Una delegació empresarial de la CEOE, encapçalada pel seu vicepresident i president de la Comissió de Relacions Internacionals, Joaquim Gay de Montellà, ha visitat aquesta setmana Malàisia i Indonèsia per establir relacions comercials i promoure oportunitats d’inversió. La delegació es a reunit amb representants dels ministeris de Comerç i de Transport de Malàisia i amb Malaysian Investment Development Authority (MIDA).
Abans de la trobada amb MIDA, la delegació d’empresaris va mantenir una reunió amb el conseller Econòmic i Comercial de l’Oficina Econòmica i Comercial d’Espanya a Malàisia, Rafael Matos, per analitzar les oportunitats de negoci a la regió. Van participar representants de més de quinze empreses espanyoles de sectors relacionats amb consultoria d’enginyeria, gas, petroli, tecnologia de la informació, tecnologia de vigilància de l’espai aeri, serveis legals, aeroespacial, infraestructures o tractament d’aigües, entre d’altres. Durant la reunió van analitzar la situació econòmica de Malàisia i les possibilitats de cooperació tecnològica i industrial entre els dos països i en tercers mercats.
Reunió amb MIDA
A la reunió amb representants de MIDA van intervenir el vicepresident de la CEOE, Joaquim Gay de Montellà; l’adjunt al conseller delegat de MIDA, Arham Abd. Rahman; el conseller Econòmic i Comercial de l’Oficina Econòmica i Comercial d’Espanya a Malàisia, Rafael Matos; el director de la Divisió de Promoció de la Inversió Estrangera de MIDA, Nelson Samuel; i la directora adjunta de la Secció d’Europa i Amèrica del Ministeri de Comerç de Malàisia (MATRADE), Nor Aida Wasir. Després de les presentacions, hi va haver un col·loqui en el qual van intervenir els membres de la delegació empresarial de CEOE.
El vicepresident de CEOE Joaquim Gay de Montellà, va fer un repàs del paper que juga CEOE per reforçar les relacions empresarials i comercials entre els dos països i ha recordat que ja hem mantingut diverses reunions a Madrid amb els representants de MIDA anteriorment. Va explicar, a més, que el sud-est asiàtic done la presència de les empreses espanyoles és encara limitada, mereix que li prestem especial atenció tenint en compte la seva estabilitat política, la seva òptim clima de negocis i el seu elevat creixement del PIB. Gay De Montellà va posar en relleu que Malàisia, amb un creixement mitjà del PIB del 5% en les dues últimes dècades i ubicat estratègicament al sud-est asiàtic no és una excepció al cas.
De fet, el vicepresident de CEOE ha assenyalat que els avantatges que ofereix el país han fet que Malàisia sigui un dels destins preferits per les empreses espanyoles per a la inversió. “Amb un estoc d’inversió directa de dos bilions d’euros, empreses líders com Acerinox o Pikolin, van decidir establir les seves instal·lacions industrials al país no només per satisfer la demanda interna, sinó també per proveir a la resta dels països veïns, que constitueixen una de les regions més integrades econòmicament, és a dir netegen “, ha informat.
Gay de Montellà ha insistit que encara queda molt per fer a la zona, tenint en compte que les nostres empreses són líders a nivell mundial en diversos sectors com finances, telecomunicacions, turisme, infraestructures, energia, medi ambient, manufactures, agroindústria o aeroespacial. En aquest sentit, ha afegit que les empreses espanyoles que formen la delegació estan relacionades amb consultoria d’enginyeria, gas, petroli, tecnologia de la informació, tecnologia de vigilància de l’espai aeri, serveis legals, aeroespacial, infraestructures o tractament d’aigües, entre d’altres sectors . “Totes elles estan interessades en identificar projectes d’interès a Malàisia per poder invertir en un futur”, ha manifestat.
Oportunitats de negoci
L’adjunt al conseller delegat de MIDA, Arham Abd. Rahman, va parlar de fomentar la cooperació no només bilateral sinó en tercers mercats. Ha subratllat, a més, que entre les propostes del nou govern hi ha la de fomentar la inversió estrangera, I mesuri pot ajudar a les empreses a identificar els sectors clau.
