- Representants de l’Institut Cerdà, Foment del Treball, Cercle d’Economia, Cambra de Comerç i Col·legi d’Economistes i experts es donen cita al districte de Nou Barris per analitzar com ha de ser l’estratègia per dinamitzar l’economia local.
- El diàleg sobre l’impuls econòmic es treballarà conjuntament amb el teixit econòmic i empresarial del districte.
La Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova del districte de Nou Barris ha acollit avui el primer FÒRUM NOU BARRIS, dedicat a la recuperació econòmica. Una aposta del districte de Nou Barris per debatre sobre com han de ser les polítiques econòmiques del present, i del futur més immediat, per tal d’accelerar la recuperació econòmica de la ciutat i del país.
Per fer-ho, el districte ha organitzat aquesta primera jornada que ha comptat amb la presència de representants de les principals entitats econòmiques de Barcelona i Catalunya i ha apostat perquè aquest debat tingui lloc en un dels districtes on l’economia i el desenvolupament empresarial i laboral esdevenen més difícils i complexos.
Consulta el fil de tuits amb el vídeo de la sessió i algunes de les intervencions dels ponents:
Segueix el #ForumNouBarris amb la vicepresidenta de #Foment, @maralarco, i el vicepresident de l’Institut d’Estudis Estratègics de la patronal, Jordi Alberich per parlar de ‘L’economia després de la #pandèmia’ https://t.co/m4Xhh8o6gB @bcn_ajuntament @Bcn_NouBarris pic.twitter.com/NFQLEfRJtR
— Foment del Treball Nacional (@FomentTreball) November 11, 2021
Per Jaume Collboni, primer Tinent d’Alcalde de Barcelona, que ha inaugurat el FÒRUM NOU BARRIS, juntament amb Carles Cabrera, director general de l’Institut Cerdà, aquesta trobada “és una nova forma d’incidir en la importància del territori i dels barris per la promoció econòmica i la reactivació local”. El tinent ha recordat que “Nou Barri és el districte que ha recuperat més ràpidament l’activitat comercial respecte a la pre-pandèmia, perquè té un teixit econòmic resilient i amb molt potencial. Amb inversions com el Centre Tecnològic de Nou Barris, el Nou Cibernàrium o l’Escola 42 capacitarem unes 600 persones cada any amb la voluntat de generar riquesa, llocs de treball de qualitat i que a més siguin innovadors i sostenibles en el temps. I ha apuntat: “Nou Barris és un districte de les oportunitats”.
Claus per una economia de la recuperació
La crisi derivada de la pandèmia de la COVID-19 ha activat debats sobre el futur de l’economia que s’han tractat en el marc de la jornada. El primer d’ells ha estat valorar si la situació actual s’ha de respondre amb un model que tendeixi cap al decreixement econòmic, o bé, cal mantenir l’ideal i els objectius previs a la crisi mundial del 2020.
Per parlar sobre L’economia després de la pandèmia, la primera taula rodona de la jornada, s’ha comptat amb les veus expertes Manel Pérez, responsable de la secció d’economia de La Vanguardia, Mar Alarcón, CEO de Social Car i vicepresidenta de Foment del Treball, Jordi Alberich, economista i vicepresident del Think Tank de Foment del Treball, Joan Guàrdia, rector de la UB, i Eva Menor, presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona.
Nous reptes socials i econòmics
Durant la jornada el debat també ha girat entorn els reptes actuals i com l’economia ha de donar respostes a escala macro, però també micro, per tal d’impulsar una economia implicada en la recuperació anímica, la confiança i les oportunitats socials, i també en donar resposta als problemes mediambientals, energètics, socials i educatius.
En aquest sentit els ponents han reflexionat sobre com afectarà la crisi climàtica en la presa de decisions, quin impacte real tindran les ajudes NG europees, com s’ha d’establir la col·laboració públic-privada, com afectarà el desplegament de la tecnologia 5G a les ciutats o quin impacte tindrà la reforma de les pensions. Preguntes vigents que cal abordar amb una visió més local i propera.
La jornada d’avui FÒRUM NOU BARRIS: TROBADES PER A UNA ECONOMIA DE LA RECUPERACIÓ ha volgut posar l’accent en què problemes derivats de la mobilitat, la política d’habitatge, la seguretat, la utilització de l’espai públic o les desigualtats socials també marquen l’agenda econòmica d’un país.
La segona taula de la jornada ha estat centrada en els Factors clau per impulsar la recuperació econòmica amb Ernest Quingles, vicepresident de Foment del Treball i CEO d’Epson Europe, Àngel Hermosilla, director de l’Àrea d’Economia i Empresa de PIMEC, Javier Faus, president del Cercle d’Economia, Joan Ramon Rovira, director del Gabinet d’Estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona i Carlos Puig de Travy, degà electe del Col·legi d’Economistes de Catalunya.
Per la seva banda, Xavier Marcé, regidor de Turisme i Indústries Creatives i regidor del districte de Nou Barris, ha conclòs la jornada destacant que “aquestes qüestions, ocupen i preocupen la nostra societat i són una part central del debat econòmic que protagonitzen empresaris, associacions patronals i sindicats en múltiples trobades. No hem proposat avui aquí un debat alternatiu, sinó el mateix debat des d’una perspectiva diferent: la de preguntar-nos què pot fer el desenvolupament econòmic per assegurar un progrés equànime i generalitzat al conjunt de la ciutat”.
Escoltar, compartir i sumar
El proper 18 i 19 de novembre el districte de Nou Barris acollirà les II Jornades de desenvolupament econòmic local de Nou Barris, després de l’èxit de l’any anterior, quan es van recollir reflexions i propostes dels diferents agents del territori que van contribuir a l’elaboració del nou Pla de Desenvolupament Econòmic del Districte 2021-2024.
La primera sessió, la del dia 18, tractarà sobre els Factors que articulen una economia local i la segona, el dia 19, en format de sessió de treball, sobre El desenvolupament local des de l’Economia Social i Solidària.
Enguany aquestes jornades amb agents locals comptaran amb representants del teixit econòmic, empresarial i comercial del districte per tal de compartir les principals idees sorgides avui i buscar punts en comú que treballin per una recuperació econòmica local en clau global.
Ambdues jornades, tant la del dia 11 com la dels dies 18 i 19 de novembre, volen establir un diàleg real entre diferents sectors que treballen pel bé de l’economia i la seva recuperació després de la pandèmia de la Covid-19. El FÒRUM NOU BARRIS té com a objectiu que aquest diàleg aporti oportunitats al territori, i també, talent al sector econòmic del país.
El FÒRUM NOU BARRIS, que neix amb la voluntat de ser un espai de diàleg estable i regular on parlar d’economia de país des dels barris, és una aposta municipal per generar diàleg sobre l’impuls econòmic i l’acceleració post-pandèmia entre les principals entitats econòmiques del país i el teixit econòmic local.
La tria de Nou Barris com a seu d’aquest debat no és casual, ja que aquest districte és ple de talent, però hi falten oportunitats, com més d’una vegada han remarcat des del Districte. Nou Barris és un dels districtes de Barcelona on el desenvolupament empresarial i laboral esdevenen més difícil i complexos. Les darreres dades econòmiques indiquen que té un dels nivells de renda més baix de la ciutat i una de les taxes d’atur estimada més altes.
Per aquest motiu, des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha apostat per la descentralització d’aquesta iniciativa de reflexió i debat sobre la situació econòmica actual i portar-la a un emplaçament diferent dels habituals. D’aquesta manera, Nou Barris serà en el decurs de dues setmanes l’epicentre barceloní del debat econòmic en clau de país.
Comments are closed.