-
Foment del Treball, a través de la seva Comissió assessora Dona i Empresa, presidida per Mª Helena de Felipe, treballa per promoure i facilitar el posicionament de les dones directives de les empreses de Foment a llocs de presa de decisió econòmica.
-
De Felipe entén que el moment històric de canvi radical en tots els sistemes productius “és una gran oportunitat per a les dones perquè és necessari incorporar una nova cultura organitzativa més transversal que la tradicional”.
-
L’escola de negocis IESE, des del seu Centre Internacional de Treball i Familia (ICWT) i la iniciativa Women In Leadership (I-Wil), que dirigeix la professora Núria Chinchilla, impulsa el lideratge de les dones com a motors d’un canvi social positiu a nivell mundial. El Centre I-WIL és un referent en la investigació, formació i networking de directives pel seu avanç en les organitzacions.
-
Els formadors seran Núria Chinchilla, Mireia de las Heras, Beatriz Fernández-Tubau Rodés, Marta Maiques, Álex López, Oscar García Pañella i Carlos Andreu.
Foment del Treball i l’escola de negocis IESE han renovat per segon any consecutiu un acord de col·laboració en el marc de la Comissió Dona i Empresa de la patronal que persegueix l’objectiu de facilitar tècniques i eines a les dones en el món de l’empresa per eliminar barreres que els impedeixen progressar segons els seus mèrits i exercir un major lideratge amb serenitat, èxit i satisfacció.
La patronal i l’escola de negocis han dissenyat un programa de desenvolupament professional i personal (sol·licitud d’inscripció) a través de formadores de reconegut prestigi i d’unes sessions dinàmiques, pràctiques i interactives amb les participants, que els permetin adquirir competències a través d’un procés d’aprenentatge que integri coneixements, habilitats i actituds. En aquest context es realitzaran tres jornades formatives adreçades a les directives de les empreses que integren Foment i les seves organitzacions associades que s’impartiran els propers 6, 13 i 20 de març per experts reconeguts: Núria Chinchilla, Mireia de las Heras, Beatriz Fernández-Tubau Rodés, Marta Maiques, Álex López, Oscar García Pañella i Carlos Andreu.
S’han reunit per rubricar l’acord (d’esquerra a dreta a la fotografia): Mireia de las Heras, Professora Agregada de l’IESE y Directora d’Investigació del Centre Internacional Treball i Família; Joan Pujol, Secretari General de Foment; Nuria Chinchilla, Professora Ordinària del Departament de Direcció de Persones en les Organitzacions i Directora del Centre Internacional Treball i Família del IESE; Mª Helena de Felipe, Presidenta de la Comissió Dona i Empresa de Foment; Beatriz Fernández-Tubau, Assessora experta de gènere de Dona i Empresa de Foment; i César Sánchez, Secretari de la Comissió Dona i Empresa.
3 de cada 10 empreses no té cap dona en llocs de responsabilitat
Només comptem amb un 23 per cent de dones directives, un percentatge similar a la mitjana europea; un 9% de les direccions generals estan ocupades per directives i les empreses focalitzen a les dones en els departaments de recursos humans amb un 31% i en direcció financera en un 19%, és a dir en funcions de suport a la direcció però no en les aèries claus de l’empresa. Al seu torn 3 de cada 10 empreses no té cap dona en llocs de responsabilitat. No obstant això paradoxalment hi ha més dones amb estudis superiors que homes.
Encara és essencial insistir des de totes les instàncies en la igualtat d’oportunitats i superar així les barreres culturals que frenen l’accés de les dones a llocs rellevants en les seves organitzacions
Mª Helena de Felipe
La dona posseeix una sèrie de característiques, bé siguin intrínseques bé siguin per estereotip que faciliten el desenvolupament dels nous lideratges que requereixen les organitzacions del segle XXI, un lideratge transversal i transformacional on són presents l’empatia, la flexibilitat, una major comunicació i motivació d’equips, però no és menys cert que a causa dels rols de gènere assignats, es troba amb els frens que de per si li posa la societat i també ella mateixa (por, falta de confiança, inseguretat) que oculten o enfosqueixen el seu potencial i el seu talent i impedeixen la igualtat d’oportunitats en l’accés als llocs de direcció.
Programa de les jornades
- 6 DE MARÇ 2018 “IDENTITAT PERSONAL I REPUTACIÓ PROFESSIONAL. DOS REALITATS SINÈRGIQUES?”, a càrrec de Núria Chinchilla i amb un taller de Álex López sobre la identitat professional. Es pretén facilitar tècniques per utilitzar les xarxes socials de manera estratègica per projectar la pròpia imatge personal, fer networking, detectar talent i difondre i gestionar el coneixement a través d’eines com Twitter i Linkedin.
