- En relació a l’Avantprojecte de Llei de reforma del text refós de la Llei Concursal, les institucions participants han defensat introduir mesures que facin més atractives per a les empreses les solucions alternatives al concurs, entre les quals destaquen la necessitat de limitar els privilegis que mantenen els crèdits públics.
El Col·legi d’Economistes de Catalunya, Foment del Treball Nacional i Fepime han organitzat aquest matí una jornada virtual per presentar una nova edició en català de la ‘Guia d’actuació de l’empresa davant la insolvència’, elaborada pel Registro de Economistas Forenses (REFOR) -òrgan especialitzat del Consejo General de Economistas en matèria d’insolvències- i Cepyme amb informació dels procediments dels quals disposen les empreses per intentar evitar o minimitzar les conseqüències derivades de les insolvències. L’estudi té com a objectiu traslladar a les empreses, especialment a les pimes, una idea clara, pràctica i esquemàtica del sistema concursal a Espanya. Es tracta d’una eina divulgativa per donar a conèixer a empresaris, assessors i consultors els mecanismes per aplicar en aquests moments d’incertesa, complexitat empresarial i confusió econòmica després de la Covid.
L’autora de la guia, economista i membre del Consell Assessor del Registro de Economistas Forenses (REFOR-CGE) Bárbara Pitarque ha presentat la guia fent èmfasi en què aquesta inclou totes les fases del procediment concursal, des de les alertes primerenques de la insolvència com indica la Directiva d’Insolvència, passant per les diverses solucions preconcursals i paraconcursals que existeixen i que són una alternativa al concurs i a les solucions pròpiament concursals.
Bárbara Pitarque ha exposat les principals conclusions que es poden extreure de la guia:
- El risc és inherent a l’activitat empresarial, però s’ha de minimitzar en la mesura del possible.
- No presentar el concurs dins del termini pot tenir conseqüències tant per a la viabilitat de l’empresa com per a la qualificació del concurs. Per això és important tenir un bon control financer internament a l’empresa per prevenir la potencial insolvència.
- Intentar evitar el concurs de creditors optant per solucions preconcursals com refinançaments, reestructuracions o Pre-Pack. A més, la normativa actual disposa de procediments extrajudicials per donar solució a situacions d’insolvència com els acords de refinançament i acords extrajudicials de pagament.
- Si aquestes mesures no són suficients, el concurs pot ser la via adequada per reflotar una determinada empresa insolvent o per liquidar-la cessant la seva activitat.
- Abans de sol·licitar el concurs s’han de preveure els seus costos.
- Si s’ha obert la fase de liquidació, s’ha aprovat un conveni amb una quitança igual o superior a un terç i una espera de tres o més anys, o si s’ha incomplert el conveni, s’obre la secció denominada de qualificació.
Estat actual de les insolvències a Catalunya
L’autora de la guia, economista i membre del Consell Assessor del Registro de Economistas Forenses (REFOR-CGE) Bárbara Pitarque també ha recordat algunes des les dades referents a l’evolució de les insolvències a Catalunya. En primer lloc ha explicat que, del total de 3.941 concursos de creditors presentats entre gener i agost de 2021 a Espanya, un 28,34% van ser a Catalunya. A més ha destacat que Catalunya, Madrid i la Comunitat Valenciana sumen més del 50% del total de concursos presentats a Espanya.
També ha apuntat que, mentre que els concursos de creditors presentats a Catalunya entre l’agost del 2020 i l’agost del 2021 van incrementar-se en un 73,99%, aquest percentatge es redueix fins al 56,21% si la comparativa es fa entre l’agost del 2019 i l’agost del 2021.
D’altra banda, Bárbara Pitarque ha recordat que, segons dades dels Registradors, del total de concursos declarats al conjunt de l’estat fins el segon trimestre de 2021, el 57% són concursos de persones físiques i en la seva majoria sense activitat empresarial. A més ha subratllat que Catalunya ha representat el 37% del total de concursos de persones físiques declarats a nivell estatal, sent la comunitat autònoma amb un major número de concursos de persones físiques.
Valoració del Avantprojecte de Llei de reforma del text refós de la Llei Concursal
Considerant que en aquests moments es troba en tramitació l’Avantprojecte de Llei de reforma del text refós de la Llei Concursal, durant la presentació també s’ha fet especial èmfasi en les principals eines previstes en aquest avantprojecte per intentar salvar empreses en dificultats. Els representants del Consejo General de Economistas, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, Foment del Treball Nacional i Fepime Catalunya han defensat la necessitat d’introduir mesures que facin més atractives per a les empreses les solucions alternatives al concurs, entre les quals limitar els privilegis que mantenen els crèdits públics (Hisenda i Seguretat Social) o facilitar la venda d’unitats productives per mantenir el teixit empresarial. També han estimat que seria convenient desenvolupar un sistema d’alertes primerenques i ratis de detecció prematura de la insolvència davant possibles situacions de risc d’insolvència, així com incloure modificacions en matèries de segona oportunitat perquè el procediment sigui més ràpid i menys formalista. Finalment han apostat per reforçar el paper de l’administrador concursal i de l’expert en reestructuracions.
A banda de l’autora de la guia Bárbara Pitarque, a la presentació també s’ha comptat amb les intervencions d’Isabel Buesa, presidenta de la Comissió de Finançament Empresarial i de Segona Oportunitat de Foment del Treball Nacional; Valentí Pich, president del Consejo General de Economistas; Xavier Subirats, vicedegà del Col·legi d’Economistes de Catalunya i María Helena de Felipe, presidenta de la Federació d’Empresaris de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Fepime).
Comments are closed.