La jornada “FP Dual, eina de creixement per al sector químic”, organitzada per l’Aliança per a la FP Dual i FedeQuim, ha acollit més de 40 centres educatius i empreses amb l’objectiu de debatre sobre Formació Professional Dual, la seva estructura i els seus avantatges en el sector químic i industrial. Així mateix, Joan Roget, President de FedeQuim i Francisco Belil, vicepresident de la Fundació Bertelsmann, han signat l’acord de renovació de la col·laboració entre ambdues institucions per continuar la tasca FP Dual en el sector.
La jornada s’ha inaugurat amb les intervencions de Joan Roget, President de FedeQuim, Francisco Belil, vicepresident de la Fundació Bertelsmann i Joan Aregio, Secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya. Roget, ha il·lustrat el creixement del sector químic en els últims 2 anys i la necessitat d’adoptar la FP Dual com una formació òptima i de qualitat que ha ajudat a generar aquest increment sostenible. Per la seva banda, Belil ha destacat que les empreses han d’invertir en aquest tipus de formació ja que té una estructura d’aprenentatge molt valuosa: els aprenents realitzen la part teòrica en els centres educatius i posen en pràctica els seus coneixements en l’empresa formant-se el doble. Finalment, Aregio ha insistit que l’administració sempre ha buscat apropar al màxim el món educatiu i l’empresarial i ha recalcat que “actualment a Catalunya 7.809 joves estan fent FP Dual, una xifra molt significativa que demostra que s’està treballant en la necessitat de fomentar l’FP Dual i convertir-la en un factor positiu per a l’economia”.
A continuació, ha tingut lloc una taula rodona moderada per Guillem Salvans, Sènior Project Manager de la Fundació Bertelsmann i Coordinador de l’Aliança per a la FP Dual i amb la participació Thomas Portune, CEO d’Presspart, Narcís Darnes, Director d’Operacions de Derypol, Joan Carles Rei, Cap del Departament de Química de Escola Municipal del Treball de Granollers i Esther Venteo, aprenent de FP Dual de Panreac. Thomas Portune, ha destacat que el més important per dur a terme projectes de FP Dual a les empreses és col·laborar estretament amb el centre educatiu ja que “d’aquesta col·laboració depèn que funcioni el sistema de manera sostenible i senzilla”. Narcís Darnes també ha explicat el cas de la seva empresa assenyalant que la integració dels aprenents ha estat excel·lent des del primer dia. Per la seva banda, Joan Carles Rei, com a representant de centre educatiu, ha posat de manifest que moltes vegades els instituts desconeixen el llenguatge de les empreses, per aquesta raó el paper de l’Aliança és molt important per ajudar a establir aquesta col·laboració i comunicació fluida entre els dos actors essencials en la FP Dual. Finalment, també s’ha comptat amb el punt de vista Esther Venteo que actualment està realitzant la FP Dual a l’empresa Panreac. Venteo ha destacat que la remuneració de l’aprenentatge és un factor clau per reduir l’abandonament escolar i incrementar la motivació dels aprenents. A més, també ha assenyalat que “a classe sols 5 persones fem FP Dual ja que en l’àmbit farmacèutic no hi ha moltes sortides i a les empreses els costa molt més entrar en aquest sistema” concloent que “tant de bo tothom pogués fer FP Dual”.
Seguidament, s’ha celebrat un taller moderat per Xavier Fabregat, Assessor Tècnic de l’Aliança per a la FP Dual, amb quatre centres educatius que actualment fan FP Dual com són Escola Municipal del Treball de Granollers, IES Terrassa, IES Mollet del Vallès i IES Pompeu Fabra. Els quatre representants han coincidit que quan les empreses comencen a implementar l’FP Dual queden tan satisfetes que cada any volen incorporar més aprenents. A més, s’ha insistit que en general l’FP Dual incrementa la inserció laboral i cada vegada més alumnes demanen fer aquest tipus de formació per combinar la part teòrica amb la part pràctica que ofereixen les empreses.
Finalment, Melcior Arcarons, director general de Formació Professional Inicial i d’Ensenyaments de Règim Especial de la Generalitat de Catalunya juntament amb Juan José Meca, secretari general de FedeQuim, han tancat la jornada destacant que a Catalunya l’FP Dual representa gairebé mil hores de formació a l’empresa i insistint en la millora que aporta aquesta formació a la inserció laboral ja que el 70% dels joves que l’acaben troben feina en menys de nou mesos.
Comments are closed.