Foment del Treball mostra novament la seva preocupació pel baix grau d’execució dels pressupostos de la inversió real de l’Estat a Catalunya. Si es mira, en termes nominals, la despesa en inversions d’infraestructures de transport no executades pel sector públic estatal a Catalunya durant els darrers tres anys, 2015-2017, assoleixen la xifra de 1.107,5 milions d’euros, que quasi arriben a la partida destinada per a l’any 2018 a Catalunya. La patronal catalana considera que no es pot continuar amb relatives baixes dotacions pressupostaries de la inversió publica en infraestructures de transport, que empitjoren amb els baixos grau d’execució, que sustenta una part de la reducció del dèficit públic.
Les dades fetes públiques per la Intervenció General de l’Administració de l’Estat, quant a la distribució territorial de la inversió pública en infraestructura de transport durant el primer semestre de 2018, assenyalen que la inversió ha estat de 285,2 milions d’euros (obligacions reconegudes): per tant, només s’ha realitzat el 24% de la despesa pressupostada (crèdits pressupostaris inicials), molt allunyada del 50%, si la distribució fos homogènia al conjunt de l’any.
Novament, cal recordar que a l’any 2015 i 2016 la inversió executada en infraestructura del sector públic estatal en infraestructura de transport a Catalunya va ser de només del 58,5% i del 51,8% dels crèdits inicials pressupostats, respectivament. El volum d’inversió en infraestructura no executada i pressupostada ha estat de 1.107,5 milions a Catalunya en el període 2015-2017. És rellevant fixar-se en la inversió pressupostada, cosa que es fa amb molta atenció en el debat dels Pressupostos Generals de l’Estat, però encara ho és més el que de veritat es realitza, mitjançant la inversió executada.
La dada sobre inversió executada es coneix des de fa poc, quan es va aprovar per la modificació de l’ Articles 135 de la Llei 47/2003, de 26 de novembre, General Pressupostària, que va ser redactada amb efectes a l’1 de gener de 2015 i vigència indefinida, d’acord amb l’ apartat sis de la disposició final octava de la Llei 36/2014, de 26 de desembre, de Pressupostos Generals de l’Estat per l’any 2015 («B.O.E.» 30 desembre), i per tant tenint només dades de 2015 cap a endavant.
Aquesta menor execució de les inversions en infraestructures de transport pel sector públic estatal que es dóna al 2018 trenca amb la millora que s’havia donat al 2017, on a Catalunya el grau d’execució havia passat al 77,5%, enfront del 51,8% del 2016. Així, al primer semestre la xifra assolida es només del 24%. Sens dubte, l’economia catalana necessita dotar-se de la inversió pressupostada -que ja es de per si baixa-, per la qual cosa, Foment demana al Govern de l’Estat que acceleri l’execució del pressupost d’inversions per al segon semestre de 2018, perquè novament resti un romanent pendent d’execució significatiu per a l’any 2018.
Alhora, cal endegar inversions publiques en infraestructures de transport per reforçar la competitivitat i l’activitat econòmica, que mostra una certa desacceleració. I, finalment, és necessari que no es faci servir un grau d’execució reduïda de la inversió pública -sobretot en infraestructura de transport- per compensar les desviacions de la despesa corrent o per carregar novament sobre les inversions, ja de per si baixes en termes pressupostaris, la reducció del dèficit públic.
Comments are closed.