-
Foment del Treball, a través de la seva Comissió assessora Dona i Empresa, presidida per Mª Helena de Felipe, treballa per promoure i facilitar el posicionament de les dones directives de les empreses de Foment a llocs de presa de decisió econòmica
-
L’escola de negocis IESE, des del seu centre Dona i Lideratge (I-WIL), que dirigeix la professora Núria Chinchilla, impulsa el lideratge de les dones com a motors d’un canvi social positiu a nivell mundial. El Centre I-WIL és un referent en la investigació, formació i networking de directives per a la seva avanç en les organitzacions.
-
De Felipe entén que el moment històric de canvi radical en tots els sistemes productius “és una gran oportunitat per a les dones perquè és necessari incorporar una nova cultura organitzativa més transversal que la tradicional”
-
Les formadores seran Núria Chinchilla, Natalia Caycedo, Beatriz Fernández-Tubau Rodés, Cristina Visentin, Lilliana Cabal
Foment del Treball i l’escola de negocis IESE col·laboren per facilitar tècniques i eines a les dones en el món de l’empresa per eliminar barreres que els impedeixen progressar segons els seus mèrits i exercir un major lideratge amb serenitat, èxit i satisfacció. Foment i el IESE han dissenyat un programa de desenvolupament professional i personal (sol·licitud d’inscripció) a través de formadores de reconegut prestigi i d’unes sessions dinàmiques, pràctiques i interactives amb les participants, que els permetin adquirir competències a través d’un procés d’aprenentatge que integri coneixements, habilitats i actituds. En aquest context es realitzaran tres jornades formatives adreçades a les directives de les empreses que integren Foment i les seves organitzacions associades que s’impartiran els propers 6 d’abril, 20 d’abril i 4 de maig pel expertes reconegudes: Núria Chinchilla, Natalia Caycedo, Beatriz Fernández -Tubau, Lillian Cabal i Cristina Visentin.
Foment del Treball, a través de la seva Comissió assessora Dona i Empresa, presidida per Mª Helena de Felipe, treballa per promoure i facilitar el posicionament de les dones directives de les empreses de Foment a llocs de presa de decisió econòmica.
L’escola de negocis IESE, des del seu centre Dona i Lideratge (I-Wil), que dirigeix la professora Núria Chinchilla, impulsa el lideratge de les dones com a motors d’un canvi social positiu a nivell mundial. El Centre I-WIL és un referent en la investigació, formació i networking de directives per a la seva avanç en les organitzacions.
3 de cada 10 empreses no té cap dona en llocs de responsabilitat
Només comptem amb un 23 per cent de dones directives, un percentatge similar a la mitjana europea; un 9% de les direccions generals estan ocupades per directives i les empreses focalitzen a les dones en els departaments de recursos humans amb un 31% i en direcció financera en un 19%, és a dir en funcions de suport a la direcció però no en les aèries claus de l’empresa. Al seu torn 3 de cada 10 empreses no té cap dona en llocs de responsabilitat. No obstant això paradoxalment hi ha més dones amb estudis superiors que homes.
La dona posseeix una sèrie de característiques, bé siguin intrínseques bé siguin per estereotip que faciliten el desenvolupament dels nous lideratges que requereixen les organitzacions del segle XXI, un lideratge transversal i transformacional on són presents l’empatia, la flexibilitat, una major comunicació i motivació d’equips, però no és menys cert que a causa dels rols de gènere assignats, es troba amb els frens que de per si li posa la societat i també ella mateixa (por, falta de confiança, inseguretat) que oculten o enfosqueixen el seu potencial i el seu talent i impedeixen la igualtat d’oportunitats en l’accés als llocs de direcció.
Programa de les jornades
- 6 D’ABRIL 2017 “TECHOS DE CEMENTO Y TECHOS DE CRISTAL”, a càrrec de Núria Chinchilla i amb un taller de la Doctora Natalia Caycedo sobre la gestió de l’estrès, la sofrologia. Es pretén facilitar tècniques de lideratge personal que permetin enfortir la capacitat d’adaptació i de resposta davant els factors estressants, d’aplicació tant en l’àmbit personal com en el professional.
