- La patronal catalana mostra la seva preocupació per la reiteració de noves restriccions a la limitació dels lloguers o a l’impagament de Serveis
- La bonificació total a Renfe castiga el transport alternatiu en el qual participen les comunitats autònomes
El Consell de Ministres ha aprovat en la seva última reunió de l’any el tercer paquet de mesures per pal·liar els efectes de la crisi i continuar controlant la inflació. Un nou conjunt de mesures l’abast de les quals serà de 10.000 milions d’euros que se sumen als més de 35.000 desemborsats des de març de 2021. Des de Foment del Treball es valora positivament l’establiment d’ajuts selectius a les persones més vulnerables, amb la reducció del 4% al 0% per als aliments més bàsics, així com la reducció del 10% al 5% per a olis i pa. La patronal catalana ho considera adequat, però insuficient, ja que cal estendre aquesta reducció a les carns i el peix, com ja hem reiterat.
Foment del Treball valora positivament l’ajut directe de 200 euros que permeti compensar, en part, l’encariment dels preus. En canvi, és preocupant que no es facin extensives algunes ajudes a les empreses més vulnerables de la crisi, limitant les ajudes a sectors concrets, que valorem positivament, però deixen fora moltes empreses que estan passant situacions difícils.
La patronal catalana valora positivament així mateix la continuïtat dels ajuts al transport públic, però novament, cal tenir en compte que es castiga el transport alternatiu a Renfe, ja que aquest es bonifica al 100%, amb gratuïtat total, mentrestant, que en altres mitjans de transport on participen les comunitats autònomes s’arribaria al 50%, amb aportació del 20% com a mínim de les comunitats.
Foment també mostra la seva preocupació per la reiteració de noves restriccions a la limitació dels lloguers o a l’impagament de serveis, per la qual cosa pot comportar d’inseguretat jurídica. Així com a la necessitat de dotar aquestes polítiques amb majors fons públics, ja que és del pressupost comú d’on s’ha de fer la política social.
La patronal catalana considera que encara persisteix la necessitat de mantenir les mesures de reducció de la fiscalitat energètica. Tot i entendre l’eliminació de la reducció general de 20 cèntims al carburant, hauria estat preferible adoptar aquesta resolució de forma més pausada i menys abrupta, amb menor incidència en l’IPC de gener, que pugui trencar amb les expectatives de reducció de la inflació a Espanya. Hauria estat més raonable fer-ho de forma més progressiva, com hagués estat, la reducció d’aquests 20 cèntims en 4 mesos, a raó de 5 cèntims per mes, aplanant l’efecte sobre l’IPC en 4 mesos i no en un.
Aquesta mesura s’acompanya amb ajudes als sectors més afectats, tot i que s’ha concentrat en els sectors del transport, agrícola, navilier i pesca, i a penes en altres sectors que també s’han vist afectats, o pensant en ajudes financeres que resulten insuficients.
Foment també es felicita de la nova regulació especial per a la jubilació activa millorada, com a incentiu en millorar el percentatge de la pensió al 75%, que considera que podria establir-se, dins del diàleg social, a altres professions estratègiques en les quals pugui faltar mà d’obra especialitzada.
Finalment, la patronal catalana voldria assenyalar que, atès el context de crisi, hagués estat més raonable negociar dins d’un pacte global de rendes l’increment de les pensions públiques, i que s’hagin anat reduint aquests dos darrers anys els incentius als plans de pensions individuals. Cal tenir en compte que les aportacions que poguessin beneficiar-se en diferir el seu pagament impositiu han passat de 8.000 euros a 1.500 euros (del moment de fer l’aportació a la seva prestació). I més en un context en què cal que les pensions públiques es complementin, i no únicament pels acords de negociació col·lectiva, sinó també, per decisions preses per les persones lliurement, mitjançant aquesta aportació individual que s’ha restringit excessivament.
Comments are closed.