- Jordi Alberich assegura que “en el context actual de reglobalització la prioritat ha de ser millorar la qualitat de l’ocupació”.
- El think tank de Foment reclama millors polítiques públiques a la Unió Europea, amb una major coordinació entre estats.
A l’octubre de 2019 l’Institut d’Estudis Estratègics de Foment del Treball es presentava amb el seu document Per un nou pacte social. Davant els reptes del capitalisme i la democràcia. En el mateix s’assenyalava la voluntat de contribuir a “fer de la revolució tecnològica i la globalització un generador de riquesa que es traslladi a tots els ciutadans, i no condueixi a una fractura social i una deterioració de la política tradicional tal com ve succeint de manera generalitzada en el món occidental”.
Transcorreguts més de tres anys, els fets han vingut a avalar les inquietuds de l’Institut perquè, avui, ja s’està parlant de reglobalització, en resposta a evidents i greus disfuncions del model d’economia global de les últimes dècades. El vicepresident coordinador de l’IEE, Jordi Alberich, ha assegurat que “en el context actual de reglobalització la prioritat ha de ser millorar la qualitat de l’ocupació”. Per això el gran objectiu de l’economia catalana ha de ser crear llocs de treball i millorar els existents.
En aquest context, en la seva recent reunió de Junta Directiva, l’Institut va acordar concentrar els seus debats i propostes en els propers anys en com generar millors treballs. En aquest sentit, en paraules del seu vicepresident, Jordi Alberich: “les disfuncions que patim i que porten a parlar de reglobalitzar, s’han sustentat a considerar la reducció sistemàtica de costos com a fi única de l’activitat econòmica global i a situar les forces de l’economia global per sobre dels marcs institucionals. Ara no es tracta de desfer el caminat, però sí de reconduir determinades dinàmiques que han mostrat les seves mancances”.
Com a resposta a això, segons Alberich “venim observant com a la idea d’eficiència se li afegeix la de seguretat: ja no es tracta de produir més barat, sinó que, també, de garantir el subministrament i la provisió de béns essencials”. Aquesta demanda de seguretat adquireix una major dimensió a la vista del succeït en els últims anys: la fragilitat energètica, la guerra d’Ucraïna i la necessitat de major inversió en defensa o l’escassetat d’un bé tan essencial com l’aigua, fan que no podem confiar exclusivament en el lliure fer de les forces dels mercats globals.
Per al vicepresident de l’IEE “es tracta d’una seguretat que una part notable de la ciutadania europea també cerca en la política, secundant partits de tall nacionalista o populista. Per evitar aquesta comprensible cerca d’empara en lectures interessades d’un passat, és necessari atendre allò que subjeu després de l’arrelat malestar social”.
Així, la primera prioritat en la nova agenda de la reglobalització “és generar millor ocupació, més estable i de major remuneració”. Per a Alberich, “sense això, resultarà impossible reconduir el malestar social i recuperar el bon fer de la democràcia parlamentària”. Segons l’Institut, ja hem comprovat les limitacions de la generació massiva de treball de baixa qualitat. I les ajudes públiques, sent necessàries en determinades conjuntures, no ataquen l’arrel del problema: un treball decent i suficient.
Per a això, es requerirà de millors polítiques públiques en cada respectiu estat; d’una major coordinació entre estats, especialment en el marc de la Unió Europea; del compromís d’empreses i sindicats i, també, d’un nou cos doctrinal perquè, en una economia tan oberta i lluny de la governabilitat global, el futur del model passa pel seu compromís amb el bé comú. “Es tracta de recuperar la millor versió del capitalisme, la que va de bracet de l’equitat social i la qualitat democràtica”, manté Alberich.
Adjuntem la Llista membres IEEE Think Tank
Comments are closed.