- El 7è Industrial Meeting de Foment posa de manifest la necessitat d’una transició energètica justa amb la competitivitat empresarial per assolir l’èxit industrial
- El 2024 és clau per accelerar el Pacte Nacional per la Indústria
- Es remarca la rellevància de la indústria agroalimentària per a la població rural i la cohesió territorial
- Cal desplegar al nostre país l’instrument de capturar i emmagatzematge de CO2
Foment del Treball ha celebrat el 7è Industrial Meeting, la trobada anual de la indústria catalana on, com cada any, s’han abordat els seus principals reptes. El president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, ha insistit en què “la transició energètica ha d’anar de la mà de les empreses per assolir l’èxit industrial del país. La descarbonització s’ha d’adequar al moment actual de les empreses”, ha afirmat Sánchez Llibre. El líder patronal ha reclamat que “cal assolir un major pes del sector industrial a l’economia catalana, d’un 25% per al 2030”.
En aquest sentit, el president de la Comissió d’Indústria de Foment, Ignasi Cañagueral, ha defensat que la transició que marcarà el futur requereix del binomi publicoprivat: “Les empreses faran el possible per adaptar-se al canvi, però han de comptar amb l’Administració i, a més a més, amb la societat. Hem d’assegurar que volem la indústria descarbonitzada i circular a Catalunya. La societat ha d’apostar per ella, entendre el missatge, fer pedagogia”.
Per la seva part, el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos, ha fet un breu repàs a l’execució del Pacte Nacional per la Indústria, i ha assegurat que “el 2024 serà un exercici clau per accelerar la seva plena implementació”.
A continuació s’ha iniciat una anàlisi rigorosa sobre les qüestions estratègiques més rellevants de l’àmbit industrial, a través de les tres taules rodones amb experts i actors rellevants del sector.
El director general de l’Institut Cerdà, Carles Cabrera i Massanés, ha conduit la primera taula sobre anàlisi de riscos i la seva creixent rellevància davant d’una incertesa més gran, amb les intervencions de la Risk Chief Officer de Seat, Sara de las Heras, i el director Serveis Generals d’Aigües de Barcelona, Enrique García Maestre. Tots tres han incidit en el fet que l’anàlisi de riscos és cada cop més important en els diferents sectors, però que la “resiliència és el camí, no una destinació”.
Amb el segon bloc s’ha exposat com els PERTEs relacionats amb la indústria poden donar una resposta als reptes tecnològics de la cadena de valor en diferents sectors, amb l’objectiu d’intensificar i accelerar inversions. Aquesta taula ha estat moderada pel director d’Economia i Estudis de Foment, Salvador Guillermo, i ha comptat amb el comissionat especial pel PERTE Agroalimentari, Jordi Carbonell, i la directora de Finançament Europeu i Afers Públics, Sostenibilitat i RSC del Grup Ametller Origen, Marta Angerri; els quals han posat en valor aquest instrument per fer la transició verda i digital, especialment a la indústria. En especial han destacat la rellevància que els seus efectes de la indústria agroalimentària tenen sobre les poblacions rurals, i com permet una major cohesió territorial.
Finalment, la tercera taula ha tractat sobre la importància de la captura i emmagatzematge del CO₂ per a la indústria energètica-intensiva, sota la moderació de la directora de l’AEMES Smart, Neus Olea. Amb el director general adjunt del Ministeri de Petroli i Energia de Noruega, Alexander Engh, s’ha pogut conèixer una visió internacional, a través de l’explicació del Longship Project, referència a Europa per la contribució a la descarbonització a partir d’un projecte a gran escala de captura, transport i emmagatzematge de carboni al qual s’han destinat una part significativa de recursos públics i privats, amb un horitzó a 10 anys. Engh ha incidit en la importància de coordinar tota la cadena de valor, posant l’exemple del govern noruec, qui va liderar tot el procés i el va dotar també de recursos pel seu finançament.
Mentre que el director de Sostenibilitat d’Holcim, Mariano García, i el director general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, Oriol Alcoba, han aportat la visió nacional. Alcoba ha compartit l’estratègia industrial a seguir per assolir polítiques de descarbonització, i García ha assenyalat que aquesta és una opció estratègica que s’està donant en molts països europeus, i que cal desplegar-la al nostre país per adoptar més ràpidament el procés de descarbonització de la nostra indústria.
Comments are closed.