Foment del Treball insisteix en reclamar la gestió individualitzada dels ports, després de l’aprovació per part del Consell de Ministres de la creació del Fons d’Accessibilitat Terrestre -creat perquè les autoritats portuàries gestionades per l’Estat comparteixin recursos per millorar els accessos ferroviaris i viaris dels ports que més els necessitin. Foment veuria adequada la destinació de recursos a la millora dels accessos terrestres als ports sempre i quan cada port pugui abocar els seus recursos a les seves pròpies àrees d’interès.
Foment creu en i participa del principi de competència propi d’una economia de mercat, per la qual cosa veu coherent la gestió individualitzada d’infraestructures com ports o aeroports. Per tot això, i en un context de fortes restriccions pressupostàries, entén que podria ser adient l’aportació addicional de recursos per millorar els accessos terrestres i la possibilitat que els ports hi contribueixin econòmicament més enllà fins i tot de la seva estricta zona portuària. Ara bé, cal esperar que l’aportació que fa cada port se circumscrigui a la seva pròpia àrea d’interès o hinterland perquè, en cas contrari, alteraria la competència que ha de regir la gestió portuària i el necessari impuls a la gestió individualitzada de cada port.
Així doncs, davant l’aprovació d’aquest darrer Reial Decret-Llei 8/2014, de 4 de juliol, Foment també mostra la seva preocupació perquè aquesta nova normativa pugui suposar un entrebanc a la gestió individualitzada de cada Autoritat Portuària en un entorn de competència. En aquest sentit, Foment creu difícil d’entendre que aquells ports que obtinguin majors beneficis derivats de la seva millor gestió hagin d’aportar recursos a aquells ports que presentin dèficits econòmics.
Alhora, Foment considera que aquesta aportació de fons dels ports a inversions externes a les seves pròpies instal•lacions hauria de ser quelcom transitori i alhora molt mesurat, perquè pot suposar un desavantatge competitiu per als ports catalans i espanyols respecte dels seus competidors a nivell internacional, que no han de suportar aquesta mena de càrregues.
Comments are closed.