El Departament d’Economia de Foment del Treball ha elaborat un breu informe sobre les conseqüències i impacte de la mobilitat empresarial derivada del context polític a Catalunya. Segons apunta, els riscos són més rellevants en el mig termini en la mesura que es pugui veure limitat el desenvolupament de certs plans d’inversió si l’entorn d’incertesa jurídica persisteix. Si aquest fora l’escenari, l’activitat empresarial podria veure’s afectada amb els corresponents impactes negatius sobre la inversió i l’ocupació. Moltes empreses tenen costos enfonsats que dificulten la seva mobilitat, unes altres on aquests costos són menors pot produir-se un trasllat gradual de béns i serveis produïts a Catalunya cap a les noves seus en les quals s’han relocalitzat. Addicionalment a aquest efecte cal afegir un efecte dinàmic derivat de la possible exclusió de les noves inversions que puguin produir aquestes empreses o de multinacionals d’altres països.
En aquest sentit, cal destacar la correcció a la baixa sobre les previsions de creixement econòmic per a Espanya en 2018 per part del Ministeri d’Economia i Hisenda del 2,6% al 2,3%. A la ja prevista desacceleració econòmica se suma l’impacte negatiu derivat del context d’incertesa arran de la situació política sobre Catalunya. Segons l’AIReF, organisme independent que avalua la política fiscal, l’impacte per al conjunt de l’economia espanyola del xoc d’incertesa en 2018 s’estima entre 0,4 i 1,2 punts percentuals de PIB.
La CEOE, per la seva banda, ha rebaixat les seves previsions de creixement de l’economia espanyola al 3,0% per 2017, enfront del 3,2% estimat el passat mes de juliol, i destaca que si perdura la situació d’incertesa política i econòmica generada per la crisi de Catalunya, la desacceleració prevista de l’activitat i l’ocupació podria intensificar-se en el quart trimestre i en 2018. Per tot això, s’intensificarà la desacceleració de l’economia espanyola, i especialment la catalana.
Comments are closed.