- La patronal catalana demana estabilitat institucional i seguretat jurídica al nou Executiu
- Entre les prioritats destaquen la política industrial, una fiscalitat més competitiva i inversions en infraestructures
Un cop coneguts els nous membres del Govern del president Pedro Sánchez, Foment del Treball reclama al nou Executiu que activi les polítiques econòmiques necessàries per incentivar el creixement econòmic, enfortir l’economia productiva i crear llocs de treball de qualitat. Tenint en compte el context d’alentiment econòmic, tan a Espanya com a la Unió Europea, s’ha de pensar en una conjuntura no favorable. Per tant, el consens en les polítiques socials i econòmiques serà important, així com el manteniment del marc del diàleg social. Per a la patronal catalana una de les prioritats ha de ser teixir amplis acords que busquin la millora de l’ocupació, apaivagar la caiguda de les rendes de les famílies i garantir un creixement sostingut en el futur immediat i basat en la millora de la productivitat.
La patronal presidida per Josep Sánchez Llibre demana als poders públics que afavoreixin la creació d’un clima d’estabilitat institucional i un marc de seguretat jurídica. Assolir aquesta estabilitat és desitjable per a la cohesió social i també per aconseguir el retorn d’empreses catalanes que van canviar la seva seu el 2017. A més, la patronal catalana reclama una nova perspectiva sobre la figura de l’empresari i l’aportació social de l’empresa, evitant qualsevol tipus d’atac o desqualificació.
De nou, Foment reclama una fiscalitat competitiva al servei de la inversió productiva, els processos de fusió d’empreses (la mida mitjana de l’empresa espanyola està per sota de la mitjana europea) i la creació d’ocupació. Impostos com el del Patrimoni o el de Grans Fortunes no ajuden a fer-nos competitius, i cal homogeneïtzar-se amb la UE on no existeixen aquests tributs.
A la vegada cal un gran acord a les Corts Generals que defineixi un pla d’inversions en infraestructures que generi certeses i fixi prioritats. També entenem l’educació i la Formació Professional com a inversions en el futur de la nostra societat i segueixen sent una assignatura pendent.
Una qüestió cabdal per la cohesió social i la dinamització econòmica és afrontar l’accés a l’habitatge, sigui de compra o de lloguer, com una prioritat de les administracions. Per tant, cal fer propostes viables i realistes, i no lleis excessivament ideològiques que no solucionen, ans al contrari, la situació. Un bon element que ajudaria en aquesta eficiència seria la modernització del sector públic, és un aspecte inajornable. Cal millorar l’eficiència, evitar duplicitats i tràmits absurds. Així mateix cal incidir en aprofundir més en la col·laboració publicoprivada. És especialment rellevant el tractament dels fons europeus: s’ha de millorar la seva gestió perquè arribin a temps a les empreses, i gestionar-los amb total transparència.
Per altra banda, cal seguir amb els objectius de desenvolupament sostenible de forma justa, i cal fer-ho compassant els objectius a les possibilitats reals de les empreses.
Un altre element a tenir en compte és l’increment de la despesa en pensions incrementant constantment les cotitzacions socials de les empreses, de les més altes d’Europa i que són un veritable impost a la creació i manteniment de l’ocupació. Es posa en risc la viabilitat del sistema.
I finalment, una qüestió cardinal per l’economia catalana i espanyola: És moment de fer una política industrial amb majúscules, facilitant la instal·lació, creació i desenvolupament de l’activitat industrial. En aquest apartat el diàleg i la interlocució entre el sectors afectats és rellevant i urgent.
Aquests són uns breus comentaris sobre la formació del nou Govern però recordem que el Comitè Executiu de Foment va aprovar 370 mesures a la seva Junta Directiva de 3 de juliol per articular una Agenda Econòmica i Social davant les Eleccions Generals.
Comments are closed.