El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha mostrat avui la seva confiança cap a la capacitat de creixement de l’ economia cubana i ha defensat que les empreses catalanes i espanyoles reaccionin davant les oportunitats que genera la nova legislació en matèria d’inversió estrangera des de l’any 2014 i que s’ha actualitzat el passat mes de novembre amb motiu de la Fira Internacional de La Havana. Durant l’apertura de la sessió de treball “Oportunitats de negoci i inversió a Cuba”, a la que han assistit 200 empresaris i inversors, Gay de Montellà ha manifestat que “Cuba ha estat sempre un soci que ha complert i respectat els seus compromisos”. Per la seva banda l’ambaixador de Cuba a Espanya, Eugenio Martínez, ha previst un creixement del 2% del PIB a Cuba al 2017 amb la ferma voluntat d’accelerar mecanismes de negociació a tres sectors que es consideren essencials pel creixement: turisme construcció i energia.
El president de Foment s’ha referit a la intensa agenda que CEOE i Foment han impulsat els últims anys per tal que delegacions institucionals i empresarials hagin cercat relacions econòmiques bilaterals des del perfil comercial com inversor. Cuba ha estat sempre un mercat important per Catalunya. A l’any 2015 va ser el 5è destí de les exportacions catalanes a Amèrica Ll. Els últims 10 anys, el comerç entre Catalunya i Cuba s’ha duplicat i representa la tercera part del comerç entre Espanya i Cuba (el 28,5%), que representa el 11,5% del comerç bilateral entre la Unió Europea i Cuba.
L’ambaixador destaca la reestructuració del deute amb Espanya
Espanya i Cuba han tancat acords importants els ultimes anys per eliminar obstacles a la inversió i impulsar el comerç. La reestructuració del deute a curt, mig i llarg termini, l’apertura de línies de finançament específica per part de Cofides i dos programes de conversió de deute per valor de 415 milions d’euros per facilitar el finançament d’inversions i projectes que impulsin el desenvolupament de Cuba, són instrument que haurien de de contribuir a intensificar ,l’activitat de les empreses a Cuba, en benefici d’ambdós països. L’ambaixador de Cuba Espanya, Eugenio Martínez, va destacar que malgrat les dificultats de l’economia cubana el 2016 –derivades de les dificultats econòmiques dels seus socis internacionals- els acords bilaterals han permés que des del novembre Espanya ja començar a disposar d’ingresos i va animar als empresaris a que facin ús de fons de contravalor per complementar les inversions a la illa.
Cuba incrementa la participació de la gestió privada a la economia per incrementar l’eficiència i la força productiva al sector agrícola –l’agricultura representa actualment el 25% de l’ocupació i només aporta el 3,6% del PIB- i la producció d’energia. L’objectiu és incrementar els propers 15 anys fins al 24% les energies renovables. Respecte al turisme es important incrementar la capacitat hotelera i ampliar l’aeroport.
Presentacions dels Ponents
-
Nova cartera de Projectes d’inversió a Cuba (Janet G. Fernández)
- CaixaBank al servicio de las empresas españolas que exportan a Cuba (Ignasi Such)
-
Cuba y Hempel (Sergi Domínguez)
-
Nuestra experiencia de producción industrial en “La Llave del Golfo” 1998-2017 (Carles Onyós de Plandolit)
La jornada va continuar amb l’anàlisi de les oportunitats de negoci a Cuba a càrrec d’Ignasi Such, Global Relationship Manager Americas de CaixaBank i la presentació de la nova cartera de projectes d’inversió a Cuba a càrrec de Janet G. Fernández Padilla, Consellera Econòmica i Comercial de l’Ambaixada de Cuba a Espanya. Acte seguit, quatre empreses catalanes van il·lustrar la seva experiència empresarial a l’illa caribenya: Astra Seguridad, Pinturas Hempel S.A., Destilerías MG S.L. i Proquimia S.A.
Comments are closed.