- La patronal catalana reclama a les administracions públiques que defensin els interessos dels sectors estratègics i dels seus mercats
A vegades derivat d’especulacions al mercat, no necessàriament per informacions contrastades, es pot malmetre la trajectòria d’empreses productives i el desplegament de les seves inversions. Així, els esforços empresarials es capgiren per contenir riscos i situacions de mercat, enlloc de orientar-se a desenvolupar inversions estratègiques, que en altres casos podrien haver-se donat i que en determinades circumstàncies es veuen ajornades fins que es resolgui dita dificultat. En el context actual entenem que el cas de la companyia Grifols els darrers dies n’és un exemple. Es tracta d’una empresa líder en innovació i amb uns actius considerats estratègics, no només a Catalunya, si no a nivell mundial. Les administracions haurien de vetllar per la defensa dels interessos dels sectors estratègics i dels seus mercats.
Foment del Treball planteja a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que reguli i limiti les posicions especulatives de minoristes amb un màxim d’operacions, amb uns màxims de posicions alcistes. Perquè si no s’actua d’aquesta manera s’afecta sobre un valor irreal amb uns interessos a curt termini. Per tant, s’ha de regular i limitar les posicions especulatives en operacions baixistes per evitar especulacions sobre l’economia productiva.
La patronal presidida per Josep Sánchez Llibre recorda la seva proposta de fer un tractament diferencial en positiu de les inversions a llarg termini per sobre de les de curt termini, com serien, per exemple, els beneficis no distribuïts.
A més, la patronal catalana aprofita per mostrar preocupació per l’economia especulativa quan aquesta només busca guanys que es puguin derivar de l’engany, la desinformació, o el benefici derivat d’informacions interessades per jugar en posicions en curt. Es podria provocar inestabilitat als mercats que només es sustentarien en aquest interès especulatiu contrari a la bona fe i d’uns mercats de capitals ben endreçats.
Davant de sospites d’un tercer, que poden provocar-se per part d’un tercer a vegades de forma interessada, pot haver-hi una sobrereacció en els mercats davant d’aquesta, que no es corresponen amb la realitat de l’empresa que pugui ser afectada.
Comments are closed.