Foment del Treball rebutja el recompte per la representativitat tal i com el planteja la Generalitat de Catalunya amb el decret 206/2015 i que disposa iniciar amb l’Ordre TSF/24/2019 que avui publica el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i que Foment considera que és arbitrària i vulnera el principi de seguretat jurídica, perquè les sentències que han anul·lat parcialment el Decret 206/2015 i l’Ordre EMO/309/2015 no han estat publicades al DOGC, tal i com exigeix la llei reguladora de la jurisdicció contenciós-administrativa al seu article 72.2 perquè produeixin efectes generals.
A més a més, la patronal catalana creu que els criteris de recompte que planteja el Govern no reflecteixen la realitat empresarial: Foment del Treball vol aquest recompte i que s’efectuï: des del primer moment, però, ha reivindicat que els criteris han d’aportar més objectivitat i exactitud que no pas ara, tot mesurant qüestions econòmiques i empresarials evidents com són el volum de facturació, el nombre de treballadors, el volum de les exportacions i importacions i la capacitat de generar ocupació en el teixit empresarial del territori.
És per això, i davant l’Ordre emesa pel Govern, que Foment es reserva l’opció d’emprendre les accions jurídiques oportunes per impugnar l’Ordre i, a més, si cal, segons el mandat dels Òrgans de Govern de la institució, no participar en un recompte que en cap cas s’ajusta a la realitat econòmica i empresarial del país i que vulnera severament la posició del Foment en no atendre criteris objectius i fiables.
Foment del Treball subratlla que l’únic camí per resoldre el conflicte de representativitat empresarial a Catalunya és l’acord entre les organitzacions empresarials més representatives. La patronal catalana reitera que “l’actitud del Foment és i serà sempre procliu a un acord entre les parts en controvèrsia, és a dir, el Foment, Fepime i Pimec”.
D’altra banda, el Foment del Treball sosté que els criteris establerts en el decret 206/2015 impedeixen determinar de forma correcta i ajustada a la realitat empresarial la quota de representativitat de sengles organitzacions empresarials. En aquest sentit, el Foment reitera que caldria incorporar criteris econòmics com ara el volum de facturació, el nombre de treballadors, el volum de les exportacions i importacions i la capacitat de generar ocupació en el teixit empresarial del territori en què es desenvolupen aquestes empreses.
Foment representa l’activitat empresarial que suposa el 70% del PIB de Catalunya i negocia el 90% dels Convenis Col·lectius.
Comments are closed.