- L’objectiu és el manteniment de la cadena de pagaments, de la tresoreria de les empreses, de l’ocupació i del consum.
- La missiva argumenta que les mesures excepcionals adoptades fins ara pel Govern tenen una molt limitada flexibilització de terminis per a la realització de certs tràmits en procediments tributaris, i per a la realització de pagaments de liquidacions.
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Libre, ha sol·licitat avui al president del Govern, Pedro Sánchez, l’ajornament per tres mesos de les declaracions i autoliquidacions tributàries que no es veuen afectades per les suspensió de terminis regulats en el Reial decret llei 8/2020. En la missiva dirigida a Pedro Sánchez s’argumenta que molt poc o cap protagonisme s’ha atribuït dins de la política econòmica d’emergència, desenvolupada pel Govern, a la política fiscal i tributària per aconseguir l’objectiu pretès pel Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social del COVID-19, que no és un altre que protegir i donar suport al teixit productiu i social per minimitzar l’impacte i aconseguir que, una vegada finalitzada l’alarma sanitària, es produeixi al més aviat possible un rebot en l’activitat.
Amb aquesta petició es pretén “afavorir, sens dubte, el manteniment de la cadena de pagaments, de la tresoreria de les empreses, de l’ocupació i del consum. I permetrà una sortida molt més accelerada de la situació quan es superi la crisi”. Sánchez Llibre entén que “sembla així oblidar-se, que com ha manifestat reiteradament el Tribunal Constitucional, els tributs, a més de ser un mitjà per recaptar ingressos públics, serveixen com a instruments de política econòmica general i per assegurar una millor distribució de la renda nacional.”
Tal com relata la missiva “l’única mesura aplicable a aquestes declaracions-liquidacions i autoliquidacions és l’article 14 del Reial decret llei 7/2020, de 12 de març, pel qual s’adopten mesures urgents per respondre a l’impacte econòmic del COVID-19. Aquest precepte, en relació amb la situació prèvia a la crisi, permet sol·licitar i obtenir en relació amb aquelles el termini de presentació de les quals i ingrés finalitzi des de la seva entrada en vigor fins al dia 30 de maig de 2020, l’ajornament per sis mesos de quantitats retingudes, repercutides i dels pagaments fraccionats de l’Impost de Societats; sense que es reportin interessos durant els tres primers mesos. Manté, d’altra banda, el límit vigent amb anterioritat a la pandèmia, de 30.000 €”.
Extravagància
Es refereix, per exemple a la “extravagància d’haver de pagar IRPF i l’Impost de Societats de l’exercici de 2019, quan l’exercici de 2020 hi haurà, en molts casos, bases imposables negatives a compensar en l’exercici de 2021 i següents. Quan en una situació excepcional com aquesta deuria -probablement- actuar-se al revés”.
En definitiva i per la concepció de la política fiscal al servei de la política econòmica, com els principis d’equitat tributària i capacitat econòmica al qual aquella ha de servir, Foment aconsella si no exigeix, la suspensió dels terminis de presentació d’autoliquidacions i declaracions-liquidacions, i del seu pagament.
I afegeix: hauria de combinar-se, d’una banda la presentació i pagament dels tributs, i per una altra, utilitzar-los com a mecanisme per atorgar directament liquiditat durant un període breu que faciliti una caiguda de l’activitat en “V”. D’aquí, que davant aquesta situació, de manera temporal i excepcional, hauria d’adoptar-se la mesura d’ajornar per tres mesos la presentació (o almenys l’ingrés) de declaracions i autoliquidacions tributàries; amb independència del seu import i subjectes que la realitzin; sense interessos. I que la quantitat ajornada pogués ser fraccionada en els sis mesos següents.
Comments are closed.