- Foment Innovació desplegarà un programa de treball que abordi l’estudi de vies de finançament, el suport a les empreses per trobar partners o l’elaboració d’estudis i documentació metodològica
- La situació econòmica dels darrers anys ha estat un autèntic fre a l’evolució de Catalunya com a país innovador
Foment del Treball, a través de la seva Comissió assessora d’Innovació, impulsa el programa Foment Innovació per promoure l’R+D+i entre les empreses catalanes i afavorir que esdevingui un factor de creació de valor afegit, competència i creixement. Coordinat per un Comitè d’Experts, Foment Innovació desplegarà un programa de treball que abordi, entre d’altres, l’estudi de vies de finançament, el suport a les empreses per trobar partners o l’elaboració d’estudis i documentació metodològica. També es considera prioritari mantenir la vocació europea dels projectes i reforçar la gestió del talent a les empreses catalanes.
El president de la Comissió d’Innovació de Foment del Treball i CEO d’Epson França, Espanya i Portugal, Ernest Quingles, explica que “la innovació és un estat permanent que ens ha de permetre respondre als reptes d’una societat on el coneixement es dona en múltiples formes i ubicacions. La innovació ha de situar-se com a prioritat, com a repte permanent i mantenint-se a l’ADN de les empreses catalanes, amb la fi de crear valor afegit, ser més competitius i crear un teixit empresarial fort i amb visió de futur. Perquè, si les empreses no reben, incorporen i executen models d’innovació permanent, difícilment es mantindran en creixement constant. La innovació empresarial és l’única via per afavorir l’avenç de les empreses i continuar fomentant la seva competitivitat en el mercat. Per aquest motiu, hem creat Foment Innovació, que volem situar al centre de tota discussió i fons de recursos per al creixement de les empreses catalanes”.
Innovació oberta, design thinking i emprenedoria corporativa
L’objectiu de Foment és exercir com a impulsor per millorar l’estat de la innovació al teixit industrial i d’empreses de Catalunya. En aquest sentit, Foment facilitarà la interrelació de fluxes d’innovació existents, des d’un punt de vista col·laboratiu i obert (innovació oberta), la inclusió de metodologies de disseny a processos d’innovació (design thinking), així com l’impuls de projectes d’emprenedoria corporativa arreu del món empresarial català:
- Innovació Oberta: dirigit a empreses amb esperit de col·laboració i moderats recursos d’inversió, per tal de posar en coneixement d’altres els seus projectes; així com a empreses que cerquin partners adequats per a projectes concrets. Foment exerceix de facilitador d’aquest coneixement, mentre posa a l’abast d’aquestes empreses centres de referència en innovació tecnològica.
- Innovació des del disseny (design thinking): la inclusió de metodologies de disseny per a la millora de processos i serveis vinculats a l’àmbit de la innovació. Foment posa a l’abast de les empreses centres de referència per tal de posar en marxa projectes específics.
- Emprenedoria Corporativa: dirigit a empreses que cerquen un partner adequat a qui adreçar un repte innovador rellevant. Foment posarà a l’abast d’aquestes empreses tot el coneixement i la seva capacitat com a facilitador d’intercanvi empresarial, per tal de posar en marxa projectes específics sota demanda. El perfil adequat són empreses amb alta vocació cap a la innovació, que siguin capaces d’acollir a la seva estructura incubadores i/o acceleradores de start-ups o projectes d’innovació.
Alhora, en el marc del programa Foment Innovació es preveu convoca una cita anual de caràcter obert on es convidin les empreses i institucions catalanes a compartir experiències, extreure’n conclusions i fomentar la innovació com a eina de creació de valor.
Arribar a ser Innovation leader
El descens de Catalunya a la classificació de les regions innovadores a Europa, així com la caiguda progressiva en la participació de R+D+i al PIB (actualment se situa en l’1,47%), han estat objecte d’una profunda preocupació al si de Foment del Treball. La situació econòmica dels darrers anys ha estat un autèntic fre a l’evolució de Catalunya com a país innovador. Concretament, tant les dades del Regional Innovation Scoreboard (RIS) com les estadístiques sobre activitats de R+D de l’INE indiquen que en els dos darrers anys s’ha baixat un nivell quant a categories i indicadors d’innovació a Europa i s’ha reduït la despesa en aquests conceptes. Així, Catalunya ha passat de ser innovation follower a la categoria de moderate innovator.
Si s’analitzen les causes del posicionament de Catalunya quant a innovació empresarial, es pot afirmar que durant els darrers 10 anys hi ha hagut manca de constància institucional, reduint-se els recursos disponibles per a R+D+i i identificant espais de creixement de cultura innovadora a les empreses catalanes. A més, altres factors externs com la crisi financera o la reducció del consum, han actuat com a frens de l’impuls de la innovació empresarial. L’objectiu de les empreses catalanes i de la resta d’agents hauria de ser arribar a la classificació Innovation Leader, marcant la pauta a seguir quant a factors d’innovació.
Comments are closed.