- En la IX edició dels Premis Atlante de PRL, Foment ha premiat Nuñez i Navarro; Henkel Ibérica; Sorigué, SAU; Comsa, SAU; i ATLL Concessionària de la Generalitat de Catalunya.
- El jurat dels Premis Atlante ha reconegut la Trajectòria Professional de Jordi Martínez Navarro per la seva trajectòria professional en l´àmbit de la PRL de més de 40 anys.
- Com a Premi Especial del Jurat, els Premis Atlante del Foment reconeixen la companyia Seat per la creació del Centre d’Atenció i Rehabilitació Sanitària (CARS), des d’on s’ofereixen serveis de medicina preventiva, assistencial i rehabilitadora als més de 14.500 treballadors de l’empresa.
Foment del Treball ha premiat sis empreses per ser exemple d’èxit en la implantació efectiva de la prevenció de riscos laborals. Concretament, en la IX edició dels Premis Atlante de PRL, Foment ha premiat Nuñez i Navarro; Henkel Ibérica; Sorigué, SAU; Comsa, SAU; i ATLL Concessionària de la Generalitat de Catalunya.
D’altra banda, el jurat dels Premis Atlante ha reconegut la Trajectòria Professional de Jordi Martínez Navarro per la seva trajectòria professional de més de 40 anys de dedicació a la prevenció de riscos laborals. Es destaca la seva dilatada experiència laboral i la funció realitzada a la Direcció del Centre de Seguretat i Condicions de Salut en el Treball de Barcelona, al Centre de Seguretat i Salut Laboral i en la Inspecció de Treball de Catalunya del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
Alhora, com a Premi Especial del Jurat, els Premis Atlante del Foment reconeixen la companyia Seat per la creació del Centre d’Atenció i Rehabilitació Sanitària (CARS), des d’on s’ofereixen serveis de medicina preventiva, assistencial i rehabilitadora als més de 14.500 treballadors de l’empresa automobilística. Es valora especialment l’autèntica integració de la Medicina del Treball, que va més enllà de la utilització de la vigilància de la salut com a instrument per controlar i fer el seguiment de la repercussió de les condicions de treball sobre la salut de la població treballadora.
Premis a la gestió de la PRL en pimes i grans empreses
Foment, a través de la seva Oficina de Prevenció de Riscos Laborals (OPRL) i amb el finançament de la Fundación Estatal para la Prevención de Riesgos Laborales, convoca els Premis Atlante en dues modalitats diferents: petita i mitjana empresa (fins a 249 treballadors) i gran empresa (més de 250 treballadors). Alhora, els guardons a què poden optar les empreses que concorren als premis es distribueixen en tres categories diferents, un reconeixement a la trajectòria professional i un Premi Especial del Jurat. Les tres categories diferents són:
- Elements d’integració de la prevenció de riscos laborals
- Mesures preventives aplicades
- Iniciatives de sensibilització, informació i/o formació
Un total de 25 candidatures han estat les finalistes d’aquesta IX edició dels Premis Atlante que Foment del Treball atorga de manera biennal. Finalment els guanyadors han estat:
- Elements d’integració de la prevenció de riscos laborals
- Gran empresa: Núñez i Navarro.
- Mesures preventives aplicades
- Gran empresa: Henkel Ibérica
- PIME: Sorigué
- Iniciatives de sensibilització, informació i/o formació
- Gran Empresa: Comsa
- PIME: ATLL Concessionària de la Generalitat de Catalunya
De Núñez i Navarro, el jurat ha valorat la gestió realitzada en l’obra de rehabilitació de l’edifici patrimonial de “La Rotonda”. Es valora especialment que els aspectes preventius s’integrin en tot el procés de l’obra, des de l’adquisició de l’immoble per assegurar el seu estat, seguint per la coordinació de seguretat de l’obra de construcció i finalitzant amb l’explotació comercial de l’immoble, així com els resultats obtinguts en matèria de sinistralitat laboral.
De Henkel Ibérica, el jurat ha valorat la implantació d’un sistema de control de l’exposició ambiental a enzims utilitzats durant la fabricació de detergents. Es valora, especialment, l’establiment d’uns valors de referència interns molt per sota dels recomanats per les autoritats i la disminució progressiva de la taxa de noves sensibilitzacions, sent del 0% de forma consecutiva durant els últims 6 anys.
