- El vicepresident de l’IEE Jordi Alberich ha defensat que l’economia catalana i espanyola han de ser capaces de “generar de manera natural llocs de treball que permetin sous que estiguin per sobre del salari mínim”
- El cap de gabinet de Foment Jordi Casas ha remarcat la necessitat de “millorar la productivitat a Espanya” i ha defensat el “capitalisme social responsable”
- L’informe del Think Tank de Foment del Treball reclama “canvis estructurals i estratègics” per assolir “un repartiment més equitatiu de la riquesa i una fiscalitat més justa i universal”
L’Institut d’Estudis Estratègics (IEE), el think tank de Foment del Treball, ha publicat un nou estudi, ‘Bons llocs de treball. Democràcia, creixement i benestar en el segle XXI’, on presenta deu punts clau per millorar la qualitat dels llocs de treball. Segons el grup d’experts, capitanejat per Jordi Alberich, “és indispensable un repartiment més equitatiu de la riquesa i una fiscalitat més justa i universal”. En aquest sentit, l’IEE considera que “per reparar les fractures socials i recompondre la democràcia liberal s’ha d’articular un sistema capaç de crear bona ocupació”.
El vicepresident de l’IEE ha assegurat que per assolir-ho calen “canvis estructurals i estratègics” que, sovint, requeriran ser definits i implementats a nivell supranacional. “De les dècades precedents hem aprés que ni la generació massiva de llocs de treball, en bona part de baixa qualitat, ni les ajudes directes per pal·liar el malestar dels col·lectius més fràgils, resolen els mals de fons que alimenten el daltabaix de la política tradicional i l’emergència de radicalismes de tot tipus”, ha assenyalat Alberich.
L’economia catalana i espanyola han de ser capaces de “generar de manera natural llocs de treball que permetin sous que estiguin per sobre del salari mínim” i evitar així que hi hagi una part de la població en una situació de “pobresa enquistada”, defensa l’informe de l’Institut.
Per això, el cap de gabinet de Presidència de Foment, Jordi Casas, ha remarcat la necessitat de “millorar la productivitat a Espanya”, i ha qüestionat l’efectivitat de la Reforma Laboral tenint en compte que “seguim mantenint uns salaris molt baixos i que falten llocs de treball de qualitat. Un bon lloc de treball és aquell que permet cultivar amb seguretat un futur digne”, ha precisat.
D’altra banda, Casas ha apostat pel “capitalisme social responsable” i ha assegurat que la reindustrialització defensada a la UE és una “oportunitat històrica” per a Espanya i per a Catalunya.
Al mateix temps, l’IEE reivindica una revolució tecnològica al servei del bé comú, un sector públic eficient i suficient, la regulació de l’economia global, millorar la productivitat i destaca el paper determinant del diàleg social, entre altres mesures destacades de l’informe.
Cicle de Debats: ‘Bons llocs de treball. Democràcia, creixement i benestar en el segle XXI’
A partir de l’informe presentat, s’ha anunciat l’inici d’un cicle de debats per analitzar amb experts com es pot assolir una ocupació que sigui “una garantia de vida digna”. El primer tindrà lloc el proper dilluns 13 de novembre amb la participació del president del Consell Econòmic Social d’Espanya (CES), Antón Costas, i el periodista, Manel Pérez.
Sota la premissa que la pandèmia, la guerra d’Ucraïna o les debilitats evidents de la globalització poden marcar l’inici d’una nova època amb nous reptes per afrontar, el Think Tank de Foment del Treball veu més essencial que mai crear espais de reflexió, perquè “les societats avancen quan hi ha gent que pensa i genera debat”, ha expressat Casas.
Comments are closed.