- Hi ha 27.000 places d’FP per cobrir mentre que 20.000 estudiants estan sense vacant en la seva especialitat de preferència.
Foment del Treball insta el Govern de la Generalitat a treballar en la millora de l’orientació professional dels joves per minimitzar el desajust entre l’oferta de places d’FP i la demanda. Segons les dades del Departament d’Educació, per al present curs 2022-2023 queden 27.000 places d’FP per cobrir i, no obstant això, 20.000 estudiants estan sense vacant en la seva especialitat de preferència.
Per això, la patronal proposa la creació d’un grup de treball específic que abordi els problemes d’assignació de places d’FP, per evitar que es converteixi en un problema estructural. Foment entén les dificultats que presenta el procés, però no donar resposta a un projecte de vida professional genera incertesa en 20.000 famílies, decepció, abandonament, desconfiança i, com a conseqüència, la regressió del Sistema, a més de les conseqüències negatives per a l’activitat econòmica.
Nombrosos sectors productius traslladen l’escassetat de personal qualificat en el mercat laboral, especialment en el sector industrial, la qual cosa afecta greument la competitivitat i el creixement empresarial. La patronal alerta que si la situació és torna estructural i no conjuntural, suposaria un greu problema social i econòmic.
Foment confia que hi ha marge i voluntat política de millora i exigeix que es creï en el si de la Comissió Rectora, com a òrgan rector de planificació estratègica i avaluació de les polítiques del Sistema de Formació i Qualificació Professional At. 8.1 /llei 10/2015, una vegada coneguda la foto final del curs 2022-23, un grup de treball específic que analitzi la situació i abordi les causes que ho provoquen i els possibles riscos a afrontar, perquè, mitjançant els recursos necessaris, aporti solucionis on l’orientació professional sigui una prioritat inajornable.
En aquesta línia, el 25 de febrer de 2022 en el V ple de la Comissió Rectora del Sistema de Formació i Qualificacions Professionals de Catalunya, es va aprovar la proposta de criteris de planificació de l’oferta de formació professional FPCAT 365. En aquest document es va concertar facilitar la continuïtat formativa de l’alumnat d’ESO en la formació professional sense que això comporti una limitació a la universalitat en l’accés a la formació professional.
Foment ja va expressar el seu malestar en la Comissió Rectora i en mitjans de comunicació sobre la deficient planificació del procés de preinscripció en el curs 2021-2022 i va instar l’administració responsable a posar tots els recursos necessaris perquè no tornés a succeir en el curs 2022-2023, mitjançant la prospecció del mercat laboral i, la qual cosa ens sembla més important, l’orientació i l’acompanyament, en coherència amb les paraules del president de la Generalitat sobre “que aquesta és la legislatura de la FP”.
La Formació Professional representa per Foment del Treball un valor social de primer ordre, no sols pel que fa al seu valor estratègic per a una economia que pretén avançar i millorar la competitivitat de les empreses, si no per la seva demostrada capacitat d’inserció laboral en el mercat de treball i com a conseqüència, a més de millorar els índexs anteriorment esmentats, de minimitzar el risc d’exclusió social.
Durant els últims anys, la percepció social de la Formació Professional ha millorat sensiblement i representa una opció tan vàlida com el batxillerat per als estudiants d’aquest país. S’ha creat una expectativa, a la qual convé donar resposta de manera eficient, sense deixar a ningú enrere, o, en cas contrari, es generarà decepció, abandonament i regressió.
Comments are closed.