La cinquena edició de l’Industrial Meeting de Foment del Treball, la trobada anual de la indústria catalana, ha evidenciat la necessitat d’aplicar a tot l’Estat una política industrial, similar a la de Catalunya amb el Pacte Nacional per a la Indústria, que faciliti una transició energètica justa i que no posi en risc la competitivitat internacional de les indústries. El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha elogiat la política industrial catalana definida en el Pacte, però ha reclamat l’acceleració en la seva implementació i que es destini una major dotació pressupostària que el faci possible.
“La crisi ha afectat al nostre sector industrial, per tant cal reforçar algunes de les línies estratègiques industrials, i que s’augmenti el pressupost públic per a la industria, ja que l’estalvi que es fa en política industrial es pagarà amb escreix en política social”, ha expressat Sánchez Llibre en la cloenda de l’acte que ha fet juntament amb el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat Catalana, Joaquim Ferrer.
Per la seva part, Ferrer ha afirmat que la transformació cap a la indústria 4.0 i la sostenibilitat productiva acabarà decantant la balança cap a la creació de més ocupació. “Totes les revolucions s’associen a una pèrdua de llocs de treball, però en el cas de Catalunya es crearan fins a 13.000 llocs més de treball que els destruïts fins al 2030”, ha citat segons les dades d’un informe de la Generalitat elaborat en el marc del Pacte Nacional per a la Indústria.
El secretari general de la Indústria i la Pime del Gobierno, Raül Blanco, ha assenyalat que per donar suport a la indústria “és essencial la col·laboració públicoprivada i elaborar un Pacte Nacional per a la Indústria a nivell estatal, on s’hi recullin canvis legislatius i nous recursos pressupostaris”. “Si així augmenta la productivitat, i per tant el creixement econòmic i l’ocupació, té sentit i ha de ser una prioritat”, ha defensat Blanco en la inauguració de la sessió.
En la mateixa línia, el president de la Comissió d’Indústria, Josep Lluís Cabestany, també ha considerat necessària una política industrial estatal com la de Catalunya i la dotació de més recursos públics. A més ha afegit que per incrementar la productivitat catalana “calen preus energètics més competitius, que el Corredor Mediterrani esdevingui una realitat, i més col·laboració amb les universitat per incrementar la creació de talent que ens permeti seguir creixent en innovació”.
El secretari general adjunt de Foment, Salvador Guillermo, ha presentat les conclusions extretes d’un informe elaborat pel departament d’Economia de la patronal sobre situació actual i els reptes industrials, que reflecteix que “Europa no serà capaç de produir internament les tecnologies que necessita sense una forta base industrial, construïda sobre una estratègia i recursos compartits”.
“La indústria, en un món globalitzat i amb canvis tecnològics disruptius, s’enfronta a desafiaments transversals però que afecten de manera desigual a les diferents branques. Per la qual cosa caldrà posar en pràctica una política industrial que prepari al sector davant aquests canvis i que també proveeixi a cada subsector, a través de polítiques sectorials, amb les eines necessàries per impulsar la productivitat i l’ocupació”, ha apuntat Guillermo.
La trobada empresarial ha comptat amb dues taules rodones, una sobre competitivitat industrial en la qual hi ha participat la vicepresidenta de Foment, Virginia Guinda, per parlar de transformació energètica i costos energètics; el Gerent Logistics Projects de Seat, Jorge Roig, per acostar la realitat del sector de l’automoció, un dels sector més afectats i que més transformació està experimentant; i el director de Digital Talent de la Mobile World Capital Barcelona, Jordi Arrufí, qui ha exposat el problema de l’accés al talent.
En el segon bloc de la sessió, han tingut lloc les ponències de la taula sobre la impressió 3D com instrument per assolir la transició cap a la indústria del futur, amb el vicepresident de Foment i d’Epson Europe, Ernest Quingles, i el delegat de l’Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro.
Comments are closed.