- Foment de Treball, amb el finançament de la Fundació Estatal per a la Prevenció de Riscos Laborals i la col·laboració de Biwel, mostra tres casos reals d’empreses que han portat a terme amb èxit un programa de promoció de la salut en el treball.
La salut i el benestar de les persones són un dels pilars de l’Agenda 2030 per a l’assoliment dels seus Objectius de Desenvolupament Sostenible, amb els quals Foment del Treball i Biwel estan plenament compromesos, a més de moltes empreses que estan realitzant grans esforços per aconseguir-los. En concret, l’Objectiu 3, on s’estableix que s’ha de “Garantir una vida sana i promoure el benestar per a tots en totes les edats”, inspira a moltes companyies, avui dia i independentment del seu sector, a prendre mesures per promoure la salut en el seu equip humà.
L’adopció d’hàbits saludables pot generar una disminució de les malalties i els costos derivats d’aquestes, amb un increment de productivitat, així com incentivar una població treballadora més sana, més motivada, més integrada i amb un millor clima laboral. Aspectes relacionats amb l’alimentació, el descans, el sedentarisme, tenen un impacte en la salut, el benestar i la productivitat dels treballadors i són diversos els estudis que subratllen aquesta correlació.
En aquest context, l’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals de Foment va iniciar fa uns anys, una línia de difusió d’eines preventives per contribuir en una millor i més efectiva implementació d’hàbits saludables en el lloc de treball. Entre altres productes, la patronal, amb el finançament de la Fundació Estatal per a la Prevenció de Riscos Laborals (FEPRL) i la col·laboració de Biwel, va elaborar l’Estudi sobre programes de promoció de la salut en el treball.
De l’estudi es desprèn que un 43,88% de les companyies disposa de plans i programes saludables però només un 35,71% ha desenvolupat els projectes. A més, el 19,39% de les companyies no disposa i no té pensat realitzar plans de promoció de salut en el treball (PST). Els principals impediments de les empreses per al desenvolupament de polítiques efectives de promoció de la salut són els hàbits culturals poc adequats (74,3%), la falta de coneixement (56%) i els costos d’implantació (46%).
Amb l’objectiu d’ajudar a les companyies pel que fa a la planificació i continuïtat d’un projecte de PST i donar resposta a les dificultats que es presenten en aquest àmbit, Foment també ha realitzat tres càpsules de vídeo, amb novament el suport de la FEPRL i la col·laboració de Biwel, en les quals s’expliquen els casos reals de tres empreses que han dut a terme amb èxit un programa de promoció de la salut en el treball. En els vídeos es mostren les experiències de Freixenet, Mercabarna i Oncolliga. Els responsables de les diferents àrees de l’empresa implicades en el projecte expliquen la importància de crear un programa integral de salut i benestar amb la involucració de diferents departaments.
En el cas de Freixenet s’exposa com van dur a terme el programa “Celebra la vida”. Un programa que forma part de l’estratègia de employer branding i està format per quatre àrees de treball (Mou-te, Emociona’t, Assaboreix i Cuida’t) que s’han creat amb l’objectiu d’ajudar a millorar els hàbits i la salut dels seus treballadors. Classes de ioga, tallers d’esquena, d’alimentació saludable, etc.; són algunes de les accions que s’han realitzat amb èxit.
D’altra banda, el programa de Mercabarna s’ha articulat entorn a cinc eixos: activitat física, prevenció, conscienciació, alimentació saludable i conciliació. Entre les actuacions que s’han inclòs en el programa es troben la disposició d’un gimnàs amb activitats dirigides per al personal, campanyes antitabac, antiestrés, consells d’alimentació saludable, etc.
Finalment, des de la Fundació Oncolliga es realitzen campanyes d’orientació dietètica, laboral, d’hàbits saludables, així com gabinets d’atenció psicològica.
Comments are closed.