La complicada situació que Ucraïna porta experimentant durant els últims anys, ha repercutit en l’ordre econòmic mundial des de diferents prismes. La conseqüència més evident ha estat el moviment del flux de les mercaderies i les cadenes de subministraments, que anteriorment tenien com a epicentre al gegant euroasiàtic (Rússia), donant un gir exponencial cap a Caucas i Àsia Central. En aquest marc geopolític i econòmic, tant és sector privat com les Institucions Financeres Internacionals concentren tots els seus esforços a enfortir els llaços amb aquests mercats, implementant mesures per a reduir les barreres aranzelàries, apostant per noves rutes de transport (Middle Corridor) o invertint en la implantació comercial o productiva en països com l’Azerbaidjan, Geòrgia, el Kazakhstan o Uzbekistan.
Aquestes repúbliques, anteriorment en un segon pla, estan protagonitzant en el present un paper crucial en aquest equilibri comercial entre Europa i Àsia, i estan destinats a protagonitzar el desenvolupament regional en la dècada vinent, amb creixements en 2023 superiors al 5.5% de mitjana. Els dos països més importants del bloc, Kazakhstan i Uzbekistan, van créixer concretament al 5.1% i 5.8% respectivament.
Sectors com els béns d’equip, agricultura, construcció, automoció, TIC, energies renovables, mineria o el multilateral, llancen oportunitats en tots els mercats de Caucas i Àsia Central.
La sessió té com a objectiu analitzar la situació d’aquesta regió explicant on estan les oportunitats en els 8 països que componen tots dos blocs, i posant el focus a Geòrgia i l’Azerbaidjan (Caucas) i Kazakhstan i Uzbekistan (Àsia Central), com a principals actors.
PROGRAMA
09:30 h. Benvinguda
Representant, Foment del Treball
09:40 h. Àsia Central i Caucas: Anàlisi de la situació actual i oportunitas
Adolfo Romero de Marcelo, director de ESKZ Global Eurasia
10:40 h. Q&A
11:00 h. Fi de la sessió