorat està format per experts jurídics de primer nivell: jutges, fiscals, inspectors de treball, advocats i professors universitaris.
Places limitades. Es confirmarà la plaça personalment.
La inscripció es pot realitzar fins el 23/01/2025.
El preu de la matrícula son 1.800€ (IVA no inclòs) susceptible de bonificació parcial per la Fundación Estatal para la Formación en el empleo.
Inscriu-te ara
No et perdis aquest event
Vols assistir-hi?
Sí
No pots assistir?Canviar la meva reserva
Horari
Gener 30 (Dijous) 9:30 - Març 13 (Dijous) 18:00
Detalls
Detalls
Curs d’especialització jurídica i pericial per a professionals en PRL
La gestió de la prevenció exigeix, a més d’un coneixement tècnic de partida i de la seva integració en el propi funcionament de cada organització, un àgil maneig de conceptes jurídics que, en tot cas, hauran de ser observats i considerats de cara al disseny i implementació de qualsevol sistema de gestió en aquesta matèria.
Amb la finalitat d’aproximar aquests aspectes legals, conèixer de primera ma les diferents doctrines jurisprudencials en aquesta matèria i aconseguir integrar aquests aspectes en la gestió preventiva de les empreses, AJP organitza juntament amb Foment del Treball el “Curs d’especialització jurídica i pericial en PRL”.
El professorat està format per experts jurídics de primer nivell: jutges, fiscals, inspectors de treball, advocats i professors universitaris.
Places limitades. Es confirmarà la plaça personalment.
La inscripció es pot realitzar fins el 23/01/2025.
El preu de la matrícula son 1.800€ (IVA no inclòs) susceptible de bonificació parcial per la Fundación Estatal para la Formación en el empleo.