- El vehicle privat i compartit continuaran tenint un paper protagonista a la ciutat.
- El sector de l’automoció és motor de l’economia a Catalunya i és, per tant, clau per a la recuperació econòmica.
- Barcelona requereix mantenir la qualitat del transport públic, en convivència amb el vehicle privat i la innovació tecnològica.
- Foment del Treball es posa a la disposició de l’Ajuntament de Barcelona per revisar el nou pla de mobilitat amb el consens de tots els agents del sector: empreses de l’automòbil, tecnològiques i d’infraestructures.
La progressiva recuperació de l’activitat després de la crisi sanitària comportarà canvis en la mobilitat de les grans ciutats amb un previsible retorn del vehicle privat en considerar-se clau en el reforç de les mesures de seguretat i protecció, per contenir els contagis i evitar rebrots de la COVID-19. En plena reconversió i transformació tecnològica del sector de l’automòbil, aquesta nova circumstància obliga a accelerar la revisió de les polítiques de mobilitat de la ciutat de Barcelona, que actualment tendeixen a limitar-la fins i tot amb nova senyalització ja pintada en les calçades.
Foment del Treball es posa a la disposició de l’Ajuntament de Barcelona per contribuir al canvi de model i revisar l’impuls del consistori al nou pla de mobilitat en col·laboració amb les empreses del sector de l’automoció, tecnològiques i d’infraestructures. Només el sector de l’automòbil ocupa a 143.000 treballadors a Catalunya.
Barcelona ha de mantenir la qualitat del transport públic i adaptar-lo a la nova situació, però també ha de facilitar la mobilitat del vehicle privat i el seu ús compartit. És necessari impulsar la renovació del parc de vehicles per contribuir a la reducció d’emissions i facilitar l’accés a ajudes públiques per a la progressiva substitució dels vehicles més contaminants.
El transport públic és essencial, però insuficient, i és el moment d’incorporar encara més la innovació i la tecnologia per a la gestió global de la mobilitat i evitar així el col·lapse de la ciutat de Barcelona quan es donin les circumstàncies per a la recuperació total de l’activitat. La bicicleta ha de tenir el seu espai, però una ciutat amb la disposició geogràfica de Barcelona, amb gran atractiu turístic i per la seva condició de capital de Catalunya, ha de tenir a punt una oferta global de qualitat en tots els àmbits de la mobilitat.
Les limitacions de trànsit amb nova senyalització horitzontal ja pintada en artèries importants de la ciutat, com la Via Laietana, no aportarà avantatges significatius per al transport amb bicicleta i afectarà notablement la mobilitat motoritzada en la resta de la ciutat, almenys durant el temps en què sigui necessari contenir la pandèmia. A vegades, hi ha mesures que fins i tot tenint el propòsit de reduir les emissions tenen conseqüències contràries. En aquest cas, hi ha un clar risc d’incrementar la contaminació i la congestió del trànsit.
Mobilitat intel·ligent
Barcelona, que va guanyar al desembre de 2018 la titularitat de seu central del centre de recerca europeu de mobilitat sostenible del European Institut of Innovation and Technology (EIT), té l’oportunitat de desplegar la mobilitat intel·ligent gràcies a les noves tecnologies. És rellevant:
- La utilització de la tecnologia per afavorir la planificació dels viatges, i intentar evitar que els taxis i VTCs circulin sense passatgers, i aprofitar tot el potencial de la T-mobilitat, per augmentar la seva eficiència.
- Optimitzar la mobilitat enfront del comerç electrònic, reforçant una xarxa de punts de fraccionament de càrrega.
- Potenciar els aparcaments municipals com a hub de serveis per a la ciutat i els seus ciutadans, i concentrar la diversitat de serveis de mobilitat disponibles: bicicletes, motos (amb o sense sharing), vehicles en lloguer-à-près i car-sharing, punts de recàrrega de vehicles elèctrics, punts de recollida de productes d’internet, distribució de l’última milla sostenible…
- Promoure una visió de la mobilitat no sols des de l’àmbit de ciutat sinó des de la perspectiva metropolitana, i més tenint en compte la congestió en els accessos de la ciutat en les hores punta.
Comments are closed.