- 11a Edició dels Premis Atlante que Foment convoca per estimular, impulsar i incentivar positivament la tasca efectuada per les empreses en la implantació efectiva de la prevenció de riscos laborals
Foment del Treball ha premiat quatre empreses per ser exemple d’èxit en la implantació efectiva de la prevenció de riscos laborals. Concretament, en la 11a Edició dels Premis Atlante de Prevenció de Riscos Laborals, la patronal ha reconegut les empreses Gonvauto Barcelona, Comsa Corporación de Infraestructuras, Mercabarna i Almirall.
D’altra banda, el jurat dels Premis Atlante ha guardonat la Trajectòria Professional de Manuel Bestratén Belloví per la seva dilatada experiència laboral de més de 40 anys de dedicació a la seguretat i salut laboral i la funció realitzada al Instituto Nacional de Seguridad e Higiene en el Trabajo. Es destaquen els mèrits realitzats per a l’impuls de la prevenció de riscos laborals com un valor estratègic de l’empresa, imprescindible per aconseguir l’excel·lència i sostenibilitat empresarial.
Lliura el trofeu: Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball. Recull el trofeu: Manuel Bestratén Belloví.
El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha inaugurat l’acte agraint a totes les empreses la seva implicació en l’adopció de mesures preventives: “Des de l’any 2002 convoquem aquests guardons per premiar i incentivar una bona cultura de la prevenció. El gran nivell de les empreses participants és una mostra de la implicació catalana amb la seguretat del treballador”, ha destacat.
El lliurament ha comptat amb la presència de la directora general de la Inspecció de Treball a Catalunya, Ma. Luz Bataller, qui ha fet la cloenda de l’acte.
De les disset candidatures finalistes de l’onzena edició, finalment aquests han estats els guardonats en cadascuna de les següents categories:
- Elements d’integració de la prevenció de riscos laborals – Gonvauto Barcelona
- Mesures preventives aplicades – Comsa Corporación de Infraestructuras
- Iniciatives de sensibilització, informació i/o formació – Mercabarna
- Promoció de la salut en el treball – Almirall
Gonvauto Barcelona en la categoria d’Elements d’integració de la prevenció de riscos laborals pel desenvolupament d’un pla de millora per a la integració de la prevenció de riscos laborals denominat “doing well by doing safe” l’objecte del qual és treballar la transformació des d’un canvi d’enfocament de cultura preventiva. Es valora especialment el canvi de la política preventiva, i la seva reorientació a objectius associats amb la qualitat de la gestió, l’eficàcia i la identificació de l’esforç preventiu.
Lliura el trofeu: Ma. Luz Bataller, directora general de la Inspecció de Treball a Catalunya. Recullen el trofeu: Joaquin Liarte, director de Planta, i Toni Carrasco, responsable del Servei de Prevenció Propi de Gonvauto.
Comsa Corporación d’Infraestructures en la categoria de Mesures preventives aplicades per la implantació del protocol de gestió preventiva de l’exposició a temperatures extremes. Es valora especialment que el procediment sigui d’aplicació tant pels treballadors propis com per les empreses col·laboradores, la ràpida adaptació al canvi normatiu, i l’adequació de les mesures preventives a les particularitats de cadascuna de les obres i projectes en execució.
Lliura el trofeu: Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball. Recull el trofeu: Roberto Castaño, cap de l’Àrea de Prevenció, Qualitat i Medi Ambient de Comsa Corporación.
Mercabarna en la categoria d’Iniciatives de sensibilització, informació i/o formació pel desenvolupament d’una campanya de sensibilització sobre l’ús de cinturó en carretons elevadors denominada “història d’un accident”. Es valora especialment la creativitat i la comunicació d’impacte utilitzada en les sessions de sensibilització realitzades a les persones conductores de carretons del recinte de la unitat alimentària de Mercabarna.
Lliura el trofeu: Ma. Luz Bataller, directora general de la Inspecció de Treball a Catalunya. Recullen el trofeu: Marta Rodríguez Martín, directora d’Organització, Persones i Cultura, i Rosa Arró, responsable de relacions laborals.
Almirall en la categoria de Promoció de la salut en el treball pel desenvolupament del programa de benestar corporatiu “YouFeelWell”. Es valora especialment la visió holística, integral i multidimensional del concepte de salut i el conjunt d’actuacions desenvolupades per incidir i impactar en les diferents dimensions del benestar dels empleats (físic, mental, social, creixement i desenvolupament professional, entre d’altres).
