- Factors com l’elevat abandó primerenc de l’escolaritat, la baixa qualificació de la població adulta i l’alt nivell de desocupació influeixen directament en l’actual situació formativa.
- A Catalunya es preveuen unes 40.000 oportunitats de treball anuals amb formació professional.
Foment del Treball ha presentat l’informe ’Formación Profesional y para el Empleo en España’ de la Fundación para la Calidad e Innovación de la Formación y el Empleo (Fundación CIFE), en el qual s’evidencia que el reciclatge i la formació continua de les persones treballadores continua sent una assignatura pendent a Catalunya i Espanya. L’estudi constata que cal resoldre amb urgència aquesta situació per ser capaços d’afrontar les projeccions futures de la demanda del mercat de treball, sobre les quals s’estima que en els propers anys es necessitarà cobrir més de 12 milions de llocs de treball.
El president de la fundació, Valeriano Gómez, ha destacat el moment de canvi actual en el disseny del sistema de formació per a l’ocupació, identificant una sèrie d’objectius en el curt termini: estabilitat en el sistema amb convocatòries recurrents, execució pressupostària, impuls del funcionament de la FP Dual i fer arribar la formació a la petita empresa.
L’autor de l’informe, Juan María Menéndez-Valdés, ha fet una exposició global de l’informe, analitzant detalladament els aspectes més destacables de la situació de la formació per a l’ocupació. En aquest sentit, ha alertat que l’Estat no està executant la totalitat dels fons que anualment disposa per a la formació de persones, tant treballadors en actiu com aturats que busquen reenganxar-se al mercat laboral. Entre el 42% i el 44% del pressupost públic disponible per a la formació d’empreses i persones a l’atur, acaba sense executar-se, uns 1,04 milions d’euros en l’exercici del 2021. Una situació preocupant tenint en compte que Espanya es troba a la cua europea quant a taxa d’abandonament escolar, només superats per Romania, ha manifestat Menéndez-Valdés.
En el focus d’àmbit català, Oriol Homs Ferret, expert internacional en polítiques locals, formació professional i ocupació, ha remarcat que es preveuen unes 40.000 oportunitats de treball anuals amb FP a Catalunya, on hi destaquen comerç, indústria manufacturera, salut i serveis socials, construcció, hostaleria, transport i serveis auxiliars, com a gremis que més requeriran reforços a curt termini, segons dades de l’Observatori de la Formació Professional de CaixaBank Dualiza.
Quant al col·lectiu d’aturats, Homs Ferret ha alertat que Catalunya presenta dades pitjors que la mitjana espanyola, ja que hi trobem una menor proporció d’aturats que fan cursos de formació mentre busquen una nova ocupació. Un 4,3%, enfront del 5,2% del conjunt d’Espanya.
El president de la Comissió d’FP de Foment, Manuel Rosillo, i el president del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) Toni Mora, han participat en la obertura i la cloenda de la jornada respectivament, i ambdós han coincidit en una defensa total de la formació com a instrument essencial per a la millora de l’ocupabilitat, a més han insistit en el moment clau de la formació al nostre país i en la necessitat d’una reforma del sistema d’FP que aporti estabilitat.
Comments are closed.