Hi ha un gran potencial en el domini de la Intel·ligència Artificial (IA) i la robòtica per contribuir a la lluita contra COVID-19. La Comissió Europea acaba de llançar una iniciativa per recopilar idees sobre solucions d’IA i robòtica, així com informació sobre altres iniciatives que podrien ajudar a enfrontar la crisi actual.
En aquest projecte es busquen solucions prou madures com per ser implementades en el sector de la salut. Aquestes van des de diagnòstics basats en IA del virus SARS-CoV-2 i la malaltia COVID-19 fins a l’ús de robots i sensors avançats per ajudar a detectar la malaltia en pacients, desinfectar les instal·lacions de l’hospital, ajudar amb la logística de l’hospital o donar suport a la telepresència per a la cura a la llar, etc.
Experts en aquests camps (intel·ligència artificial, robòtica, ètica i atenció mèdica) ja han llançat diverses iniciatives en línia per ajudar a desenvolupar solucions basades en intel·ligència artificial i robòtica. Totes elles s’agruparan en un repositori únic que sigui fàcilment accessible per a tots els ciutadans, parts interessades i formuladors de polítiques i que es converteixi en part de la resposta europea comuna al brot de COVID-19.
Per aquells interessats en participar, a través de la Circular d’Innovació de Foment del Treball es detallen els diferents processos.
La Generalitat ofereix un banc d’eines digitals
El Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública posa a disposició de la ciutadania, en especial autònoms i pimes, tot un seguit de recursos, programari, serveis i eines digitals, ofertes per diferents empreses del sector TIC per ajudar el teixit empresarial a aprofitar al màxim les eines tecnològiques i així mantenir l’activitat empresarial durant la crisi del Covid-19.
Amb aquesta iniciativa, el Govern pretén minimitzar l’aturada de l’activitat arran del confinament i que aquelles empreses, autònoms o entitats que necessitin mantenir-la ho puguin fer a través de mitjans digitals que permetin treballar des de casa, a distància, i de forma segura.
La pàgina l’Oficina des de casa, aglutina les iniciatives, productes i serveis oferts per les empreses i les distribueix per categories (treball col·laboratiu, e-Learning, seguretat, integradors, connectivitat, etc.) i cost (gratuït o amb descompte superior al 25%). D’aquesta manera, la persona o empresa usuària pot cercar i accedir fàcilment al producte o servei que més s’ajusta a la seva demanda, veure’n la descripció i conèixer les indicacions que ha de seguir per gaudir-ne.
Actualment, s’hi poden trobar fins a 33 recursos, des de sistemes i aplicacions que permeten habilitar de forma ràpida i segura mitjans per poder treballar de forma remota, eines i plataformes de treball col·laboratiu, recursos d’emmagatzematge al núvol i serveis d’assessorament, suport tècnic i consultoria, entre d’altres.
Un cop feta la classificació, les persones podran veure la descripció de l’empresa, la pàgina web, la descripció del producte o servei i el cost, així com una persona de contacte per accedir a la oferta.
La web s’anirà nodrint i ampliant amb els nous serveis que les empreses posin a disposició i reuneixin els requisits per formar-hi part. En aquest sentit, la web incorpora un formulari perquè aquestes empreses puguin oferir nous recursos i eines de teletreball.
La iniciativa del Govern espanyol basada en Big Data
El dissabte 28 de març la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, va anunciar el desenvolupament de diverses actuacions per a la gestió de la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19, segons l’Ordre SND/297/2020.
La normativa aprovada fins al moment contempla una sèrie de mesures dirigides a protegir la salut i seguretat dels ciutadans, contenir la progressió de la malaltia i reforçar el sistema de salut pública.
Es posaran en marxa el desenvolupament de solucions tecnològiques i aplicacions mòbils per a la recopilació de dades amb la finalitat de millorar l’eficiència operativa dels serveis sanitaris, així com l’atenció i accessibilitat per part dels ciutadans.
S’encarrega també una anàlisi de la mobilitat de les persones en els dies previs i durant el confinament, seguint el model emprès per l’Institut Nacional d’Estadística en el seu estudi de mobilitat i a través de l’encreuament de dades dels operadors mòbils, de manera agregada i anonimitzada. El responsable del tractament serà el mateix institut i els encarregats del tractament seran els operadors de comunicacions electròniques mòbils, amb els quals s’arribi a un acord.
L’objectiu és comptar amb informació real sobre la mobilitat de les persones en els dies previs i durant el confinament per entendre els desplaçaments de població i veure com de dimensionades estan les capacitats sanitàries en cada província.
Comments are closed.