El director de la Divisió de Promoció de la Inversió Estrangera de MIDA, Nelson Samuel, va destacar les més de 20 oficines de MIDA que existeixen a nivell internacional i ha assenyalat que només el 2017 l’agència d’inversió va aprovar 5466 projectes que van generar gairebé 140.000 llocs nous de treball. Ha explicat que els països que més es van beneficiar dels serveis de MIDA l’any passat van ser la Xina, Suïssa i Singapur, però en anys anteriors el país que més projectes d’inversió va aconseguir va ser el Japó. Samuel va informar que el nou govern pretén facilitar i promoure la inversió estrangera, per la qual cosa estableix que el 100% de la propietat de la inversió i els beneficis poden ser només per a l’inversor; garanteix la repatriació dels beneficis de l’empresa; facilita l’ocupabilitat dels expatriats; i protegeix la propietat intel·lectual. Samuel va fer referència també al 11è Pla de Malàisia 2016-2020, el principal objectiu és potenciar la indústria 4.0.
La directora adjunta de la Secció d’Europa i Amèrica del Ministeri de Comerç de Malàisia (MATRADE), Nor Aida Wasir, va destacar la presència de MATRADE a nivell internacional amb més de 35 oficines i va presentar el programa per al desenvolupament de l’exportació, que consisteix en promocionar els béns i serveis que ofereix Malàisia, així com assessorar les empreses estrangeres per per beneficiar en major mesura de les relacions comercials. Wasir va indicar que els principals productes importats de Malàisia per les empreses espanyoles són l’oli de palma, el cautxú, l’acer i els productes metal·lúrgics en general. Així mateix, ha explicat que el Govern vol promoure l’exportació a altres sectors d’interès, com són l’aeroespacial, productes mèdics i farmacèutics o els components d’automoció. Finalment, va destacar una divisió de MIDA relacionada amb la coordinació de les cadenes de muntatge, i es facilita a l’inversor estranger identificar proveïdors i socis locals per desenvolupar el seu negoci.
Renion amb representants dels ministeris de Comerç i de Transport de Malàisia
La delegació empresarial de la CEOE, encapçalada pel seu vicepresident i president de la Comissió de Relacions Internacionals, Joaquim Gay de Montellà; el director general de Comerç Internacional i Inversions de la Secretaria d’Estat de Comerç, José Luis Kaiser; i la directora general de la Cambra de Comerç d’Espanya, Inmaculada Riera; van mantenir aquest dimecres reunions amb representants del Ministeri de Comerç Internacional i Indústria de Malàisia (MITI) i del Ministeri de Transport, en el marc del viatge que realitza la delegació empresarial aquests dies a Malàisia i Indonèsia. Acompanyant al vicepresident, Joaquim Gay de Montellà, va estar el director de Gabinet de Presidència, Relacions Internacionals i Institucionals, Narciso Casado Martín; i en sengles reunions va participar també l’ambaixador d’Espanya a Malàisia, Carlos Domínguez Díaz.
Comerç Internacional i Indústria
La delegació empresarial de la CEOE al costat dels representants de la Secretaria d’Estat de Comerç i la Cambra d’Espanya es van reunir amb el secretari general del Ministeri de Comerç Internacional i Indústria, YBhg Datuk Isham Ishak i representants del seu equip, entre els quals figuraven el CEO de MATRADE (Divisió encarregada de fomentar l’exportació a l’estranger), Mohd Shahreen i representants de MIDA (Divisió encarregada de fomentar la inversió estrangera a Malàisia).
Durant la reunió, Joaquim Gay de Montellà va parlar del paper que exerceix CEOE i presentar a les més de 25 empreses espanyoles líders en sectors com l’aeroespacial, banca, enginyeria, infraestructures, construcció, legal i consultoria, tics, assegurador, energies renovables o tractament de residus, entre d’altres. Així mateix, el vicepresident de CEOE va insistir a respondre a l’interès mostrat pels empresaris malais de cooperar en tercers mercats. Per tant, va suggerir la possibilitat d’accedir al mercat europeu a través de la CEOE, en el marc de BUSINESSEUROPE (la patronal europea), i al mercat iberoamericà a través del Consell d’Empresaris Iberoamericans (CEIB), la Secretaria General ostenta CEOE a la persona de Narciso Casado.
