La indústria està davant d’una veritable revolució, batejada a Alemanya com 4.0., que exigeix que els sistemes de producció, tant interns com externs, estiguin interconnectats íntegrament i sincronitzats en temps real. “Europa ja està immersa en un procés de transformació industrial que ha de permetre situar-la en el lloc que li correspon en el conjunt de l’economia internacional”, reclama Joaquim Gay de Montellà, president de Foment, en el seu discurs de benvinguda a l’acte.
És essencial un increment del nivell de competitivitat de la indústria europea que la converteixi en motor de creixement i generadora d’innovació i d’ocupació de qualitat.
En aquest context, Catalunya, pionera de la industrialització a l’Estat espanyol, vol liderar la revolució 4.0 i la indústria del futur. Amb aquest propòsit, s’ha celebrat per tercer any consecutiu a Barcelona el IoT World Congress, l’espai de trobada mundial on s’exposen les últimes novetats tecnològiques i estratègiques relacionades amb el internet de les coses. Un marc excepcional per encabir el Industrial Meeting de Foment, celebrat per primer cop fora de la seva seu, jornada en la qual tres grans empreses com són Seat, Siemens i Bodegues Torres; han exposat la transformació dels seus models productius amb Josep Lluís Cabestany, President de la Comissió d’Indústria de Foment, com a moderador de la sessió.
La vinya fa front al canvi climàtic amb el IoT
El primer en intervenir, el Director de Medi Ambient de Bodegues Torres, Josep Amado, explica quina és la solució estratègica i tecnològica que està aplicant l’empresa per reduir el seu impacte sobre el medi ambient, tenint en compte que l’increment de la temperatura pel canvi climàtic afecta molt fortament a la producció del sector agrari. A Catalunya en els darrers 50 anys ha pujat un grau i mig i ha fet perdre un 30-40% de la collita de la vinya a més d’afectar a la qualitat del vi i repercutir en un augment dels costos. “Si no aconseguim aturar el canvi climàtic potser no arribem a la 5a generació industrial”, augura Amado.
Volen reduir un 30% les emissions de CO2 dels seus productes de cara al 2020 mitjançant projectes de reducció de gasos, energia renovable, petjada hídrica, mobilitat i edificació sostenible, biodiversitat, gestió de residus i R+D.
El 91% de les emissions de CO2 de Bodegues Torres són dels seus proveïdors, però vla companyia vol ajudar-los a reduir-les. L’empresa ha invertit més de 12 milions d’euros en energies renovables, produeixen el 25% de l’energia elèctrica del celler amb biomassa i fotovoltaica. Cada edifici nou té intercanviadors de geotèrmia, han reduït el pes del packaging, abans una ampolla pesava 540g i ara 400g. A més, han apostat per la mobilitat sostenible amb una flota elèctrica, “però encara queda camí per recórrer”, admet Amado. Un altre gran avenç es l’aplicació de tecnologies per comptabilitzar les emissions de CO2. “A Torres tractem 35.000 tones de raïm que en total produeixen 2600 tones de CO2, la captura i reutilització d’aquests gasos són una gran oportunitat”.
Mirada llarga i pas curt
El Manager d’Automatització i Digitalització a Catalunya de Siemens, Fernando Pérez Neira, explica que aquesta empresa alemanya de 170 anys d’història i centenars de milers de treballadors no sap si existirà en els propers 15 anys amb la revolució que s’està vivint. “Per sort, fa deu anys es va decidir cap a on aniria l’empresa, amb mirada llarga i pas curt”.
Per Siemens, el gran avantatge d’apostar per la interconnexió mitjançant el Cloud i el Machine Learning és que clients, fabricants, desenvolupadors, etc.; que abans veien la fàbrica com una cosa de ciència ficció, ara podran col·laborar. Segons explica Neira, les grans empreses del món de la tecnologia de la informació (IT o Information Technology) volien accedir a la fàbrica, al món industrial, però no sabien com.
Aquestes empreses són les que faran negoci amb la revolució industrial actual. Les grans IT poden aportar molt al món industrial i acabaran formant part d’ell, però el sector no ha de témer res, l’avantatge dels treballadors de la industria és que coneixen els processos.
Per acabar, Neira cita la frase de l’informàtic John McCarthy, que ja apuntava l’any 1961 que “algun dia la computació s’organitzarà com un servei públic” i afegia que “l’accés de la gent al núvol serà un dret i la digitalització, una qüestió d’Estat”. Segons ell mateix, “no està passant res que no hagi passat abans, però ara el canvi serà més ràpid” i per aquest motiu “cal fer ara petites inversions per estar preparats pel futur”.
L’evangelització digital i tecnològica
Pel cap d’innovació i fàbrica intel·ligent de Seat, Francisco Requena, “la innovació té més a veure amb la filosofia que amb la tecnología. És com una fruita, el que veus per fora i es toca és només la pell, però a dins hi ha alguna cosa més, les persones”, posa d’exemple Requena.
Aquesta onada de canvi ens passarà per sobre si no estem alerta, l’hem de liderar, però com fer això? Hem de transmetre el virus de la innovació en les persones perquè liderin el canvi.
Cada dia es publiquen moltes coses comparant la revolució industrial amb “Terminator” o “2001: Odissea a l’espai”, Requena no hi està d’acord i creu que s’ha de gestionar millor el que es diu respecte a la destrucció de llocs de feina, per exemple. “Les persones que fa molt de temps que treballen a la indústria, els hem d’aprofitar i que liderin el canvi, perquè tenen molta experiència”, afegeix.
Segons ell, el que ens hem de preguntar és si tenim estructures empresarials que no propicien que es pugui innovar. “A Seat es forma a la gent perquè aprenguin a innovar. Hem creat un mòdul formador-informador perquè els nostres treballadors experimentin com seria la fàbrica del futur, però el més important és la informació que ens comparteixen a posteriori: pors, idees, suggereixes”, diu Requena.
Cada departament o àrea de Seat defineix la seva visió digital, és com una “evangelització digital i tecnològica”. “Els treballadors han decidit com volen fer servir en el futur la digitalització amb el suport de l’equip d Smart Factory que uneix la fàbrica amb IT”. Alhora, existeixen “laboratoris àgils perquè els departaments puguin definir o redissenyar el futur digital i fer-lo aterrar en idees concretes”.
Per això, a l’hora de digitalitzar una organització, a més de connectar les màquines, Requena aconsella que cal parlar amb els treballadors primer i després buscar la tecnologia que t’ajudi, “perquè si no tens localitzat el problema de la teva empresa et posaran una eina que no et solucionarà res”. Integrar la innovació és clau: “Hi ha grans empreses que inverteixen molt en tecnologia però no integren la innovació, llavors es transformen en grans empreses cares”, sentencia Requena.
Comments are closed.