El Jurat ha convingut concedir el Premi a Sorigué pel desenvolupament del sistema rugofir, que consisteix en una màquina estenedora d’asfalt que aporta avantatges en matèria preventiva respecte de l’aplicació d’altres mètodes convencionals. Es destaca la reducció quant a l’exposició a substàncies químiques, el risc d’atropellament, els contactes tèrmics i l’estrès tèrmic.
Comsa ha estat premiada pel desenvolupament del joc “El viaje del héroe Luke Healthandsafer”. Es valora especialment l’originalitat del projecte i l’ús de noves tecnologies, basades en la gamificació, per capacitar els tècnics de prevenció de riscos laborals de l’empresa i millorar les seves habilitats comunicatives.
Per últim, ATLL Concessionària de la Generalitat de Catalunya ha rebut el premi per la implantació d’un sistema d’informació i comunicació immediata d’accidents en treballs en solitari i/o en espais confinats. Així com el desenvolupament d’altres accions complementàries en matèria de sensibilització dels treballadors, com el concurs de fotografies o el concurs de cartells, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball.
Jurat i Comitè Tècnic
Els Premis Atlante, que tenen caràcter biennal, els va convocar per primer cop Foment del Treball l’any 2002 amb la finalitat d’estimular, impulsar i incentivar positivament la tasca efectuada per les empreses de Catalunya en la implantació efectiva de la prevenció de riscos laborals.
El Jurat va estar format per: Josep Ginesta, Secretari General del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; Ana Mª Bermúdez, Directora Gerent de la Fundación Estatal para la Prevención de Riesgos Laborales; Mª Helena de Felipe, Presidenta de Fepime; Joan Pujol, Secretari General de Foment del Treball Nacional; Enric Vinaixa, Director General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; Mª Luz Bataller, Directora General de la Inspecció de Treball a Catalunya; Juan Guasch, Director del Centro Nacional de Condiciones de Trabajo del Instituto Nacional de Seguridad y Salud en el Trabajo.
Alhora, el Jurat, per a la seva deliberació, ha comptat amb l’assistència d’un Comitè Tècnic format per: Elena Juanola, Directora. Institut de Seguretat i Salut Laboral. Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; Emilio Castejón, expert en Prevenció de Riscos Laborals; Eusebi González, Director de prevenció genèrica de Mutua Intercomarcal; Eva Triadú, Presidenta d’ASPRECAT; Josep Iglesias, Coordinador territorial en prevenció a Catalunya de Mutua Asepeyo; Jesús Martínez, Coordinador Regional de l’àrea de prevenció de Fremap a Catalunya; Jordi Martínez Navarro, Coordinador en matèria de Seguretat i Salud a ITC; Jordi Rabassó, del Departament de Gestió de Cartera de Mutua Universal; Jordi Schlaghecke, President de la Societat Catalana de Seguretat Laboral; Alejandro Romero, Director de Prevenció de Riscos Laborals a MC Mutual; Mamen Márquez, de l’Oficina Tècnica de Prevenció de Riscos Laborals (OTPRL) de la UGT de Catalunya; Jaume Abat, expert en Prevenció de Riscos Laborals.
Foment, referència en PRL
A través de la seva Oficina de Prevenció de Riscos Laborals (OPRL), Foment treballa en un conjunt d’iniciatives per contribuir a la creació d’una autèntica cultura de la prevenció. Amb la convocatòria dels Premis Atlante, vol fer un reconeixement públic de les accions preventives i bones pràctiques desenvolupades per les empreses domiciliades o amb seu social a Espanya.
Foment del Treball va crear l’any 2001 l’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals per desenvolupar accions de suport a la petita i mitjana empresa en el procés d’implantació de l’activitat preventiva. La tasca de l’OPRL de Foment al llarg d’aquesta dècada s’ha concretat en un catàleg de serveis, activitats i productes específics per donar un servei concret a les empreses amb l’aplicació de mètodes de comunicació i informació coherents amb les necessitats de les organitzacions, que l’han feta ja un referent de prestigi.
Amb el suport econòmic de la Fundación Estatal para la Prevención de Riesgos Laborales, l’OPRL edita, a més, anualment un extens catàleg de publicacions ens múltiples formats que permeten una difusió acurada del coneixement al voltant de l’activitat preventiva i un seguiment actualitzat i constant de la legislació vigent.
Comments are closed.