- La vicepresidenta primera del Govern i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha inaugurat la jornada destacant que la recuperació econòmica està en marxa i ha animat les empreses a impulsar canvis modernitzadors que permetin l’impuls de les inversions.
- El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha apel·lat la màxima complicitat en la col·laboració publicoprivada perquè l’accés als fons es produeixi d’una manera eficient.
- La jornada ha comptat amb una conversa sobre els fons Next Generation entre Ramón Galcerán i Pablo Merello, president i soci d’Auditoria – Sector Públic de Grant Thornton, els quals han destacat l’impuls financer que suposen els fons, multiplicant per deu la capacitat de gestió de recursos provinents de la UE previs a la pandèmia.
- A més, s’ha produït un interessant diàleg entre els cinc participants a la taula rodona: Juan Carlos Orozco, Chief Strategy Sustainability Officer de Celsa Group; Ernest Quingles, CEO de Epson França, Espanya i Portugal; Alfredo Ingelmo, responsable de Gas Advocacy de Negdia; Jaume Planella, director corporatiu d’I+D+i de Noel Alimentària, i Mar García Ramos, Sòcia de Consultoria de Negoci i Innovació de Grant Thornton.
Foment del Treball Nacional ha organitzat aquest matí en la seu de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) la primera de les jornades corresponent al cicle de conferències: “250 anys al costat dels empresaris”. La trobada, que ha congregat a distingides personalitats de l’entorn socioeconòmic català, ha servit com a espai de diàleg per abordar com ha de ser la recuperació econòmica en un moment de grans dificultats i crisi provocada per la pandèmia.
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha donat inici a l’acte remarcant l’expectació que ha generat l’arribada dels Fons Europeus de recuperació i ha aprofitat per reclamar “una acceleració i eficiència en la gestió d’aquests fons perquè arribin ràpidament a les empreses”. En aquest sentit, ha afegit que “la prioritat d’aquesta transformació ha de ser buscar sinergies i aconseguir la màxima complicitat entre les administracions i el teixit empresarial”.
La vicepresidenta primera del Govern i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha assistit a l’acte en representació del Govern d’Espanya, i ha constatat que “la recuperació econòmica està en marxa, les perspectives són positives i tots els organismes veuen a Espanya com a motor de la recuperació en els pròxims anys”. No obstant això, ha traslladat la importància d’impulsar “canvis modernitzadors que permetin que l’impuls de les inversions no s’esgoti, sinó que hi hagi un augment de la capacitat potencial de creixement del país i de la competitivitat econòmica”.
Amb el pati de butaques ocupat per representants de les principals empreses del teixit empresarial català, la ministra ha aprofitat per dirigir-se a ells: “les empreses sou una palanca de prosperitat i heu de ser actors protagonistes de tot el desplegament del pla; per al funcionament dels mercats, crear ocupació de qualitat i avançar cap a un país que sigui més verd, més digital, més ben cohesionat i amb més igualtat de gènere”.
Grant Thornton ofereix a les empreses consells per a la presentació de projectes i com beneficiar-se dels Fons Europeus
L’acte ha comptat, també, amb la visió de Grant Thornton, signatura líder mundial de serveis professionals i experts en l’assessorament a empreses pel que fa a l’accés als Fons Europeus de recuperació. El seu president, Ramón Galcerán, ha definit aquest impuls financer com “una oportunitat única que ha provocat una mobilització en les empreses sense precedents i que suposa un mecanisme addicional que multiplica per deu la capacitat de gestió de recursos provinents de la Unió Europea que teníem abans de la pandèmia”. Així, segons Galcerán, es presenta un repte enorme, “tant des del punt de vista de l’administració com de l’empresa, que juntes han d’escometre la millor execució d’aquest projecte perquè compleixi amb els objectius fundacionals del pla, que és preparar un futur millor a Europa per a totes les generacions esdevenidores”.
Les recomanacions de Galcerán per a les empreses que vulguin optar als Fons Europeus és clara: “analitzar la viabilitat d’aquests projectes, comptar amb assessorament extern i un optimisme prudent”. Per això, ha afegit, serà clau “ser realista, amb projectes madurs que puguin executar-se en els pròxims dos o tres anys”.
Per part seva, Pablo Merello, soci de Consultoria de Sector Públic de Grant Thornton, amb un ampli expertise entorn als Fons Europeus, ha abordat el paper de la petita i mitjana empresa en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, als qui ha aconsellat que “estudiar el seu negoci i veure quines oportunitats reals els brinda el pla de recuperació. No és qüestió de sol·licitar-ho perquè hi hagi un pla, sinó de ser coherents”.
Celsa Group, Epson, Nedgia, Noel Alimentària i Grant Thornton debaten sobre la realitat de les seves empreses en relació a les ajudes europees
La jornada ha acabat amb una taula de debat, moderada pel director d’Internacional, Kilian Garcia, que ha comptat amb la participació de quatre empreses que han explicat la seva experiència a l’hora de presentar projectes europeus, a qui s’ha sumat Grant Thornton, com a signatura de serveis professionals, per aportar la seva visió com a assessors en el procés de presentació de projectes als Fons Europeus.
Juan Carlos Orozco, Chief Strategy Sustainability Officer de CELSA Group, ha afirmat que “per a Celsa, primera empresa d’acer circular d’Europa, i que ja avui és low carbon en el nostre sector, amb emissions de CO₂ d’abast 1 i 2, nou vegades inferiors a les dels fabricants d’acer en alts Forns, els fons Next Generation suposen l’oportunitat d’aconseguir aconseguir abans els objectius de descarbonització que ens hem marcat i que ens han de portar a ser Net Positive en 2040”.
Per part seva, Ernest Quingles, CEO Epson França, Espanya i Portugal, ha realçat que “com a empresa tecnològica, som un facilitador d’aquesta transició digital i ecològica cap a la circularitat i cap a la sostenibilitat” i ha volgut posar en valor que “el repte que tenim per davant és presentar projectes que multipliquin i siguin inversions que accelerin el creixement d’Espanya i que contribueixin a l’economia”.
Per a Alfred Ingelmo, responsable de Gas Advocacy de Nedgia (grup Naturgy), “els fons europeus ens permeten explicar amb projectes concrets a l’Administració què significa aquesta descarbonització i ens dóna l’oportunitat d’explicar a la societat com contribuïm als objectius de transició ecològica a través de nous models de negoci col·laboratius”.
Jaume Planella, director corporatiu d’I+D+i de Noel Alimentària, ha aportat el punt de vista d’una companyia de la província de Girona i ha traslladat la reivindicació a les administracions que “la valoració dels projectes es realitzi d’una forma equitativa, sense oblidar les empreses que vertebrem el territori i generem llocs de treball fora dels nuclis urbans”.
Aportant el punt de vista de consultoria, Mar García Ramos, Sòcia de Consultoria de Negoci i Innovació de Grant Thornton, ha traslladat a les empreses participants en la taula de debat com ha d’abordar la petita i mitjana empresa l’accés als diferents PERTE estratègics que es plantegen des del Govern: “els models de negoci s’estan transformant i, en aquest context, la gran empresa té una oportunitat de ser la tractora que lideri els projectes que s’estan presentant, però tirant de la pime”.
Els participants de la taula rodona han coincidit en la importància d’evitar la “frustració” de les pimes en el procés de petició dels Fons Europeus i de la necessitat de transparència i prudència perquè les ajudes puguin arribar a tot el territori.
Comments are closed.