El director general de Comerç Internacional i Inversions de la Secretaria d’Estat de Comerç, José Luis Kaiser, va parlar de fomentar la creació d’una comissió mixta Espanya-Malàisia, amb la finalitat de reforçar les relacions econòmiques i empresarials bilaterals i intensificar la col·laboració bilateral en projectes d’interès comú.
La directora general de la Cambra de Comerç d’Espanya, Inmaculada Riera, ha posat èmfasi seguir complint el compromís que mantenen CEOE, la Secretaria d’Estat de Comerç i la Cambra de Comerç d’Espanya per fomentar la internacionalització de l’empresa espanyola i ajudar-la en la seva procés d’integració. Així mateix, ha assegurat que la regió de l’ASEAN és una gran oportunitat per a totes elles, especialment la zona de Malàisia, que serveix de plataforma per accedir al mercat asiàtic.
L’ambaixador d’Espanya a Malàisia, Carlos Domínguez Díaz, va agrair el gran compromís mostrat per CEOE organitzant la visita de la delegació el país asiàtic, i va animar els empresaris a identificar les nombroses oportunitats de negoci existents a la zona, per tal de cooperar en projectes d’interès no només a Malàisia sinó també en tercers mercats.
El secretari general del MITI, YBhg Datuk Isham Ishak, va assegurar que gràcies al canvi de govern al país s’ha donat un major impuls al comerç internacional ia la inversió estrangera, especialment en sectors clau com la indústria 4.0, tractament de residus, automoció, tecnologia sanitària o intel·ligència artificial. El Secretari va fer també èmfasi en la necessitat de tractar a les empreses de tots dos països per igual, en nom de facilitar el seu procés d’internacionalització.
Transport
Joaquim Gay de Montellà, José Luis Káiser, Inmaculada Riera, Carlos Domínguez Díaz (ambaixador d’Espanya a Malàisia) i els representants de la delegació empresarial de CEOE van mantenir una segona reunió amb el secretari general del Ministeri de Transport de Malàisia, Datuk Serl Haji Saripuddin Haji Kasim, per analitzar la situació actual del sector i les oportunitats de negoci existents en el sector.
Acompanyant al secretari general, van estar els màxims responsables dels departaments de logística, transport aeri nacional i internacional, transport marítim i aviació civil. Es van abordar qüestions relatives als projectes ferroviaris iniciats amb el govern anterior i quines són les perspectives per als mateixos. Així mateix, es va parlar de l’ampliació de les infraestructures portuàries i marítimes previstes per als tres ports nacionals principals, així com la creació d’un port nou.
Indonèsia
Després del seu pas per Kuala Lumpur, la delegació empresarial es va traslladar a Jakarta, Indonèsia, per participar en una trobada empresarial Indonèsia-Espanya, organitzat per CEOE, Kadin i l’Oficina Comercial d’Espanya al país asiàtic. Van intervenir-hi el vicepresident de la CEOE, Joaquim Gay de Montellà; l’ambaixador d’Espanya davant Indonèsia, Timor Oriental i ASEAN, José María Matres; i representants de BAPPENAS (del Ministeri de Planificació Nacional de Desenvolupament), per presentar projectes prioritaris en els sectors d’infraestructures, medi ambient i energia; de BKPM (Junta de Coordinació d’Inversions d’Indonèsia), per parlar de les oportunitats d’inversió al país; de Kadin / APINDO (Cambra de Comerç d’Espanya d’Indonèsia), per abordar les oportunitats de negoci; i de l’Oficina Econòmica i Comercial d’Espanya a Jakarta, els que van analitzar els instruments financers espanyols, com el Fons FIEM. Van mantenir, a més, reunions tècniques amb representants de BAPPENAS, BKPM i el Banc Asiàtic de Desenvolupament. Finalitzaran la jornada amb una recepció oferta per l’ambaixador d’Espanya a Indonèsia, José María Matres.
Divendres, dia 13, la delegació empresarial posarà punt i final a la seva visita a Jakarta amb dues reunions tècniques amb representants del Ministeri d’Empreses Públiques i d’Obres Públiques.
Comments are closed.