- 20 D’ABRIL 2017 GESTIÓN DE LAS EMOCIONES: “MAXIMIZANDO NUESTRO POTENCIAL”, a càrrec de Beatriz Fdez-Tubau i Cristina Visentin, per comprendre que gestionar les emocions i interpretar i relacionar les dels altres fa a les dones més competents i eficaços. Per la qual cosa, aquesta sessió pretén donar pautes per ser líders emocionals i aconseguir més èxit professional i personal.
- 4 DE MAIG 2017 “COMUNICACIÓN ASERTIVA”, a càrrec de Lillian Cabal i Núria Chinchilla. Lilian, aportarà eines per potenciar el poder de la dona com a comunicadora, amb un enfocament important en la comunicació no verbal. I per la seva banda, la professora Chinchilla donarà les claus per a una millor gestió del temps de l’executiva, perquè sigui propietària del seu destí, una competència de lideratge, eix de totes les altres.
Formadores
Núria Chinchilla és Professora de Direcció de Persones a les Organitzacions. Directora del Centre d’Investigació de l’IESE Dona i Lideratge (I-WIL). Doctora en Direcció d’Empreses (IESE, Universitat de Navarra), MBA (IESE, Universitat de Navarra), Llicenciada en Dret (Universitat de Barcelona). Núria és Titular de la Càtedra Rafael Pich i Carmina Roca “Dona i Lideratge”.
Natalia Caycedo és doctora en Medicina, especialista en Psiquiatria (Universitat de Barcelona), diplomada en Neurofisiologia Clínica i Neurofisiologia (Universitat La Pitié-Salpêtrière i Caen, França); i Sofròloga.
Beatriz Fernández-Tubau Rodés. Secretària General d’AFAEMME (Federació d’Associacions d’Empresàries del Mediterrani Vicepresidenta de FEPIME Federació d’Empresaris de la Petita i Mitjana Empresa Mediadora i Àrbitre del Consell Superior de Cooperació. Advocada. Consultora, i formadora experta en Gènere i Empresa. Creadora i directora de projectes, programes i formacions de Gènere i Empresa. Mediadora Familiar i Empresarial.
Cristina Visentin. Professora de a la Universitat de Barcelona (Càtedra Emprenedoria), doctoranda en empresa, consultora d’estratègia i internacionalització d’empreses, amb àmplia experiència en assessorament i formació a start up i gènere i empresa especialment en lideratge femení.
Lilliana Cabal. Nascuda als Estats Units Lilliana Cabal és Coach Communication i dóna sessions sobre com parlar en públic per a estudiants de MBA i EMBA des 2012. Ha entrenat a estudiants per a competicions i entrevistes i ha dirigit presentacions i seminaris improvisats així com “un contra un” amb importants empreses com: Allianz, Bayer, Endesa, HCC Global, BIC.
Comissió Dona i Empresa de Foment del Treball
La presidenta de la Comissió Dona i Empresa de Foment, Mª Helena de Felipe -presidenta de Fepime i vice-presidenta de Foment- considera que “encara és essencial insistir des de totes les instàncies en la igualtat d’oportunitats i superar així les barreres culturals que frenen l’accés de les dones a llocs rellevants en les seves organitzacions”. Per això, Foment, a través d’aquesta Comissió Assessora, treballa sempre en potenciar les capacitats per a la gestió del lideratge sense que el gènere sigui un factor que resti oportunitats a les dones. Maria Helena de Felipe entén que el moment històric de canvi radical en tots els sistemes productius “és una gran oportunitat per a les dones perquè és necessari incorporar una nova cultura organitzativa més transversal que la tradicional. La transformació digital és un canvi cultural i, per tant, una oportunitat per a les dones”.
De la mateixa manera, la Comissió treballa i programa activitats de networking, intercanvi d’experiències i revisió de models i millors pràctiques empresarials protagonitzades per dones per obrir perspectives i generar dinàmiques innovadora.
Comments are closed.