Gregori Salvat Barceló és el president de la Federació Catalana de Gremis d’Obres, antigament coneguda com a Federació de Gremis de Constructors d’Obres de Catalunya.
En quin moment es troben les empreses del sector? S’han recuperat les xifres pre-pandèmia?
La construcció és un dels sectors que juntament amb el turisme han de ser els motors de la recuperació econòmica. L’Observatori Industrial de la Construcció de la Fundació Laboral de la Construcció reflexa que l’any 2021 hi va haver un augment a Catalunya del 4,1% de treballadors afiliats a la S. Social (Règim General) i del 5,4% en l’àmbit estatal; incorporant els autònoms, resulta un +3,4% a Catalunya i un +4,5% estatal.
D’altra banda, l’enquesta de població activa del primer trimestre d’aquest any indica un augment de 30.300 persones a escala estatal, però tot i aquestes bones notícies hi ha dues amenaces molt greus que posen en perill la recuperació del sector: la falta de mà d’obra jove qualificada i l’augment de preu de les matèries primeres.
Com afecta ara la guerra a Ucraïna a les empreses?
És un drama humà per les vides que es perden i un drama econòmic. Quan semblava que havíem vençut la pandèmia i l’economia començava a recuperar-se, aquesta guerra ha provocat un gir de l’economia que no saben com acabarà.
A això cal sumar-hi l’encariment del preu de l’energia. Com ho afronteu?
Pel que fa a l’energia, tot i que la construcció no és un dels sectors més afectats, resulta ser un dels que més incidència té en l’àmbit econòmic. Segons els indicadors que mensualment publica l’Institut Nacional d’Estadística (INE), dins la taula “Total nacional. Mercat interior. Energia. Variació mensual” es conclou que el seu preu s’ha duplicat entre abril de 2020 i març de 2022 i continua augmentant.
Però, no solament l’increment de l’energia sinó la totalitat de les matèries primeres que intervenen en la construcció han tingut augments molt destacats. Els índexs oficials de preus de materials reflecteixen un augment de 40% en l’alumini, 37% en materials siderúrgics, 29% en el coure i un 33% en materials bituminosos. Aquest increment totalment desmesurat provoca a les empreses contractistes d’obra pública un desfàs entre el preu ofert, algunes vegades inclús abans de la pandèmia i la realitat actual.
Per poder restablir l’equilibri econòmic de la contractació d’obra pública, l’Estat ha publicat un tímid decret (Reial decret llei 3-22) que resulta clarament insuficient i que no beneficia a la petita i mitjana empresa. Des de la CNC s’ha demanat un esforç a l’administració perquè abordi una nova normativa que sigui capaç d’equilibrar el problema econòmic dels contractes d’obra pública sense excepcions com fins ara, com és el cas de l’energia i també sense limitacions en el temps, a la qual es puguin acollir totes les empreses constructores afectades.
Les empreses tenen dificultats per trobar personal qualificat?
Les empreses tenim moltes dificultats per trobar mà d’obra qualificada, tant és així que moltes obres no es podran realitzar per falta de treballadors qualificats. Nosaltres com a sector en el seu dia vam crear per mitjà del Conveni General la Fundació Laboral de la Construcció, una eina molt precisa per formar mà d’obra qualifica que, juntament amb la tasca que en aquest sentit anem fent les patronals del sector, fos capaç d’aportar al sector els recursos humans que necessitem. Però la realitat, tot i els bons resultats estadístics, és que no es reflecteix en un increment de mà d’obra qualificada. Formem gent però només una petita part va al sector.
Els joves són conscients de totes les sortides laborals que ofereix el sector de la construcció?
Potser no sabem fer una bona recerca per il·lusionar als joves per apostar per la construcció, nosaltres oferim un sector especialitzat, amb inversió en seguretat i una retribució que és la més alta amb relació a altres rams. Faig una crítica, no hem sabut transmetre als joves les sortides laborals que ofereix la construcció. Pels acords en el Conveni General que en aquests dies s’està negociant a Madrid, serem els primers a crear, d’acord la normativa publicada l’1 de juliol, un pla de pensions complementari a la pensió pública, són al meu entendre millores socials que hem de fer arribar als joves. La construcció és futur!
Li vull facilitar unes dades la població ocupada menor de 30 anys en el sector: ha passat del 25,2% l’any 2008 al 9,1% el 2021. La població ocupada major de 55 anys s’ha elevat del 9,4% al 19,1% i la de més de 60 anys ha augmentat del 3,6% al 7,6% l’any 2021. A més, és un sector on tenim un nombre de vacants molt importants sense cobrir, un augment que aquest últim any s’ha elevat al 67,3% respecte a l’any 2020.
Quines són les principals necessitats i reclamacions de les empreses del sector a Catalunya?
Com he dit abans un dels problemes que amenacen la recuperació econòmica del sector es restablir l’equilibri econòmic dels contractes d’obra amb les administracions. Per posar un exemple: com pot licitar un empresari una obra que començarà potser d’aquí a sis mesos si no sap quan acabarà l’augment descontrolat dels preus? Com es pot fer un pressupost? Com es pot licitar sense acumular pèrdues en l’obra executada?
Recentment, la Cambra de Contractistes de Catalunya m’informava que l’any passat havien quedat desertes 221 obres publicades a Catalunya per un valor superior als 66 milions d’euros i aquest any 54 obres publicades per un valor superior als 15 milions d’euros. L’administració ha de licitar amb els preus actualitzats, per altra part, la revisió dels preus ha de ser un tema automàtic en qualsevol contractació, després de la publicació dels índexs oficials de preus de les matèries primeres ha de donar lloc a la revisió de forma automàtica. La mà d’obra qualificada és un element totalment necessari per portar a terme la recuperació econòmica.
Consideren que els Fons Next Generation són una oportunitat?
Els Fons Next Generation són una oportunitat molt important per la recuperació econòmica, el que passa és que les convocatòries surten tard i crec que no es fa la suficient divulgació perquè els ciutadans puguin beneficiar-se d’aquestes ajudes europees. Seria una llàstima que no utilitzéssim tots els recursos que Europa ens ha facilitat.
Comments are closed.