- La patronal catalana proposa 14 mesures en matèria energètica per al proper Govern de la Generalitat
- Josep Sánchez Llibre: “Catalunya està en una situació tan crítica que no permetrà complir amb els objectius europeus”
Foment del Treball vol expressar la seva preocupació per la política energètica que es desenvolupa en aquests moments a Catalunya i pel retard en la transició energètica a fonts renovables. Catalunya està per sota la mitjana europea i espanyola en la implantació d’energia renovable. El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha manifestat aquesta preocupació lamentant que “Catalunya està en una situació tan crítica que no permetrà complir amb els objectius europeus”. En tot cas, Foment reafirma el seu compromís per l’assoliment de la neutralitat climàtica el 2050.
Analitzant la situació actual, cal tenir en compte que:
- La Unió Europea estableix l’objectiu vinculant d’energies renovables de la UE a un mínim del 42,5% a l’any 2030.
- El 2023, només un 15% de l’energia generada a Catalunya va procedir de fonts renovables. Al conjunt de l’Estat va ser el 50%. Fa deu anys, l’energia renovable produïda a Catalunya representava el 21%.
- El 2023, Catalunya va ser la segona comunitat autònoma on l’energia verda va tenir menys pes respecte a la seva producció total.
- El 2023, Catalunya va ser la cinquena comunitat amb menys capacitat instal·lada per generar energia renovable (31%).
- La Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 (PROENCAT) té com objectiu tenir un 50% de potència elèctrica d’origen renovable el 2030. Per assolir aquests objectius energètics al 2030 caldria disposar d’una potència de 15.408 MW de renovables. Actualment aquesta potència és de 3.718 MW.
- Hi ha hagut deu anys d’aturada en la implantació de projectes d’energia renovable. L’actual Govern de la Generalitat només ha donat l’autorització administrativa a 133 projectes de 512 projectes presentats. Del compromís d’instal·lar 3.000 MW durant la legislatura només s’han autoritzat 1.692 MW. Poc més del 50% de l’objectiu fixat.
- El 2023, l’energia nuclear ha representat el 58% de l’energia elèctrica consumida a Catalunya.
Conscients i preocupats perquè l’actual política energètica de Catalunya no aposta per grans parcs fotovoltaics o eòlics, no aposta per la interconnexió de xarxes, no vol ampliar l’operació a llarg termini de les centrals nuclears i al mateix temps vol descarbonitzar el sector petroquímic i la gran indústria, és obligat plantejar-se amb quin tipus d’energia caldria treballar.
Foment del Treball vol realitzar una sèrie de propostes per al nou Govern que es constitueixi a Catalunya, tant per la seva execució com per la defensa i demanda a l’administració central.
Propostes per al nou Govern
- Cal garantir la seguretat de subministrament a la indústria i els sectors productius.
- Cal definir una transició energètica industrial que tingui en compte les necessitats dels sectors industrials grans consumidors d’energia, en especial d’energia tèrmica i calor.
- Catalunya necessita impulsar el desenvolupament de grans parcs eòlics, fotovoltaics i sistemes d’emmagatzematge.
- Cal avançar en l’electrificació d’aquells usos on l’electricitat ofereix solucions més eficients.
- Cal tenir en compte que descarbonitzar no és únicament electrificar.
- Cal garantir la neutralitat tecnològica. Considerem que hem de trencar amb el “mantra” de l’electrificació. No tot es pot electrificar. No s’ha de basar la transició energètica únicament en l’electrificació i cal desenvolupar alternatives que permetin la descarbonització d’aquells usos que no es poden electrificar.
- Proposem l’ampliació de l’operativa de les centrals nuclears que operen a Catalunya, garantia de subministrament d’energia elèctrica.
- Cal potenciar el desenvolupament i implantació dels gasos renovables com una prioritat a curt termini en la descarbonització, que influeixen directament en la competitivitat industrial, podent usar les mateixes xarxes sense necessitat d’invertir en noves infraestructures ni canviar sistemes productius, i com a combustible per a la indústria i com a eina per l’economia circular.
- Cal desenvolupar amb celeritat l’estratègia catalana del biogàs. El biogàs és la única tecnologia energètica renovable que es pot emmagatzemar.
- Cal impulsar plantes de biometà per la seva injecció en la xarxa, incentivant la implantació i establint un marc estable per poder invertir; regulant a més la injecció en xarxa, en transport i distribució amb mesures per garantir un preu acceptable i promovent el consum.
- Cal impulsar el desenvolupament de l’hidrogen renovable, impulsant fermament la Vall d’Hidrogen del Camp de Tarragona, per produir combustible per la indústria i pel seu subministrament a la resta d’Europa.
- Cal reforçar el sistema energètic amb la cogeneració d’alta eficiència, tecnologia transversal que dona competitivitat a la indústria, establint un sistema de subastes que permeti invertir i renovar enfocat a la descarbonització.
- Cal reforçar el sistema energètic amb els cicles combinats, tecnologies de suport àgil i fiable de gran eficiència.
- Cal una aposta clara per potenciar l’emmagatzematge energètic. Incentivar i donar suport als projectes de desenvolupament d’emmagatzematge energètic a gran escala, com una eina bàsica per garantir el subministrament d’energia, aportant flexibilitat i suport al sistema, capturant els abocaments de les energies renovables i evitant situacions de desproveïment per la generació elèctrica renovable.
- Cal promoure les xarxes d’interconnexió energètica, tant gasístiques com elèctriques amb altres territoris de l’Estat i altres països europeus. Cal impulsar les línies elèctriques de molt alta tensió (MAT) que ens connectin amb altres Comunitats Autònomes i amb França.
- Cal assegurar el creixement, el correcte funcionament i la qualitat del subministrament que ha de proporcionar la xarxa elèctrica amb una elevada penetració de renovables i amb una major exigència de flexibilitat.
Comments are closed.