L’oportunitat d’Europa per gestionar el problema energètic a què es veu abocada passa per la garantia de la seguretat i l’eficiència del subministrament i per mercats competitius que mitiguin els costos i permetin la convergència de preus i possibles ajustos. El Fòrum Energia Empresa de Foment ha celebrat una sessió per mirar d’entendre quin serà el cost del gas i què de passar a Espanya i Europa per reduir la diferència de preu amb els mercats competidors. Per això, el Fòrum ha ofert un quadre d’experts de prestigi que ha inclòs Iván Martén, Director Mundial del área de Energía de Boston Consulting Group (BCG); el Catedràtic d’Estratigrafia i Professor de Recursos Energètics i Geologia del Petroli de la Universitat de Barcelona, Mariano Marzo; i Antonio Llardén, president d’Enagás. Han obert la sessió el secretari general de Foment, Joan Pujol, i Ferran Tarradellas, representant de la Comissió Europea a Barcelona. La sessió ha estat conduïda i moderada per la presidenta del Fòrum, Virginia Guinda.
Cap a una Energy Union a Europa
El cost del gas i l’electricitat per a la indústria europea és avui més del doble que el cost que assumeix la indústria nord-americana. A més, la tendència assenyala que durant almenys els propers 20 anys se situi aproximadament en el doble, amb la conseqüent minva de competitivitat per a les empreses europees, els efectes de la qual ja s’observen avui. “Des del 2008, el renaixament de la producció de petroli i de gas als Estats Units està redibuixant el mapa energètic global”, com ha recordat Marzo. “S’està redibuixant el mapa energètic global i el gas està adoptant un gran protagonisme: la demanda global de gas augmentarà un 56% fins a 2040”, ha subratllat Iván Martén.
En aquest context, “la disminució de la producció interna de gas a Europa ha de comportar una major dependència de l’exterior”, ha subratllat Antonio Llardén, que, per tant, ha afegit que “el principal repte de la politica eneergètica de la Unió Europea és garantir la seguretat del subministrament de gas”. Resulta, doncs, evident la transcendència de les interconnexions i, en aquest context “Espanya pot contribuir decisivament a diversificar les entrades de gas a Europa”, amb un protagonisme especial darrerament per al gasoducte Midcat, que connecta Catalunya i França. En definitiva, Llardén ha reflexionat sobre el bastiment “d’una xarxa unica de gas per a un mercat únic de gas”. En aquest sentit, el representant de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, ha valorat que “s’estima un benefici per al mercat únic de l’energia a Europa d’entre 16.000 i 40.000 milions d’euros a l’any”.
Presentacions
- The Global Gas Sector: Disruptions and Implications (Iván Martén)
- El mercado global del gas a la luz de los nuevos recursos disponibles (Mariano Marzo)
- El Gas Natural en Europa (Antonio Llardén)
Fòrum Energia Empresa
El Fòrum Energia Empresade Foment, iniciat el 2013, s’adreça especialment als directius i professionals de la gestió i contractació energètica al món de l’empresa. Amb aquest fòrum professional, Foment ofereix un espai per a la difusió i l’intercanvi d’experiències sobre el factor energètic a l’empresa, entès com a element de gestió, competitivitat econòmica i progrés social.
D’altra banda, Foment del Treball compta en l’actualitat, inclòs el Forum Energia Empresa, amb tres fòrums oberts als professionals dels sectors de l’energia, els recursos humans i la prevenció de riscos laborals. El primer que va iniciar les seves activitats és el Foro de Recursos Humans, que va ser creat l’any 2001 i que ja ha esdevingut una de les principals plataformes de debat del país sobre qüestions relacionades amb la gestió dels recursos humans. L’any 2011, Foment va impulsar el Forum de Prevenció de Riscos Laborals (PRL) per promoure una millora de la prevenció de riscos laborals en les empreses i fomentar-la en el conjunt de la societat, a través de l’intercanvi de coneixements, la reflexió i l’aprenentatge continu.
Comments are closed.