- 13 DE MARÇ 2018 “LA DIVERSITAT, ESTRATÈGIA CLAU PER AL CREIXEMENT PERSONAL I EMPRESARIAL”, a càrrec de Beatriz Fdez-Tubau i Marta Maiques, per obtenir competències, habilitats i actituds per una adequada gestió de la diversitat, traduïda en un augment de la productivitat i la riquesa en les organitzacions. A través del taller s’assoliran les tècniques per liderar la igualtat d’oportunitats i la diversitat en els equips de treball, optimitzant el talent des de la pluralitat i l’impacte de la diversitat en la tecnologia.
- 20 DE MARÇ 2018 “THE FUTURE WORK. LA NUEVA REALIDAD EN LA QUE NOS MOVEMOS”, a càrrec de Mireia de las Heras i amb un taller d’Óscar García-Pañella i Carlos Andreu, donarà les claus per afrontar el repte de la transformació digital del talent. Aprendrem a cercar, compartir, utilitzar i beneficiar-se de la desbordant quantitat de informació i recursos disponibles a la xarxa.
Formadors
Núria Chinchilla és Professora Ordinària del Departament de Direcció de Persones en les Organitzacions i Directora del Centre Internacional Treball i Família. Llicenciada en Economia i Dret i Doctorada en Direcció d’Empreses de l’IESE.
Mireia de las Heras és Professora Agregada de l’IESE i ocupa el càrrec de Directora de Directora de Investigació del Centre Internacional Treball i Família. Va obtenir el seu títol com Enginyera Industrial a la Universitat Politècnica de Catalunya, compta amb un MBA de l’IESE i és Doctora en Administració d’Empreses per la Boston University.
Beatriz Fernández-Tubau Rodés. Advocada, consultora i formadora en Gènere i Empresa i en Família. Secretària General d’AFAEMME (Federació d’Associacions d’Empresàries del Mediterrani). Vicepresidenta de FEPIME (Federació d’Empresaris de la Petita i Mitjana Empresa). Mediadora i Àrbitre del Consell Superior de Cooperació. Mediadora i Conciliadora de Dona i Empresa de Foment del Treball. Membre del Consell de Relacions Laborals de la Generalitat de Catalunya de la Comissió d’Igualtat de Gènere i Temps de Treball.
Marta Maiques Valls. Experta en ciències de la Informació. Responsable de Marketing, Publicitat i Comunicació a AFAEMME (Federació d’Associacions d’Empresàries del Mediterrani). Formadora, mentora i speaker per esdeveniments relacionats amb la igualtat de gènere i oportunitats. Graduada en comunicació. Experta en noves tecnologies TIC.
Álex López. Owner en Sartia. Creador de dos comunidades en la xarxa social Linkedin Retail Meeting Point i Compensació i Beneficis + 9.000 professionals de recursos humans i experts en retribució. Formador de Linkedin a Inesdi. Imparteix tallers sobre xarxes socials a ISEM Fashion Business School i a la Universitat de La Salle.
Óscar García-Pañella. Director acadèmic del primer centre universitari de videojocs i jocs aplicats a Barcelona, ENTI o l’Escola de Noves Tecnologies Interactives de la UB, a més de ser soci consultor en Disseny Motivacional (Gamificació i Narrativa Transmedia) a Cookie Box. És doctor en Realitat Virtual per La Salle-URL i posdoctorat en Entertainment Technology Center de Carnegie Mellon University.
Carlos Andreu. CEO i Soci Co-fundador de Cookiebox, a més de Co-fundador de la startup My Life Values. Compte amb un BBA DE L’European University i un PDD de l’IESE. Ha sigut Director de l’Àrea Comercial de NewPol i Taurus Group, i consultor en Estratègia Comercial, Gestió d’equips de venta i Habilitats comercials a SEG, a més de consultor en processos d’Orientació al Client a Obvium Iberia.
Comissió Dona i Empresa de Foment del Treball
La presidenta de la Comissió Dona i Empresa de Foment, Mª Helena de Felipe -presidenta de Fepime i vice-presidenta de Foment- considera que “encara és essencial insistir des de totes les instàncies en la igualtat d’oportunitats i superar així les barreres culturals que frenen l’accés de les dones a llocs rellevants en les seves organitzacions”. Per això, Foment, a través d’aquesta Comissió Assessora, treballa sempre en potenciar les capacitats per a la gestió del lideratge sense que el gènere sigui un factor que resti oportunitats a les dones. Maria Helena de Felipe entén que el moment històric de canvi radical en tots els sistemes productius “és una gran oportunitat per a les dones perquè és necessari incorporar una nova cultura organitzativa més transversal que la tradicional. La transformació digital és un canvi cultural i, per tant, una oportunitat per a les dones”. De la mateixa manera, la Comissió treballa i programa activitats de networking, intercanvi d’experiències i revisió de models i millors pràctiques empresarials protagonitzades per dones per obrir perspectives i generar dinàmiques innovadora.
Comments are closed.