Foment del Treball insisteix en la necessitat evident i imperativa de reduir la pressió fiscal a Catalunya sobre empreses i famílies, més quan l’economia del país encadena anys de recuperació econòmica que fan innecessari seguir aplicant les mesures fiscals extraordinàries adoptades en els anys de crisi. Per això, Foment del Treball, conjuntament amb Fepime, ha presentat un vot particular en l’aprovació del Dictamen 1/2019 del CTESC sobre l’Avantprojecte de llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic.
Segons contempla el vot particular, Foment del Treball i Fepime consideren que Catalunya es situa a la part alta de la fiscalitat, en comparació amb la mitjana de les Comunitats Autònomes, especialment amb una, amb la qual competeix com a àrea d’atracció econòmica. Per això, consideren que Catalunya dona una imatge de pressió fiscal més elevada, amb un major nombre d’impostos propis. Per tant, caldria una revisió de la pujada d’aquests impostos, justificada per la situació de crisi. D’entre aquests, cal destacar els tipus (4 punts) màxims de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques; de l’Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats o de l’Impost de Successions i Donacions.
Foment del Treball i Fepime consideren que caldria una revisió per reduir la pujada d’impostos que s’han augmentat per circumstàncies de pèrdua de recaptació per la crisi econòmica, atès que ja estem en plena recuperació i ha augmentat força la recaptació en els darrers anys.
El vot particular detalla els punts següents:
- Pel que fa a l’article 2.8, que modifica l’article 73 del text refós en matèria d’aigües, Foment del Treball i Fepime recomanen suprimir a l’apartat 73.10 el següent: “Els obligats al pagament han de garantir l’import de la quota de l’exacció mitjançant aval bancari o assegurança de caució, que ha de ser dipositada abans de la licitació de l’obra o de la fase que correspongui licitar”.
També recomanen la supressió de la garantia prèvia mitjançant aval bancari o assegurança de caució atès que, clarament, comportarà unes despeses significatives als futurs subjectes obligats al pagament de l’exacció que poden incidir negativament en la seva activitat, quan per la pròpia naturalesa tributària de l’exacció, ja existeixen altres vies per fer efectiu el cobrament, com la via de constrenyiment i totes les prerrogatives previstes a la normativa tributària.
- Pel que fa a l’article 49, Foment del Treball i Fepime recomanen la seva supressió ja que consideren que l’increment del tipus tributari corresponent a les apostes sobre esdeveniments esportius, de competició o d’un altre caràcter prèviament determinat, que passa del 10% al 15% causa un impacte negatiu en la rendibilitat d’aquest negoci que fins i tot, por ser que impossibiliti la recuperació de la inversió realitzada. A més, suposa un greuge comparatiu respecte de la fiscalitat de la resta de Comunitats Autònomes, i amb la apostes no presencials (on line) llur recaptació fa l’Estat.
- Foment del Treball i Fepime proposen la supressió de l’apartat tercer de l’article 109 que modifica l’article 53 de la Llei 13/2002, de 21 de juny, de Turisme de Catalunya, atès que s’elimina la definició d’agent de viatges i expressament s’indica que l’activitat de mediació en serveis turístics no requerirà cap requisit turístic per accedir-hi. Es sol·licita que es mantingui la definició dels agents de viatges i l’article 53 de la Llei de Turisme en els termes actualment vigents.
- Foment del Treball i Fepime proposen la supressió de l’apartat quart de l’article 109 que preveu la modificació de l’article 73 de la Llei de Turisme, per tal d’indicar-hi que només s’hauran de registrar les empreses turístiques d’allotjament i els guies habilitats, excloent d’aquest registre obligatori als agents de viatges que disposin de la garantia per la organització i/o comercialització de viatges combinats.
Consideren que l’eliminació de la inscripció obligatòria en el Registre de Turisme de Catalunya dels agents de viatges que disposen de garantia causarà greus perjudicis als consumidors, doncs no s’estableix cap mecanisme alternatiu de control de la garantia d’insolvència, i pot perjudicar als consumidors, els quals no podran disposar de cap mecanisme per a comprovar de manera fidedigna si un empresari disposa o no de la preceptiva garantia per a la comercialització i organització de viatges combinats.
- Pel que fa a l’article 85, Foment del Treball i Fepime consideren que caldria incorporar que el termini de pròrroga de les llicències d’obres sigui el 31 de desembre de 2020, atès que la pròrroga ha servit per acabar moltes estructures a les zones on s’ha reactivat la producció, bàsicament a Barcelona i àrea metropolitana, i ara és el moment en què es poden acabar les estructures a la resta de Catalunya.
- Foment del Treball i Fepime recomanen que s’afegeixi una nova disposició addicional amb la redacció següent: “Tots aquells contractes de prestació de serveis públics d’atenció directa a les persones en els àmbits de serveis socials i de salut adjudicats pels Departaments de la Generalitat competents en la matèria, quan l’objecte dels quals recaigui en l’àmbit objectiu del que preveu l’article 76 de la Directiva 2014/24/UE del Parlament Europeu i del Consell, de 26 de febrer de 2014 sobre contractació pública i la disposició addicional 47a de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic, per la quales transposen a l’ordenament jurídic espanyol les Directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014, seguiran en situació de pròrroga mentre no s’hagi establert per part dels Departaments competents de la Generalitat els procediments de contractació fonamentats en el marc normatiu que establirà la Llei de Contractes de Serveis a les persones, actualment en tràmit parlamentari, amb l’objectiu de què es preservin els principis de qualitat, de continuïtat, d’accessibilitat, d’assequibilitat, de disponibilitat i d’exhaustivitat dels serveis.”
Comments are closed.