- Ja es poden consultar les Bases de la 10a edició dels Premis Atlante de Foment del Treball.
- Les candidatures es poden presentar fins al proper 30 de setembre. El formulari de presentació s’haurà de remetre telemàticament i la memòria explicativa s’haurà de lliurar per duplicat a l’Oficina Tècnica de Prevenció de Riscos Laborals de Foment (Via Laietana, 32-34 1r), en suport paper.
- Uns guardons de caràcter biennal que la patronal catalana convoca des del 2002 per estimular, impulsar i incentivar positivament la tasca efectuada per les empreses de Catalunya en la implantació efectiva de la prevenció de riscos laborals.
Foment del Treball ha obert la convocatòria de la 10a edició dels Premis Atlante amb els quals reconeix la tasca efectuada per les empreses de Catalunya en la implantació efectiva de la prevenció de riscos laborals. Com a novetat d’enguany, la convocatòria se centra en divulgar i difondre les bones pràctiques adoptades per les empreses per abordar l’impacte de la Covid-19 i reconèixer públicament la implicació i l’esforç realitzat per les empreses en la implantació de les mesures preventives per a minimitzar el risc de transmissió entre les persones treballadores.
Els Premis Atlante, que tenen caràcter biennal, els va convocar per primer cop Foment del Treball l’any 2002 amb la finalitat d’estimular, impulsar i incentivar positivament la tasca efectuada per les empreses de Catalunya en la implantació efectiva de la prevenció de riscos laborals. A través de la seva Oficina de Prevenció de Riscos Laborals (OPRL), la principal organització empresarial catalana treballa en un conjunt d’iniciatives per contribuir a la creació d’una autèntica cultura de la prevenció, amb la convocatòria dels Premis Atlante vol fer un reconeixement públic de les accions preventives i bones pràctiques desenvolupades per les empreses domiciliades o amb seu social a Catalunya.
Especial Covid-19. 10a Edició 2020-2021
L’objecte d’aquesta nova edició dels Premis Atlante, és el reconeixement públic de la implicació i l’esforç realitzat per les empreses en la implantació de les mesures preventives per a minimitzar el risc de transmissió entre les persones treballadores. Els guardons als quals poden optar les empreses es distribueixen en les següents categories:
- Es convoca el premi en la categoria de “gestió empresarial” amb la finalitat de reconèixer la integració efectiva en el sistema de gestió general de l’empresa de les accions desenvolupades per abordar l’impacte de la Covid-19, mitjançant l’elaboració de procediments preventius, instruccions de treball, la coordinació entre empreses i/o la integració i el tractament d’informació i documentació.
- Es convoca el premi en la categoria de “protecció dels treballadors” amb la finalitat de reconèixer a les empreses que hagin implantat mesures preventives pràctiques que tinguin com a objectiu evitar el contagi de les persones treballadores provocat pel virus SARS-CoV-2. S’exigirà que les mesures implementades suposin una millora de l’estricte compliment dels criteris i recomanacions sanitàries.
- Es convoca el premi en la categoria “d’organització del treball” amb l’objecte de distingir a aquelles empreses que hagin desenvolupat actuacions destinades a minimitzar el contacte entre les persones treballadores, ja sigui mitjançant l’adopció de noves formes de treball, la transformació de processos, la implantació d’eines tecnològiques i/o l’establiment de mesures de flexibilització.
- Es convoca el premi en la categoria de “medicina del treball” amb la finalitat de reconèixer les activitats sanitàries desenvolupades per l’especialitat mèdica del servei de prevenció, relacionades amb la realització de proves de detecció, la gestió de casos, les actuacions davant de casos d’especial sensibilitat, així com aquelles accions de col•laboració amb el sistema públic de salut.
- Podrà convocar-se, a proposta de Jurat, un “premi especial de jurat” per a reconèixer la persona o persones, empreses o institucions que s’hagin distingit d’una manera especial en el camp de la prevenció i/o investigació de la pandèmia en l’àmbit laboral i que no hagin estat considerades en les categories anteriors.
Per a la valoració i estudi de les candidatures presentades, es constituirà un jurat format per:
- El Secretari de Treball del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de
Catalunya. - La Secretària de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
- El Secretari General de Foment del Treball Nacional.
- La Presidenta de Fepime.
- La Directora General de la Inspecció de Treball de Catalunya.
- La Directora de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral.
Els membres del Jurat estaran assistits per un Comitè Tècnic integrat per experts i representants de diferents organismes i associacions en matèria de prevenció de riscos laborals. El Comitè Tècnic podrà sol·licitar als candidats, en el cas de ser imprescindible per a la seva deliberació, la informació i la documentació complementària que consideri necessària.
20 anys de l’OPRL de Foment
Foment va crear l’any 2001 l’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals per desenvolupar accions de suport a la petita i mitjana empresa de Catalunya en el procés d’implantació de l’activitat preventiva. La tasca de l’OPRL de Foment al llarg d’aquestes dues dècades s’ha concretat en un catàleg de serveis, activitats i productes específics per donar un servei concret a les empreses amb l’aplicació de mètodes de comunicació i informació coherents amb les necessitats de les organitzacions.
Els eixos centrals d’actuació de l’OPRL s’articulen en el servei d’assessorament tècnic a les empreses, en activitats i serveis d’informació en prevenció de riscos laborals, en l’elaboració d’eines preventives i en el foment i incentivació de «bones pràctiques preventives».
Mitjançant el suport de Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, l’any 2021, es seguirà promovent i potenciant el servei d’assessorament tècnic en matèria de prevenció de riscos laborals a les empreses, l’elaboració d’eines preventives, centrades especialment en la gestió de la prevenció, i el desenvolupament d’activitats d’informació.
Comments are closed.