D’aquesta manera, el document proposa la reducció del tipus nominal de l’Impost de Societats als estàndards europeus, l’ampliació de la base imposable i la revisió dels règims especials, sempre que tingui un efecte recaptatori neutral, entre altres mesures. Espanya situa el seu tipus impositiu a la part superior d’aquest impost respecte a la mitjana de la zona euro. “El major tipus nominal suposa -aclareix l’informe- un menor atractiu per part de les empreses estrangeres que volen invertir a Espanya. El conjunt de països europeus han experimentat una gradual disminució des de 1995, mentre que a Espanya únicament s’ha produït la reducció del tipus impositiu general del 35% al 30%”.
Quant a l’IRPF, l’informe reclama que s’avanci al 2014 l’eliminació immediata del gravamen especial, que en un principi es va preveure només per al 2012 i 2013, però que s’ha estès també a l’exercici present. També demana que es revisin les deduccions i bonificacions existents, amb efecte recaptatori neutre i, en concret, considera adequat incorporar una deducció per la contractació d’assegurances mèdiques privades.
“Les mesures de política fiscal hauran d’apuntar a millorar els nivells de PIB, consum i inversió. Caldrà donar vigor a la demanda interna, alleugerint el consum i dotant d’un paper important la reducció dels impostos directes com l’IRPF i, per a la inversió, l’Impost de Societats”.
El document de Foment del Treball entén que si es contemplen les projeccions en matèria de despeses, ingressos i dèficit” el marge de maniobra és reduït. Hi haurà cert marge en la mesura que es consolidi el procés de recuperació econòmica i que els increments de nivells de recaptació, a causa de la major activitat, compensin les reduccions impositives”. En definitiva, proposa que es reestructuri el sistema fiscal cap a figures impositives amb un efecte neutral sobre la recaptació, o bé a les figures les quals el seu un impacte, en termes de recaptació, es compensin. Per exemple -puntualitza- l’augment de l’IVA de 2012 caldrà compensar-lo amb una reducció de les cotitzacions socials -promesa no complerta pel Govern.
La reforma fiscal ha de ser ambiciosa, potent i que avanci el sistema impositiu espanyol fins equiparar-lo amb el d’altres països d’Europa, responent als principis de neutralitat i simplicitat. La Reforma Fiscal que presenti el Govern s’haurà d’implementar de forma gradual, i combinar “l’ampli abast” i ser conseqüent, a la vegada, amb la restricció pressupostària. En aquest sentit, destaca l’elevat nivell d’endeutament. “S’ha passat de tenir nivells de deute públic brut del 36,3% el 2007, per assolir nivells superiors al 100% el 2018. La lluita contra el dèficit no pot abandonar-se i, a la vegada, s’ha d’orientar la política fiscal al creixement econòmic”.
Economia submergida
L’informe aporta també informació estadística actualitzada sobre l’economia submergida i conclou que la lluita contra el frau fiscal ha de ser rellevant en la pròxima Reforma Fiscal “per afavorir l’eficiència del sistema i encoratjar l’augment dels ingressos tributaris”. Segons les dades recollides per l’estudiós de l’economia irregular, Professor Schneider, l’economia submergida a Espanya ha disminuït lleument en els últims deu anys i es troba en la mitjana europea, però encara molt per sobre -amb el 18,6% en el 2013- dels registres de França (9,9%), Països Baixos (9,1%), Alemanya (13%) i el Regne Unit (9,7%).
Segons l’opinió dels experts de Foment la lluita contra el frau fiscal ha de centrar en els àmbits més opacs per a la hisenda pública. D’aquesta manera, proposa distingir nítidament entre l’evasió fiscal, de l’ús eficient de les deduccions i els beneficis fiscals de l’altra.” Es tracta de diferenciar entre els contribuent registrats en el sistema, d’aquells que estan fora del mateix”.
El caos normatiu
L’informe insisteix que el marc regulador espanyol no fomenta l’activitat econòmica i empresarial, ni l’estalvi com a conseqüència de la “inseguretat jurídica pels canvis normatius incessants, i fins i tot per una falta de lògica i coordinació”.
Per això es reclama simplificació normativa i marc normatiu coordinat entre totes les administracions perquè la relació amb el contribuent sigui “coherent i neutral”.
També proposa la revisió del model de finançament de les comunitats autònomes. “S’aprecia l’existència d’un ampli consens sobre la manca de transparència i complexitat, la seva falta de coresponsabilitat fiscal i freqüents desacords entre uns i altres (….) Es constaten tipus impositius desmesurats en l’Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats”.
Comments are closed.