- El director de l’Oficina de PRL de Foment César Sánchez ha anunciat la futura publicació d’un estudi sobre la situació actual i de futur del benestar laboral.
- En aquest sentit, la patronal ha posat a disposició de les empreses catalanes una enquesta per conèixer els seus projectes en aquesta matèria.
Foment del Treball ha organitzat una jornada sobre els principals factors per desenvolupar un pla de benestar integral, a més d’anunciar la futura publicació d’un estudi sobre la situació actual i de futur del benestar en el treball, que compta amb la col·laboració de Biwel, empresa especialista en solucions de benestar laboral a nivell nacional, i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVIC-UCC).
El director de l’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals de Foment, César Sánchez, ha explicat que “per una part significativa del sector empresarial el benestar laboral ja és una estratègia de negoci consolidada i una oportunitat per millorar la productivitat i incrementar la seva competitivitat”.
En aquest sentit, la patronal ha volgut aprofitar el marc de la jornada per presentar una enquesta que es començarà a difondre avui per conèixer els projectes de benestar en el treball que s’han dut a terme o s’estan duen a terme per les empreses catalanes.
La PhD on Physical Activity and Public Health de la UVIC-UCC, Judit Bort-Roig, ha compartit més detalls sobre la dinàmica de l’enquesta, amb la qual es pretén identificar les accions, estratègies i projectes que les grans empreses catalanes amb 250 treballadors o més estan realitzant per promoure el benestar en el treball. “En cap cas l’enquesta pretén analitzar les empreses individualment, sinó que l’objectiu és conèixer què s’està fent de forma agregada al teixit empresarial català”, ha clarificat Bort-Roig.
Durant la jornada, la fundadora i directora de Biwel, Estel Mallorquí, ha exposat com un pla de benestar integral, que combini accions presencials i online, pot ajudar a l’empresa no només a fidelitzar el talent, sinó a atreure’l. A més de donar les claus per millorar el benestar de les plantilles i el clima laboral, implementant una cultura organitzacional que fomenti els cinc pilars del benestar: físic, emocional, financer, social i comunitari. “Persones més compromeses, felices i saludables generen empreses saludables i rentables”, ha defensat Mallorquí.
A continuació, s’han presentat les claus d’èxit per desenvolupar plans de benestar globals i deslocalitzats, a través d’una taula empresarial amb la participació d’Ángel Prieto, gerent de l’Àrea Corporativa de la Direcció de Seguretat i Salut de Sacyr; Rocío Estrada, Health & Safety Corporate Director and Corporate Human Resources de Grifols; i José Antonio Ayuso, Corporate Compensation & Benefits Manager de Ciments Molins.
Tots ells han aprofundit sobre com afrontar el desafiament cultural que comporta un projecte de tal magnitud i han coincidit en la necessitat de la tecnologia per connectar totes les seves seus a nivell mundial i/o nacional.
Comments are closed.