- Davant les informacions que apunten a canvis fiscals que perjudicarien la sanitat privada, la Junta Directiva adverteix que agreujaria la viabilitat de la sanitat pública, causaria el seu col·lapse i incrementaria les llistes d’espera.
- L’eliminació dels beneficis fiscals a la sanitat privada va contra els criteris de la UE.
- La Junta Directiva de Foment demana que és el moment d’afavorir una millor sanitat i educació públiques i no implementar iniciatives ideològiques que al final repercutiran contra les famílies més vulnerables.
- Foment remarca que va en contra de la necessitat i oportunitat de situar l’economia de la vida i les indústries de salut en un sector estratègic de la reconstrucció econòmica i social i d’accés als fons europeus per a la recuperació.
La Junta Directiva de Foment del Treball manifesta el seu rebuig, desconcert i preocupació davant les informacions que des de diferents mitjans apunten a la possibilitat que els Pressupostos Generals de l’Estat puguin gravar amb l’IVA la sanitat privada. Malgrat que és una informació encara sense confirmar, la Junta Directiva ha volgut avançar un posicionament radicalment contrari a endurir la fiscalitat de la sanitat privada al considerar una iniciativa ideològica què perjudicarà a tots els ciutadans, incloses les famílies més vulnerables. El president de la Comissió de Economia, Valentí Pich, ha advertit que l’eliminació dels beneficis fiscals a la sanitat privada, va contra els criteris de la Unió Europea. D’ una altra banda, la presidenta de la Comissió d’Atenció a les Persones, Roser Fernández, en un escrit a la Junta, ha explicat que si s’aprova gravar a la sanitat privada “va en contra de la necessitat i oportunitat de situar l’economia de la vida i les indústries de salut en un sector estratègic de la reconstrucció econòmica i social i d’accés als fons europeus per a la recuperació”. El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, s’ha compromès a treballar davant les administracions i el Govern de l’Estat perquè aquesta mesura no es porti a terme.
En aquest sentit, la Junta Directiva ha fet una crida a la responsabilitat per fer uns pressupostos de la reconstrucció que prioritzin els serveis bàsics i fonamentals com són la sanitat i l’educació. Gravar fiscalment els serveis privats en plena crisi sanitària i econòmica col·lapsarà l’administració pública.
Si es confirmen questes informacions i una mesura així s’aplica a totes les entitats sanitàries privades a Catalunya, afectaria a bona part del sector concertat del sistema públic de salut i, per tant, agreujaria la pressió i viabilitat de la sanitat pública en moments especialment crítics com l’actual a causa del covid-19.
Si la mesura es concentra només a les entitats que fan activitat sanitària privada fora del sistema públic de salut causaria el col.lapse de la sanitat pública perquè repercutiria directament en els preus als usuaris.
Comportaria una sanitat privada elitista només accessible per a pocs segments de la població. Alhora provocaria que persones que en aquests moments econòmicament i per tradició social van a la sanitat privada per a determinades situacions s’afegirien a la llista d’espera de la sanitat pública.
Així doncs, incrementaria el temps d’atenció en les llistes d’espera i afectaria especialment als sectors de la població que només accedeixen a la sanitat pública. I això en un moment de crisi sanitària com a conseqüència del coronavirus on cal sumar tots els recursos i vies d’accés a la sanitat per recuperar activitat ordinària que no pot esperar més sense afectar de manera seriosa a la salut de les persones.
D’altra banda, l’eliminació dels beneficis fiscals a la sanitat privada va en contra dels criteris establerts por la Unió Europea (Directiva 2006/112/CE -articles 132 i 135) i vigents a tots els països membres.
La presidenta de la Comissió d’Atenció a les persones conclou que aquesta mesura és totalment contrària a la necessitat i oportunitat de situar al sector de l’economia de la vida i les indústries de salut en un sector estratègic de la reconstrucció econòmica i social i d’accés als fons europeus per a la recuperació econòmica, tal i com Foment ja va manifestar-se en la seva nota de premsa de 16 de setembre.
Foment subratlla que l’impuls al sector salut no només reverteix en la generació d’ocupació, valor afegit, inversió, recerca i innovació, sinó, sobretot, en tenir cura del principal actiu d’un país: la salut de la seva població.
Comments are closed.