Lliura el trofeu: Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball. Recullen el trofeu: Raúl Díaz, Global Health and Safety Specialist, i Cristina Raventós, Global Sustainability Manager d’Almirall.
Diploma a les candidatures finalistes
Tant el Jurat com el Comitè Tècnic dels Premis Atlante, han convingut fer un reconeixement explícit a la resta d’empreses finalistes en cadascuna de les categories, mitjançant el lliurament d’un diploma distintiu a les candidatures presentades per:
- Elements d’integració de la prevenció de riscos laborals:
- L’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i l’Associació d’Empreses de Serveis de Tarragona (AEST)
- Acciona Infraestructuras
- Medichem
- Universitat Autònoma de Barcelona
- Mesures preventives aplicades:
- Isg
- Transports Metropolitans de Barcelona
- Iniciatives de sensibilització, informació i/o formació:
- Grupo Cementos Portland Valderrivas
- Chupa Chups
- Fundación Laboral de la construcción de Catalunya
- Noatum
- Promoció de la salut en el treball:
- Bon Preu
- Grup Mediapro
- Henkel Ibérica
Jurat i Comitè Tècnic
Els Premis Atlante, que tenen caràcter biennal, els va convocar per primer cop Foment del Treball l’any 2002 amb l’objectiu de contribuir a la creació d’una autèntica cultura de la prevenció mitjançant el reconeixement públic de les accions preventives i bones pràctiques desenvolupades per les empreses domiciliades, amb seu social o establiment a Catalunya.
El Jurat d’aquesta edició va estar format per: Enric Vinaixa, secretari de Treball del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya; Ma. Luz Bataller, directora general de la Inspecció de Treball a Catalunya; Elena Juanola, directora de l’Institut de Seguretat i Salut Laboral del Departament d’Empresa i Treball; Rafel Panadès, cap del Servei de Coordinació d’actuacions de Salut Laboral del Departament de Salut; i David Tornos, secretari general de Foment del Treball.
Alhora, el Jurat, per a la seva deliberació, ha comptat amb l’assistència d’un Comitè Tècnic integrat per experts i representants de diferents organismes i associacions en matèria de prevenció de riscos laborals. En aquesta onzena edició van participar en les valoracions: Roser Martí, presidenta de l’Associació Catalana d’Entitats Preventives Acreditades; Maria del Carmen Torres, vicepresidenta de la Societat Catalana de Seguretat Laboral; Josep Bonet, coordinador de l’Oficina Tècnica de PRL de l’UGT de Catalunya; Marissa Nadal, coordinadora del Servei de Prevenció Propi de la Mútua Universal; Jesús Martínez Tubío, coordinador regional de l’àrea de Prevenció de Fremap; Joan Pau Esplugas, direcció de Prevenció d’Asepeyo; Eusebi González, director d’Activitats Preventives de la Mútua Intercomarcal; Montse Macià, cap del servei d’Avaluació i Desenvolupament de la Direcció General de la Inspecció de Treball; Laura Ramírez, metgessa del treball de la Unitat Salut Laboral Barcelona Nord i Maresme; Dolors Solé, Chair de la Xarxa Europea de Promoció de la Salut en el Treball; Joan Vicenç Duran Llàcer, expert en prevenció de riscos laborals.
Més de 20 anys sent referència en PRL
Foment va crear el 2001 l’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals per desenvolupar accions de suport a la petita i mitjana empresa de Catalunya en el procés d’implantació de l’activitat preventiva. La tasca de l’OPRL de Foment al llarg d’aquestes dues dècades s’ha concretat en un catàleg de serveis, activitats i productes específics per donar un servei concret a les empreses amb l’aplicació de mètodes de comunicació i informació coherents amb les necessitats de les organitzacions.
Els eixos centrals d’actuació de l’OPRL s’articulen en el servei d’assessorament tècnic a les empreses, en activitats i serveis d’informació en prevenció de riscos laborals, en l’elaboració d’eines preventives i en el foment i incentivació de «bones pràctiques preventives».
Mitjançant el suport de Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, es continuarà promovent i potenciant el servei d’assessorament tècnic en matèria de prevenció de riscos laborals a les empreses, l’elaboració d’eines preventives i el desenvolupament d’activitats d’informació.
Comments are closed.