El vicepresident de CEOE i president de la Comissió de Relacions Internacionals de la Confederació, Joaquim Gay de Montellà, ha destacat l’Aràbia Saudita com el soci principal d’Espanya en matèria de comerç i la destinació més important de les nostres inversions a l’Orient Mitjà, segons va manifestar en el transcurs d’una reunió d’empresaris espanyols amb SM el Rei i en el posterior Trobada Empresarial celebrat a la Cambra de Comerç de Riad, al qual han assistit empresaris saudites i autoritats del país i que ha estat clausurat pel Monarca espanyol. Joaquim Gay de Montellà, i el director de Relacions Internacionals, Narcís Casado, i prop de trenta empreses, acompanyen el Rei Felipe VI en el seu viatge a l’Aràbia Saudita.
El vicepresident de CEOE va indicar que només entre els anys 2010 i 2015, el volum del nostre comerç bilateral va augmentar per sobre d’un 56% arribant l’últim any una quantitat total de 6,5 milions d’euros. Mentrestant, un elevat nombre d’empreses provinents de sectors relacionats amb infraestructures, enginyeria, energia, moda i tecnologies de la informació, entre d’altres, s’han establert en aquell país.
Nombrosos projectes realitzats en els sectors que tenen relació amb la petroquímica, tractament d’aigua, control aeri i transport proven la capacitat de gestió i avanç tècnic de les nostres empreses, que són líders mundials en molts dels sectors esmentats. El vicepresident de CEOE ha subratllat que encara queda molt per fer si es té en compte la dimensió i complementarietat de les dues economies, que pertanyen al B20.
Va assenyalar també que el nou Pla Visió 2030, recentment aprovat pel Govern saudita i que fixa els objectius per a la transformació de l’economia saudita a els propers 15 anys, representa una bona oportunitat per reforçar les relacions econòmiques i empresarials entre els dos països.
Va destacar el ple compromís de CEOE a l’hora de reforçar aquestes relacions i ha posat èmfasi en la importància de la Confederació espanyola en el Consell d’Empresaris Iberoamericans, CEIB, com a plataforma de cooperació entre l’Aràbia Saudita i la Regió Iberoamericana i va esmentar l’activa participació de CEOE a la patronal europea BusinessEurope.
A més de S. M. el Rei, a la cloenda de la Trobada Empresarial van intervenir la secretària d’Estat i de Comerç d’España Maria Luísa Poncela, i el ministre de Foment, Íñigo de la Serna.
Pla VISION 2030
El programa Saudita Vision 2030 aprovat el passat mes d’abril, pel Gabinet del Govern d’Aràbia Saudita, sota la presidència del Rei Salman bin Abdulaziz Al Saud, que té per objecte reforçar i diversificar l’economia de l’Aràbia Saudita sobre tres pilars, com són ; la reafirmació del país, com a centre neuràlgic del món àrab i islàmic, com a potència econòmica i com a plataforma logística entre tres continents (Àfrica, Àsia i Europa). Per a la consecució d’aquestes metes, el Pla Vision 2030 sistematitza i estructura els seus objectius al voltant de tres temes: Una societat dinàmica, una economia pròspera i una nació ambiciosa.
En l’àmbit econòmic es pretén rebaixar la desocupació del 11,6% al 7%, augmentar la contribució de les PIMES a l’economia nacional d’un 20% a un 35%, i incrementar la incorporació de la dona al mercat laboral d’un 22 % un 30%. Es preveu que l’economia Arabia passi del dinovè al quinzè lloc entre les majors economies del món; que s’incrementi la localització dels sectors d’hidrocarburs del 40% al 75%, i que s’augmentin els actius del fons sobirà Public Investment Fund de 600 mil milions a 7 bilions de rials.
Pel que fa als sectors específics: en el sector de les energies renovables s’intentarà localitzar la indústria de les energies renovables en el marc de la iniciativa “King Salman Remedable Energy Initiative”, al sector d’hidrocarburs es prosseguirà en els esforços de localització de les indústries de petroli i de gas. En el sector miner es pretén facilitar l’extracció dels abundants recursos miners de què disposa el país. Considerant que l’Aràbia Saudita és el tercer més gran client d’armament del món i que només un 2% d’aquesta despesa acaba al país, els planificadors saudites volen que el 50% dels equips adquirits es fabriquin al país. En el sector serveis es farà un especial èmfasi en el sector turístic.
L’objectiu del Programa fiscal 2020 consisteix en reequilibrar els comptes en els propers anys, mitjançant 107 mesures, que s’agrupen en cinc grans àrees: Racionalització de la despesa, reforma dels preus de l’energia i de l’aigua, augment de la base fiscal imposable, reforç del sector privat i reorientació de les ajudes als més desfavorits per esmorteir l’augment de cost de vida de la població, com a resultat d’aquestes reformes. El Programa de Transformació Nacional, complementa mitjançant una sèrie de mesures, la consecució dels objectius fixats en el Programa Fiscal 2020.
Comments are closed.