Com cada any el Foro RRHH de Foment del Treball ha celebrat la seva cita anual del sector, la Festa de la Primavera, aquest any reconvertida en una gran trobada solidària i telemàtica.
Han estat moltes les empreses que durant la crisi sanitària han mostrat el seu compromís social i s’han involucrat per afrontar un dels principals problemes de la pandèmia: l’escassetat de material sanitari i equips de protecció individual. El sector de recursos humans també ha volgut mostra el seu suport a un dels col·lectius més afectats, com és el de les persones amb discapacitat, les seves famílies i els seus professionals.
Sota el lema #RRHHalRescat, el Foro RRHH s’ha suma’t a la campanya impulsada per Dincat (principal representant de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya) per recollir donacions destinades a la compra de materials de protecció per a les persones amb discapacitat i els seus cuidadors. Un objectiu de màxima urgència per a la reactivació dels Centres Especials de Treball. “Més de 8.500 persones ateses per prop de 3.500 professionals han reclamat trobar-se en situació de vulnerabilitat i alt risc de contagi, al no disposar del material de protecció adequat”, ha explicat el director de Dincat, Carles Campuzano.
També s’ha destacat una altra problemàtica enfrontada des de fa anys per aquest col·lectiu, la seva inserció laboral plena, una batalla pendent, encara més agreujada amb l’actual situación de crisi. Segons les dates exposades pel secretari general de Foment, David Tornos, un 33,5% de persones amb discapacitat ha perdut la seva feina en els darrers mesos, mentre que el 79% de persones amb discapacitat que treballen, es troben en el sector dels serveis, en tasques molt poc valorades fins ara, però que han fet possible que seguim comptant amb els serveis essencials durant el confinament.
“Des de Foment seguirem treballant per un futur digne pel treball d’aquestes persones, i per continuar enfortint el paper clau que juguen les corporacions en l’impuls social i econòmic”, ha expressat Tornos durant la seva intervenció.
La presidenta del Foro RRHH, Sílvia Forés, ha manifestat la completa implicació del Foro RRHH per ajudar en tot el possible el sector de la discapacitat i per seguir col·laborant plegats en més ocasions, “ningú pot quedar fora en la superació d’aquesta crisi” ha defensat. També ha recordat les anteriors edicions de la Festa de la Primavera i l’evolució del Foro RRHH al llarg dels seus 19 anys de vida: “L’any que ve de ben segur que podrem retrobar-nos i celebrar plegats els 20 anys del Foro RRHH”, ha assenyalat.
Per la seva part, la directora general de Public Affairs de Randstad, Ma. Ángeles Tejada, ha assegurat el compromís de l’organització patrocinadora per seguir dondant suport al Foro RRHH. “La seva tasca és indispensable i per això vull agrair tot l’esforç dedicat pels membres de la seva Junta Directiva. Gràcies a ells el Foro s’ha convertit en una de les principals plataformes del país i punt de trobada entre professionals i directius d’aquest sector”, ha afegit.
Durant el webinar també s’ha comptat amb la participació de l’humorista, Victor Parrado, qui ha demostrat que “l’humor és la vacuna de l’alma”, a més d’una eina essencial per a les relacions socials ja que “tots riem en un mateix idioma”.
Parrado ha finalitzat el seu col·loqui amb una conversa amb alguns dels membres del Foro RRHH, els quals han compartit els aprenentatges personals i professionals extrets de la situació viscuda. “Hi ha una tendència per alinear cada vegada més el departament de Persones amb el de Negoci, però moments complexos com l’actual requereixen més que mai que desenvolupem la nostra tasca primària, la de vetllar per les persones de l’organització i estar al seu costat”, ha sentenciat la directora de RRHH i comunicació de Gebro Pharma, Isabel Salas.
Vídeo del webinar #NingúQuedaFora, la Gran Trobada del Foro RRHH
Comments are closed.