El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha demanat avui que la empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat Catalunya (FGC) assumeixi la gestió del servei de Rodalíes de Renfe per avançar en la millora d’un servei que fan servir més 410.000 usuaris al dia i que no dóna resposta adequada a la demanda de mobilitat. Foment defensa la gestió de Rodalíes amb la participació de la societat civil i la planificació i gestió de totes les infraestructures estratègiques ferroviàrias ubicades a Catalunya, conjuntament amb la Generalitat i l’Estat.
Sánchez Llibre, ha assenyalat que la patronal continuarà teixint la complicitat entre els dos governs en la gestió de les infraestructures: “Foment té en el seu full de ruta que la Generalitat pugui assumir la gestió de Rodalies i que FGC es converteixi en un gran stakeholder”. En aquest sentit, el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font, que ha participat en la quarta edició dels Esmorzars Foment – PwC, ha confirmat que “FGC està preparada per adoptar la gestió de Rodalies amb una transició acordada i de manera conjunta, com s’ha fet amb altres infraestructures per a la millora del seu funcionament”.
Foment va presentar el mes de juliol un informe que adverteix sobre el retard acumulat i que valora en 2.000 milions anuals la inversió necessària en les infraestructures més estratègiques per al període 2019-2023. Alhora, considera que per corregir el dèficit inversor és necessari aconseguir progressivament -seguint paràmetres europeus- el 2,2% de la licitació d’obres del PIB català de manera sostinguda, uns 5.000 milions anuals, per al conjunt de totes les administracions i per a totes les infraestructures que al llarg del temps siguin fonamentals per a Catalunya. Al 2018 només es va licitar el 0,8% del PIB català. Aquest informe s’ha traslladat als governs d’Espanya i de la Generalitat de Catalunya.
En aquesta línia, Font ha defensat que “la inversió en infraestructures per Catalunya ha de ser igual al seu PIB i que cal un sistema de finançament que reverteixi el dèficit dels anys anterior i que permeti afrontar els reptes de futur”, però ha afegit que les mesures en què estan treballant no afectarà l’economia dels ciutadans.
Font també ha ressaltat l’assoliment el 2019 d’un nou record de puntualitat del 99,5% i ha anunciat que l’operador augmentarà la seva oferta fins a 230 milions de viatges anuals amb els projectes que tenen sobre la taula fins el 2030 en el conjunt de Catalunya. Es tracta de la llançadora a l’Aeroport de Barcelona, el ‘tren-tram’ al Camp de Tarragona, la prolongació de la L8, les composicions dobles en la línia Llobregat-Anoia i la nova oferta de la línia del Vallès: “És la nostra principal aportació en la lluita contra el canvi climàtic”.
En línia amb aquesta política mediambiental, ha destacat que des de l’any passat tota l’energia que consumeix FGC és íntegrament verda i, a més, enguany un 25% és solar, de cara al pròxim exercici tota l’energia que consumirà serà solar: “El sol mourà els nostres trens”.
Un altre dels reptes d’FGC és el de “donar serveis d’alta velocitat regional”, connectant no sols les quatre províncies catalanes, sinó també amb la ciutat de València i amb ciutats del sud de França, com Perpignan, Montpeller i Tolosa.
Sobre el tren llançadora a l’Aeroport de Barcelona, ha apuntat que l’objectiu és que aquest servei permeti connectar des de Sant Andreu Comtal fins a la T1 i la T2 línies com les del Maresme, Granollers, Garraf i Vilafranca: “Això permet donar servei al 100% de la població”.
Font ha conclòs l’acte amb els empresaris catalans reivindicant que “estem en la dècada del tren i que és necessari recuperar l’ambició i l’optimisme mediambiental, social, econòmic i polític per seguir avançant”. També han participat en l’esmorzar el soci director de PwC, Ignacio Marull, qui ha introduït al ponent, i la representant d’Aijec, Maria Josep Prats, com a moderadora del col·loqui.
Comments are closed.