Aura Fundació va néixer l’any 1989 amb la missió d’ ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual mitjançant la inclusió social i laboral seguint la metodologia “Treball amb Suport”.
L’entitat sense ànim de lucre ha signat recentment un conveni de col·laboració amb Foment del Treball amb l’objectiu de promoure la inclusió laboral de persones amb discapacitat intel.lectual. Per conèixer més a fons la seva labor, parlem amb Glòria Canals, presidenta d’Aura Fundació.
Quins són els objectius principals d’Aura Fundació?
La missió d’AURA es basa en poder integrar plenament a les persones amb discapacitat intel·lectual a la societat mitjançant la inserció en el mercat laboral ordinari.
Aura va ser pionera al país i a Europa en aplicar la Metodologia “Treball amb Suport”. En què consisteix?
Es un model d’integració laboral per a que les persones amb especials dificultats puguin incorporar-se al mercat laboral obert, a través d’un conjunt d’estratègies de suport.
Aquesta metodologia, que va néixer als Estats Units a finals dels anys 70, consta de 3 fases per a facilitar la inserció en una empresa: La preparació prèvia de competències de la persona, la inserció al lloc de feina acompanyada d’un/a preparador/a laboral, que l’entrenarà a desenvolupar la seva feina, i el suport durant tota la vida del contracte laboral.
Amb el suport del/la preparador/a laboral, les persones amb discapacitat intel·lectual poden exercir el seu dret al treball que els hi permetrà millorar la seva qualitat de vida.
T’acaben d’atorgar el Premi Solidari ONCE Catalunya per a la teva dedicació a normalitzar la inclusió de persones amb discapacitat intel·lectual. Com et sents?
És molt satisfactori perquè aquest premi ajudarà una mica més a generar ressò sobre la importància de la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual. Jo he dedicat gairebé tota la meva vida a fer-ho i he tingut la sort de trobar-me persones molt generoses que m’han ajudat a portar el projecte d’AURA endavant.
Seguiu la filosofia “planificació centrada en la persona”. Com ho feu?
Per a nosaltres és molt important acompanyar a les persones amb discapacitat intel.lectual a que prenguin les seves pròpies decisions. Es poden equivocar, com ho faríem nosaltres, però això també els hi serveix per aprendre.
Estem al seu costat i les acompanyem en la construcció del seu projecte vital respectant les seves preferències i el seu ritme.
Quantes persones amb discapacitat intel·lectual s’han inserit al món laboral gràcies al vostre suport?
Actualment, en tenim prop de 300 persones treballant, 8 de les quals porten més de 30 anys a la mateixa empresa. En total, hem ajudat a més de 400 persones.
A més de potenciar la inserció laboral, quins altres serveis oferiu?
Nosaltres acompanyem a les persones amb discapacitat intel·lectual durant tota la seva vida.
Tenim un programa de Vida Independent per a aquelles persones que tenen una estabilitat laboral i es plantegen independitzar-se de la família. Els hi oferim l’oportunitat de viure l’experiència de compartir pis amb altres persones amb i sense discapacitat per tal de que puguin aprendre a viure sols. Quan ho fan, també els hi oferim el suport necessari.
Aquest programa d’aprenentatge de vida autònoma amb estudiants universitaris, que es diu HABITAT, fa mes de 20 anys que es va iniciar i ha estat replicat a moltes altres comunitats autònomes.
D’altra banda, en el programa de neuropsicologia, oferim diferents activitats per a millorar els aspectes cognitius i pels que ja no poden treballar continuïn actius, tant física com cognitivament.
Per últim, també crec que és molt important la formació continuada durant tota la vida. Les persones amb discapacitat intel.lectual necessiten formar-se per mantenir i promocionar-se en el lloc de feina així com per millorar la seva qualitat de vida.
Quin feedback teniu de les persones que han aconseguit una feina gràcies al vostre suport?
Les persones amb discapacitat intel·lectual que aconsegueixen una feina a una empresa ordinària senten la satisfacció d’haver aconseguit allò pel que tant han lluitat i en algunes ocasions patit. Per tant, ens traslladen la seva immensa alegria i gratitud.
I de les empreses que han contractat treballadors amb discapacitat?
El feedback de les empreses és molt positiu perquè veuen com el clima laboral millora i les humanitza posant les persones al centre. Tenim la sort de comptar amb empreses que ho fan per convicció més que pel compliment de la llei.
Com poden col·laborar les empreses interessades en la labor d’Aura Fundació?
Les empreses poden col.laborar principalment contractant persones amb discapacitat intel.lectual de la fundació. És el primer pas per convertir-se una empresa diversa i inclusiva.
El següent pas és contribuir a fer-nos créixer per atendre a més persones i millorar els serveis que els hi oferim. Fer-se socis d’AURA significa treballar plegats per a la inclusió. Plantegem accions a mida perquè volem que la inversió realitzada en AURA reverteixi en les mateixes empreses i les seves iniciatives socials.
Quins són els principals reptes de futur de la fundació?
El més gratificant dels 33 anys d’AURA ha sigut trobar grans empresaris que ens han obert la porta a la inclusió i que ens han demostrat que el sector empresarial està compromès socialment.
Tot i els canvis que s’estan produint a les empreses amb la digitalització i el teletreball estic convençuda que trobarem la forma de continuar col·laborant i donant el suport de qualitat que es mereixen les persones amb discapacitat intel·lectual.
D’altra banda, tenim el repte d’acompanyar a aquest col·lectiu per a un envelliment actiu i digne quan es retiren de les empreses. Volem poder oferir el suport que necessiten en aquesta etapa de la seva vida.
En definitiva, volem continuar creixent oferint un suport de màxima qualitat, com hem fet fins ara i que ens ha aportat grans reconeixements.
Comments are closed.